Ardeiul iute: beneficii pentru sanatate

Ardeiul iute: beneficii pentru sanatate Ardeiul iute: beneficii pentru sanatate

Ultima actualizare: 27 iunie 2024

ardei-iute

Ardeiul iute este un adevarat aliment-miracol de care multi nu stiam ca avem nevoie... Acesti ardei care ne provoaca arsuri la nivelul gurii, care ne fac sa lacrimam si sa transpiram au si o multime de beneficii. Ardeiul iute nu numai ca ofera gust si aroma preparatelor, dar poate imbunatati sanatatea, poate sustine procesul de slabire si poate intari sistemul imunitar.

In plus, potrivit mai multor studii, cultivarea ardeiului iute si a altor fructe si legume poate ajuta la combaterea emisiilor de carbon si la imbunatatirea sanatatii mentale si fizice.

Inainte ca navigatorul Cristofor Columb sa descopere Lumea Noua, ardeiul iute era pe deplin cultivat de populatia indigena. Ardeii iuti isi au originea in Mesoamerica, regiunea care se intinde din regiunea centrala a Mexicului pana in America Centrala si Costa Rica. Acesti oameni au folosit timp de secole ardeiul iute in scopuri culinare si medicale, iar acum exista peste 50.000 de tipuri de ardei iute in lume!

 


Informatii generale despre ardeiul iute

Ardeiul iute ofera un gust picant specific mancarurilor, insa are si o serie de beneficii pentru sanatate. Aceasta leguma contine capsaicina, un compus care ii confera gustul picant. Conform cercetarilor, capsaicina poate ameliora durerea, poate proteja celulele impotriva deteriorarii si poate reduce inflamatia. Ardeiul iute este, de asemenea, o sursa de vitamine A, B, C si E.

Exista mai multe tipuri de ardei iute, cum ar fi celebrul jalapeno, poblano si serrano, care contin cantitati diferite de capsaicina. Ardeii iuti pot fi consumati cruzi sau pot fi preparati la gratar, prajiti sau umpluti.

Valori nutritionale

Valoarea nutritionala a unei linguri de 15 grame de ardei iute crud, proaspat, rosu este:

  • calorii: 6
  • apa: 88%
  • proteine: 0,3 grame
  • carbohidrati: 1,3 grame
  • zahar: 0,8 grame
  • fibre: 0,2 grame
  • grasimi: 0,1 grame

ardei-iute-valoare-nutritionala

Vitamine si minerale

Ardeii iuti sunt bogati in diverse vitamine si minerale. Cu toate acestea, deoarece sunt consumate doar in cantitati mici, contributia lor la aportul zilnic este minuscul. Aceste legume picante se lauda cu:

  • Vitamina C. Ardeii iuti sunt foarte bogati in acest antioxidant puternic, care este important pentru vindecarea ranilor si functia imunitara.
  • Vitamina B6. O membra a complexului de vitamine B, vitamina B6 joaca un rol in metabolismul energetic.
  • Vitamina K1. Cunoscuta si sub denumirea de filochinona, vitamina K1 este esentiala pentru coagularea sangelui si pentru sanatatea oaselor si rinichilor.
  • Potasiu. Un mineral alimentar esential care indeplineste o varietate de functii, potasiul poate reduce riscul de boli de inima atunci cand este consumat in cantitati adecvate.
  • Cupru. Desi lipseste de multe ori din dieta occidentala, cuprul este un oligoelement esential, important pentru obtinerea unor oase puternice si pentru sanatatea neuronilor.
  • Vitamina A. Ardeiul iute rosu este bogat in beta caroten, pe care corpul il transforma in vitamina A.

Alti compusi vegetali

Ardeiul iute este o sursa bogata de capsaicina. De asemenea, contine o cantitate mare de carotenoide, care sunt antioxidanti cu numeroase beneficii pentru sanatate.

Iata principalii compusi bioactivi din planta de ardei iute:

  • Capsantina. Principalul carotenoid din ardeiul iute rosu - pana la 50% din continutul total de carotenoide - capsantina confera culoarea rosie a acestora. Proprietatile sale puternice antioxidante pot lupta impotriva cancerului.
  • Violaxantina. Principalul antioxidant carotenoid din ardeiul iute galben, violaxantina reprezinta 37-68% din continutul total de carotenoide.
  • Luteina. Luteina se gaseste in abundenta in ardeii iuti verzi (imaturi). Cu toate acestea, nivelul de luteina scade odata cu maturarea. Consumul ridicat de luteina este legat de imbunatatirea sanatatii ochilor.
  • Capsaicina. Unul dintre cei mai studiati compusi ai ardeiului iute, capsaicina este responsabila pentru gustul intepator si pentru multe dintre efectele acestuia asupra sanatatii.
  • Acid sinapic. Cunoscut si sub numele de acid sinapinic, acest antioxidant are o varietate de beneficii potentiale pentru sanatate.
  •  Acid ferulic. Similar acidului sinapic, acidul ferulic este un antioxidant care poate ajuta la protejarea impotriva diferitelor boli cronice.

ardei-iute-compusi

Continutul de antioxidanti al ardeiului iute (rosu) matur este mult mai mare decat al ardeiului iute imatur (verde).

Beneficii pentru sanatate

Ardeiul iute este recunoscut inca din Antichitate gratie efectelor benefice pe care le are asupra sanatatii. Acesta contine capsaicina, o substanta cu remarcabile proprietati medicinale, care, de altfel, ii confera si gustul picant si care nu-si pierde proprietatile prin macinare, motiv pentru care atat ardeiul iute crud, cat si boiaua de ardei iute sunt la fel de eficiente. Cu cat cantitatea de capsaicina este mai mare, cu atat ardeiul va fi mai iute. De asemenea, ardeiul iute este apreciat datorita cantitatii foarte mari de vitamina A pe care o contine. Alaturi de usturoi, acesta este incadrat in categoria condimentelor cu cele mai mari puteri terapeutice din lume. In continuare, va dezvaluim cele mai importante beneficii ale ardeiului iute pentru sanatate.

Poate imbunatati circulatia sangelui

Dintre legume, ardeiul iute este cel mai bun aliat al sistemului cardiovascular. Acesta are capacitatea de a curata arterele si de a reduce nivelurile de colesterol LDL “rau” din sange si trigliceridele, fluidizand circulatia. Este un bun remediu contra hipertensiunii arteriale si lupta impotriva formarii cheagurilor de sange. Astfel, ardeiul iute previne bolile de inima, scade riscul de infarct si previne accidentele vasculare cerebrale. De asemenea, s-a dovedit ca aduce beneficii si in cazul aparatului respirator, prevenind embolia pulmonara si chiar cancerul de plamani.

Poate imbunatati digestia

Nu mai este niciun secret ca alimentele picante accelereaza procesul de digestie, iar ardeiul iute ocupa, cu siguranta, primul loc in acest caz. Datorita acestei calitati, ardeiul iute este extraordinar de eficient in curele de slabire, grabind arderea grasimii si pierderea kilogramelor in plus. Totodata, capsaicina impulsioneaza absorbtia nutrientilor din mancare, fapt ce transforma ardeiul iute in tovaras al unui sistem digestiv sanatos. Pe de alta parte, mitul conform caruia ardeiul iute contribuie la aparitia ulcerului gastric a fost de mult demontat, studiile demonstrand absolut contrariul: ardeiul iute poate ajuta la prevenirea acestei afectiuni gastrice. Practic, capsaicina din ardeiul iute anihileaza bacteriile rele din stomac si stimuleaza secretia sucurilor gastrice cu rol de protectie.

ardei-iute-beneficii-digestie

Poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat de tip 2

Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica atesta faptul ca persoanele care consuma ardei iute zilnic sunt mult mai putin expuse riscului de a dezvolta diabet de tip 2. Explicatia vine de la faptul ca ardeiul iute, mai exact capsaicina continuta, scade necesitatea organismului de a produce insulina si, conform cercetatorilor Universitatii din Uslan, scade si nivelul de glucoza din sange.

Poate ameliora durerea si inflamatia

Capsaicina aplicata direct pe zona cu probleme reduce eficient nivelul de durere, tratament ce este util atat in cazul artritelor, neuropatiilor diabetice, cat si al psoriazisului. De asemenea, aplicata local, este un remediu bun si contra durerilor de cap.

Poate intari sistemul imunitar

Datorina vitaminei A, un puternic antioxidant continut in cantitati mari, ardeiul iute de culoare rosie stimuleaza imunitatea, luptand eficient impotriva agentilor patogeni din exterior. De asemenea, acesta contine si vitamina C, aliat de baza al sistemului imunitar. Doua lingurite pe zi de ardei iute tocat marunt, boia sau pasta asigura organismului doza necesara de vitamine pentru buna functionare. Concomitent, plamanii, tractul intestinal si cel urinar sunt favorizate, iar ceaiul de ardei rosu are rol de decongestionant nazal.

Poate contribui la prevenirea cancerului de prostata

Administrarea unei doze de capsaicina de 400 mg, de trei ori pe saptamana ar putea ajuta la prevenirea cancerului de prostata. De asemenea, in urma unei cure de patru saptamani, cancerul de prostata a regresat, observandu-se o scadere a numarului de celule canceroase si o micsorare a tumorilor cancerigene.

ardei-iute-beneficii-cancer-prostata

Posibile efecte adverse ale consumului de ardei iute

Este mai mult un mit ca ardeii iuti pot provoca de fapt daune fizice majore esofagului sau limbii. Asta nu inseamna ca ardeii iuti nu ar putea cauza anumite probleme. Atunci cand mancati ardei foarte iuti, creierul primeste semnale de durere care pot provoca probleme stomacale, greata sau varsaturi. Consumul de ardei iute in sine nu poate provoca leziuni esofagului, insa aceste simptome pot. Acidul care urca din stomac poate irita esofagul.

Alte posibile efecte secundare ale consumului de ardei iute sunt:

  • probleme de respiratie
  • diaree
  • durere si roseata la nivelul ochilor sau pielii
  • detresa respiratorie (daca este inhalata)

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/foods/chili-peppers

https://pepperjoe.com/blogs/blog/9-amazing-benefits-of-eating-hot-peppers

https://www.health.com/food/dangers-eating-hot-peppers