Apa la genunchi este denumirea populara a hidartrozei si se caracterizeaza prin acumularea de fluid in exces in jurul articulatiei genunchiului. In mod normal, articulatiile contin o cantitate mica de lichid sinovial, insa din cauza infectiilor, a traumatismelor sau artritei, nivelul de lichid creste. Acumularea in exces de apa la genunchi duce la aparitia umflaturilor, a durerii si rigiditatii musculare. Apa la genunchi este, de fapt, modalitatea naturala prin care organismul se protejeaza. In cazul unui traumatism, de exemplu, cand articulatia este iritata si inflamata, organismul produce lichid sinovial suplimentar pentru a lubrifia articulatiile si a reduce durerea.
Diagnosticul de apa la genunchi se stabileste cu ajutorul examinarii fizice, a testelor de imagistica si a evaluarii in laborator a lichidului sinovial extras din articulatia genunchiului. Tratamentul standard presupune repaus fizic, aplicarea compreselor cu gheata si administrarea antiinflamatoarelor. In cazuri mai severe, lichidul sinovial trebuie drenat, se pot recomanda injectii cu corticosteroizi, administrarea antibioticelor sau chiar artroplastia. O importanta deosebita trebuie acordata si greutatii corporale.
Ce este hidrartroza sau apa la genunchi?
Denumirea populara a hidartrozei este de apa la genunchi si descrie acumularea in exces a lichidului sinovial, care poate avea mai multe cauze. Cauza cea mai frecventa a apei la genunchi este traumatismul, insa si suprasolicitarea articulatiei poate duce la acelasi rezultat. Sporturile care suprasolicita genunchiul, supraponderalitatea, obezitatea se numara printre factorii de risc. Oricine se poate confrunta cu aparitia de apa la genunchi. Acumularea lichidului sinovial poate provoca umflarea genunchiului, roseata, durere, rigiditate, iar mobilitatea poate fi redusa.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis ArtroSuport Forte, supliment alimentar pe baza de glucozmina si condroitina. Contribuie la mentinerea sanatatii articulatiilor si la buna functionare a circulatiei sangvine. Este recomandat si in perioadele de efort fizic intens.
Cauze cunoscute pentru apa la genunchi
Apa la genunchi sau hidartroza poate avea mai multe cauze, printre acestea numarandu-se:
-
traumatismele si stresul repetat la nivelul genunchiului, rezultate in urma activitatilor sportive;
-
artrita – aici vorbim despre osteoartrita sau despre artritele autoimune, precum artrita reumatoida, guta, artrita psoriazica;
-
infectiile – care pot proveni dintr-o leziune mai profunda, cum ar fi o interventie chirurgicala sau o infectie sistemica (afecteaza mai multe organe sau sisteme). Boala Lyme, de exemplu, poate fi o cauza;
-
boala inflamatorie intestinala;
-
hemartroza (hemoragia la nivelul cavitatii articulare).
Varsta inaintata, diabetul, supraponderalitatea, obezitatea, un sistem imunitar slabit se numara printre factorii de risc ai hidartrozei.
In caz de durere si rigiditate musculara, farmacistii Catena recomanda Naturalis ArtroSuport gel emulsionat, dispozitiv medical cu aplicare topica. Contribuie la diminuarea durerii, relaxeaza musculatura si sustine recuperarea musculara dupa exercitiile fizice sau efort fizic intens. Produce o senzatie de incalzire datorita camforului din compozitie. De asemenea, contine salicilat de metil din ulei de Gaultheria procumbens.
Apa la genunchi – simptomatologie
Excesul de lichid sinovial va duce la umflarea genunchiului, iar pacientului ii va fi greu sa indoaie sau sa indrepte piciorul. Asadar, umflaturile, rigiditatea, durerea, roseata in jurul genunchiului afectat se numara printre principalele simptome in hidartroza. In functie de cauzele apei la genunchi, pot fi prezente si alte simptome, precum vanataile, febra si frisoanele (daca este prezenta o infectie), distrofia musculara.
Manifestari care necesita consult de specialitate
In general, este bine sa mergeti la consult de specialitate daca ati suferit un traumatism sau daca umflaturile si roseata sunt insotite de febra, frisoane, stare generala de rau, daca incepeti sa nu va simtiti piciorul de la genunchi in jos sau daca nu puteti pune piciorul jos din cauza durerii.
Diagnosticul de apa la genunchi
Diagnosticul in caz de apa la genunchi se va stabili in urma mai multor investigatii. In primul rand, pacientul va fi examinat fizic. La palpare, specialistul isi poate da seama de cauza problemei. Acesta va poate recomanda teste de imagistica, printre care ultrasonografia, investigatia cu raze X sau tomografia computerizata, precum si un RMN. Cu ajutorul atrocentezei sau a punctiei articulare, lichidul sinovial extras poate fi analizat in laborator pentru a determina cauza exacta.
Daca lichidul este tulbure, cauza poate fi artrita reumatoida, ca urmare a cresterii numarului de globule albe. Lichidul galben-verzui poate indica faptul ca este vorba despre o infectie. Cand lichidul sinovial este galben inchis, s-ar putea sa fie vorba despre guta, iar culoarea rozalie poate indica o leziune articulara. Cand lichidul este limpede, cauza poate fi osteoartrita.
Tratament pentru apa la genunchi
Tratamentul de prima linie pentru apa la genunchi presupune aplicarea de comprese cu gheata, repaus la pat si administrarea unui medicament antiinflamator. Daca genunchiul este foarte umflat, se recomanda drenarea lichidului sinovial. Dupa aceasta procedura, se poate administra o injectie cu cortizon, pentru a reduce durerea si inflamatia.
Atunci cand apa la genunchi este cauzata de o infectie, se poate recomanda administrarea unui antibiotic oral cu spectru larg. Daca suferiti de artrita reumatoida sau aveti o alta forma de artrita autoimuna, este important sa controlati afectiunea si sa urmati tratamentul prescris. Artroplastia sau chirurgia articulara este rezervata pentru leziunile articulare grave.
Complicatiile hidartrozei netratate
Hidartroza sau apa la genunchi poate prezenta complicatii daca nu este tratata. Prezenta umflaturilor cronice sau de lunga durata poate duce la deteriorarea tesutului articular, degradarea cartilajelor si chiar a oaselor. O complicatie comuna in hidartroza este formarea unei pungi cu lichid sinovial – chist Baker sau chist popliteal – ce cauzeaza durere si senzatie de tensiune, in functie de marime.
Apa la genunchi – sfaturi si recomandari pentru preventie
Este foarte important sa aveti grija de articulatii pentru a reduce riscul de apa la genunchi. Persoanelor supraponderale li se recomanda sa slabeasca pentru a reduce stresul creat asupra soldurilor si genunchilor. Daca va confruntati cu dureri de genunchi, evitati activitatile care pot pune presiune pe zona respectiva. Se recomanda stretchingul si exercitiile care intaresc musculatura. Utilizati o orteza atunci cand faceti sport si nu incercati sa va depasiti capacitatile fizice, mai ales pe masura ce inaintati in varsta. Daca va confruntati cu o durere articulara brusca, solicitati ajutor de specialitate.