Compozitie
Un comprimat contine acid acetilsalicilic 250 mg, paracetamol 150 mg, cafeina 20 mg si excipienti: lactoza monohidrat, povidona K 30, amidon glicolat de sodiu, acid stearic, amidon de porumb, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon pregelatinizat, p-hidroxibenzoat de propil (E 216), p-hidroxibenzoat de etil (E 214).
Grupa farmacoterapeutica: alte analgezice si antipiretice, acid salicilic si derivati, combinatii.
Indicatii terapeutice
-
Tratamentul simptomatic in dureri de intensitate medie cu diferite localizari (cefalee, migrene, nevralgii, dentalgii, mialgii, artralgii, dureri postoperatorii).
-
Stari febrile
-
Dismenoree
Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare dintre excipientii produsului. Insuficienta hepatocelulara.
Insuficienta renala severa.
Ulcer gastro-duodenal activ, hemoragie digestiva, afectiuni hemoragice sau cu risc hemoragic
Deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza
Copii cu varsta sub 15 ani. Sarcina si alaptare.
Insuficienta cardiaca severa
Precautii
Este necesara prudenta la pacientii supusi unor interventii chirurgicale, chiar minore (de exemplu, extractii dentare), deoarece acidul acetilsalicilic are efect antiagregant plachetar, care persista cateva zile, existand risc de accidente hemoragice.
Pentru a reduce intensitatea simptomelor gastro-intestinale, Antinevralgic P se poate administra dupa mese.
Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor.
Interactiuni
Asocierea cu alte antiinflamatoare nesteroidiene prezinta risc nefrotoxic si hemoragic crescut. Asocierea cu anticoagulantele orale creste riscul accidentelor hemoragice.
In cazul asocierii cu sulfamidele antidiabetice creste efectul acestora cu posibilitatea aparitiei accidentelor hipoglicemice.
Efectul antihipertensiv al beta-blocantelor sau al diureticelor poate fi scazut.
De asemenea, a fost semnalata cresterea toxicitatii litiului si a metotrexatului in cazul administrarii concomitente.
Asocierea cu medicamente uricozurice este urmata de scaderea activitatii acestora.
Se va evita administrarea concomitenta cu glucocorticoizi, datorita riscului crescut de reactii adverse, in special la nivel gastro-intestinal.
Asocierea cu medicamente inductoare enzimatic (fenobarbital si alte antiepileptice, rifampicina, etc) creste hepatotoxicitatea.
Abuzul de bauturi alcoolice mareste, de asemenea, riscul accidentelor hepatotoxice.
Prin continutul in paracetamol, poate modifica rezultatele dozarii acidului uric si a glicemiei.
Atentionari speciale
La pacientii cu astm bronsic si alte afectiuni alergice respiratorii, ca si la cei cu hipersensibilitate la antiinflamatorii nesteroidiene pot fi declansate crize de astm bronsic si alte reactii alergice de tip anafilactic.
Se recomanda precautie in caz de antecedente de ulcer sau hemoragii digestive, in insuficienta renala si hepatica forme usoare sau moderate.
In caz de insuficienta renala se recomanda administrarea dozelor la interval de 8 ore.
In timpul tratamentului cu Antinevralgic P trebuie evitat consumul de bauturi alcoolice
Nu se recomanda administrarea Antinevralgic P inainte de culcare.
La pacientii cu antecedente de hipertensiune arteriala si/sau insuficienta cardiaca congestiva usoara pana la moderata este necesara precautie (discutii cu medicul sau cu farmacistul) inainte de inceperea tratamentului, deoarece raportarile au aratat ca tratamentul cu AINS se asociaza cu retentie lichidiana si edem.
Medicamente precum Antinevralgic P se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari si in cazul tratamentului de lunga durata. Nu depasiti doza si durata de 3 zile recomandate pentru tratament.
Daca aveti probleme cardiace, accident vascular cerebral in antecedente sau considerati ca ati putea fi in situatie de risc din cauza acestor afectiuni (de exemplu, daca aveti hipertensiune arteriala, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteti fumator) trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.
Deoarece contine lactoza, daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Copii
Se recomanda precautie in cazul administrarii la copii si adolescenti cu gripa, viroze respiratorii sau varicela (datorita posibilitatii aparitiei sindromului Reye).
Se recomanda evitarea administrarii Antinevralgic P la copii sau adolescenti cu boli febrile acute, pana la precizarea diagnosticului.
Varstnici
Vezi pct. “Doze si mod de administrare”.
Sarcina si alaptarea
Nu se recomanda administrarea Antinevralgic P in timpul sarcinii si alaptarii.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Antinevralgic P poate influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Doze si mod de administrare
Adulti si copii cu varsta peste 15 ani: doza recomadata este de 1-2 comprimate Antinevralgic P, de 2-3 ori pe zi, la nevoie, fara a depasi 7 comprimate Antinevralgic P pe zi.
Varstnici: doza recomadata este de 1-2 comprimate Antinevralgic P, de 2-3 ori pe zi, la nevoie, fara a depasi 5 comprimate Antinevralgic P pe zi.
Antinevralgic P nu trebuie utilizat in doze mari sau timp indelungat fara recomandarea medicului.
Reactii adverse
Reactiile adverse raportate in asociere cu tratamentul cu AINS au fost edemul, hipertensiunea arteriala si insuficienta cardiaca.
Medicamente precum Antinevralgic P se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.
Antinevralgic P este un medicament relativ bine suportat in tratamente de scurta durata. Utilizarea indelungata creste riscul aparitiei reactiilor adverse.
Legate de acid acetilsalicilic
Gastro-intestinale: greata, varsaturi, hemoragii digestive acute grave sau oculte si ulceratii gastro- intestinale (in cazul administrarii orale timp inlungat).
Hematologice: epistaxis, gingivoragii, risc crescut de hemoragii intra- si post-operatorii.
Hepatice: hepatotoxicitate; cresterea valorilor transaminazelor si fosfatazei alcaline.
Reactii alergice: de tip anafilactic, manifestate prin eruptii cutanate, mai ales urticarie, edem angioneurotic, crize de astm bronsic.
Neuropsihice: administrarea in doze mari provoaca cefalee, ameteli, tinitus, somnolenta sau excitatie, confuzie.
Renale: tratamentul prelungit poate determina nefrita interstitiala si necroza papilara.
Legate de paracetamol
S-au raportat cazuri rare de reactii alergice, manifestate prin eruptii cutanate cu eritem sau urticarie, care au necesitat intreruperea tratamentului.
Tratamentul prelungit cu doze mari poate determina nefrita interstitiala si necroza papilara. S-au raportat, in mod exceptional, cazuri de trombocitopenie.
Legate de cafeina
La doze mari pot sa apara insomnie, neliniste, palpitatii si disconfort epigastric.
Supradozaj
Simptome datorate acidului acetilsalicilic: tulburari gastro-intestinale (greata, varsaturi,epigastralgii, diaree), transpiratii, tinitus, scaderea reversibila a acuitatii auditive, cefalee, ameteli, tremor al extremitatilor, tulburari de vedere. Dozele foarte mari pot provoca acidoza respiratorie si metabolica.
Simptome datorate paracetamolului: varsaturi, hemoragii digestive; supradozajul cronic provoaca
hepatotoxicitate (citoliza hepatica cu icter, fenomene de encefalopatie hepatica, coma), necroza tubulara renala, cu evolutie posibila spre insuficienta renala.
Simptome datorate cafeinei: dureri abdominale sau epigastrice, greata, varsaturi, iritabilitate, nervozitate, tremor fin al extremitatilor, insomnie, confuzie, tremor, fosfene, tinitus, cresterea diurezei.
Tratament: provocarea varsaturii sau lavaj gastric, administrarea de carbune activat; de asemenea, utilizarea cat mai precoce a antidotului specific in intoxicatia cu paracetamol: N-acetilcisteina i.v. sau metionina, asociat cu tratamentul de sustinere al functiilor vitale. administrat in clinici specializate
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Ambalaj
Cutie cu un blister din Al/Aclar-PVC a cate 10 comprimate
Cutie cu 2 blistere Al/Aclar-PVC a cate 10 comprimate
Producator
S.C. ZENTIVA S.A., Romania
B-dul Theodor Pallady nr. 50
Sector 3, 032266 Bucuresti, Romania
Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata
S.C. ZENTIVA S.A.
B-dul Theodor Pallady nr. 50
Sector 3, 032266 Bucuresti, Romania
Data ultimei verificari a prospectului
Februarie, 2010