Desi este una dintre cele mai frumoase produse vegetale de pe Pamant, anghinarea nu este nici pe departe atat de populara pe cat de interesant arata. De fapt, nici macar nu este inclusa pe lista celor mai frecvent cumparate legume, iar consumul a ramas aproape neschimbat din anii 1980 si pana pe la mijlocul anilor 2000. Cu toate acestea, studiile au aratat ca exista motive intemeiate de a va creste aportul de anghinare in dieta.
Chiar daca unele persoane au incercat aceasta delicatesa la restaurant, cei mai multi nu au cumparat si nu au preparat niciodata anghinare acasa. Iata de ce ar trebui sa incorporati mai des aceasta leguma in dieta si cum puteti face acest lucru pentru a profita din plin de beneficiile sale.
Ce este anghinarea si cum a fost descoperita?
Multa lume considera ca anghinarea este o leguma cu aspect ciudat, dar stiati ca de fapt este bulbul unei flori de ciulin? Originara din zona mediteraneana, in prezent anghinarea (Cynara scolymus) este cultivata in intreaga lume, din Argentina si pana in China.
Istoricii cred ca aceasta a fost cultivata de maurii din Africa de Nord incepand cu anul 800 d.Hr. si ca sarazinii, un alt grup arab, au adus anghinarea in Italia. Grecii si romanii antici considerau acest ciulin drept delicatesa si afrodisiac. In Grecia Antica, se credea inclusiv ca femeile care il includeau in dieta aveau mai multe sanse sa nasca fii.
Desi anghinarea este considerata in mod obisnuit leguma, partea comestibila este de fapt bobocul unei flori, cules inainte de a inflori. Daca nu este culeasa prematur, anghinarea devine o floare de culoare violet-albastrie, cu diametrul de pana la 7 cm, dar majoritatea bobocilor plantei sunt recoltati inainte de a ajunge in acel punct, fiind ulterior folositi in alimentatie.
Anghinarele pe care le gasiti in magazinele alimentare sau la piata sunt rotunde si acoperite cu frunze tepoase, fiind cultivate pentru solzii carnosi ai inflorescentei si pentru receptaculii florali care sunt comestibili.
Desi anghinarea este disponibila in supermarketuri pe tot parcursul anului, aceasta atinge apogeul primavara (martie – mai) si din nou, intr-o masura mai mica, toamna (octombrie – noiembrie).
Exista peste 140 de soiuri de anghinare, dar mai putin de 40 sunt cultivate in interes comercial. In prezent, majoritatea anghinarelor cultivate in intreaga lume se gasesc in Franta, Italia si Spania. De exemplu, in Sicilia exista inclusiv o sarbatoare inchinata anghinarei, cand se consuma doar preparate cu acest ciulin. Si in Spania, mai ales in regiunea Navarra, se sarbatoreste perioada recoltarii bulbului de Cynara scolymus, acesta fiind folosit ca ingredient principal la prepararea mancarurilor din zona respectiva.
Ce contine planta de anghinare?
Este deseori mentionata ca superaliment, explicatia constand partial in nivelul ridicat de antioxidanti al acesteia. De fapt, este una dintre legumele cele mai bogate in antioxidanti, fitonutrienti recunoscuti pentru beneficiile lor.
Are un continut scazut de grasimi, dar este deosebit de bogata in folati, vitamina C si vitamina K. In plus, aceasta furnizeaza si minerale importante, cum ar fi magneziu, fosfor, potasiu si fier.
Potrivit Departamentului pentru Agricultura al S.U.A. (USDA), o anghinare intreaga gatita contine aproape 7 grame de fibre, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din doza zilnica necesara organismului.
Pentru completarea necesarului de fibre, farmacistii Catena va recomanda Naturalis BilActiv Anghinare, un supliment alimentar care contribuie la buna functionare a ficatului si a intregului sistem digestiv. Este un bun adjuvant pentru stimularea digestiei, mentinand confortul digestiv si ajutand la controlul greutatii corporale.
O anghinare medie, cantarind 128 de grame cruda si, respectiv, 120 de grame gatita, contine doar 60 de calorii si aproximativ 4 grame de proteine, valoare care depaseste media cand vine vorba despre alimentele vegetale.
Mai jos, puteti consulta o lista cu mai multe detalii privind continutul nutritiv al acestei plante.
|
Cruda
|
Gatita (fiarta)
|
Carbohidrati
|
13,5 grame
|
14,3 grame
|
Fibre
|
6,9 grame
|
6,8 grame
|
Proteine
|
4,2 grame
|
3,5 grame
|
Grasimi
|
0,2 grame
|
0,4 grame
|
Vitamina C
|
25% din VNR
|
15% din VNR
|
Vitamina K
|
24% din VNR
|
22% din VNR
|
Tiamina
|
6% din VNR
|
5% din VNR
|
Riboflavina
|
5% din VNR
|
6% din VNR
|
Niacina
|
7% din VNR
|
7% din VNR
|
Vitamina B6
|
11% din VNR
|
5% din VNR
|
Folat
|
22% din VNR
|
27% din VNR
|
Fier
|
9% din VNR
|
4% din VNR
|
Magneziu
|
19% din VNR
|
13% din VNR
|
Fosfor
|
12% din VNR
|
9% din VNR
|
Potasiu
|
14% din VNR
|
10% din VNR
|
Calciu
|
6% din VNR
|
3% din VNR
|
Zinc
|
6% din VNR
|
3% din VNR
|
*Valoarea Nutritionala de Referinta (VNR)
Consumul de anghinare – beneficii pentru sanatate
Cand este fiarta la abur, anghinarea are textura frageda si gust dulceag, motiv pentru care este excelenta in sosuri, dar si pe post de gustare de sine statatoare.
Cercetarile efectuate pana in prezent au identificat o serie de beneficii, datorate indeosebi continutului bogat in fibre, antioxidanti si alti nutrienti.
Pe langa faptul ca sustin gestionarea sanatoasa a greutatii si stimuleaza digestia, fibrele joaca un rol important si in reglarea nivelului de zahar din sange si a concentratiei de insulina, asigurandu-i organismului un nivel energetic stabil. De asemenea, acestea hranesc bacteriile intestinale benefice, asociate imunitatii, dispozitiei si combaterii inflamatiei.
Beneficii ale consumului acestei legume:
-
imbunatateste functiile hepatice si stimuleaza detoxifierea;
-
reduce nivelul colesterolului „rau” (LDL) si creste concentratia celui „bun” (HDL);
-
regleaza presiunea sangvina;
-
favorizeaza sanatatea sistemului digestiv;
-
stabilizeaza nivelul zaharului din sange;
-
poate avea efecte anticancerigene.
Afectiuni in care se recomanda consumul de anghinare
1. Afectiuni hepatice
Extractul din frunze de Cynara scolymus va poate proteja ficatul, favorizand totodata regenerarea acestuia. De asemenea, creste productia de bila, care ajuta la eliminarea toxinelor daunatoare din ficat.
De exemplu, un studiu efectuat pe 90 de persoane care sufereau de ficat gras non-alcoolic a aratat ca prin consumul zilnic a 600 mg de extract din aceasta planta, timp de doua luni, s-a obtinut imbunatatirea functiei hepatice.
Suplimentul alimentar Naturalis HepatoSuport este recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar, protejarea ficatului si mentinerea capacitatii naturale de regenerare a ficatului. Produsul are in compozitie silimarina si cinarina, substante bioactive care aduc beneficii organismului prin faptul ca protejeaza celulele hepatice impotriva stresului oxidativ, stimuleaza secretia biliara si contribuie la detoxifiere.
2. Hipercolesterolemie
Frunzele de Cynara scolymus pot favoriza un nivel sanatos al colesterolului, datorita continutului bogat in fibre, care ajuta la prevenirea absorbtiei colesterolului in sange. Conform Clinicii Mayo, pentru a obtine aceste beneficii, trebuie sa consumati zilnic 5 – 10 grame de fibre. Va reamintim ca o anghinare medie gatita va asigura aproximativ 7 grame de fibre.
3. Hipertensiune
Printr-o meta-analiza din 2021, s-a constatat ca extractul de anghinare, administrat timp de 12 saptamani, a dus la scaderea tensiunii arteriale in cazul persoanelor cu hipertensiune. Este posibil ca aceasta proprietate sa se datoreze continutului mare de potasiu al anghinarelor.
4. Probleme digestive
Exista cateva moduri prin care consumul de anghinare va poate sprijini sistemul digestiv.
Fiind o sursa excelenta de fibre, acest ciulin aduce beneficii pentru sanatatea sistemului digestiv prin sustinerea bacteriilor intestinale prietenoase, reducerea riscului de aparitie a anumitor cancere intestinale si atenuarea constipatiei si a diareei. Mai exact, Cynara scolymus contine inulina (un prebiotic), adica un tip de fibra cu care bacteriile probiotice benefice se hranesc in intestin.
Daca va confruntati cu probleme digestive, specialistii Catena va informeaza ca suplimentul Benesio Hepafort ajuta la buna functionare a ficatului si sustine digestia. Protejeaza organismul impotriva efectelor nocive generate de consumul de medicamente, alcool sau tigari. Contribuie la mentinerea nivelului normal al colesterolului, sustine fluxul de suc digestiv si favorizeaza confortul intestinal.
5. Diabet
Alimentele bogate in fibre va sunt de ajutor si pentru controlul zaharului din sange, incetinind absorbtia zaharurilor. Unele cercetari sugereaza ca extractul din frunze de anghinare ar putea aduce beneficii si pacientilor cu diabet, dar majoritatea studiilor efectuate pana in prezent sunt mici sau au fost efectuate pe rozatoare in loc de oameni.
De exemplu, un studiu a indicat ca prin consumul de anghinare fiarta s-au redus glicemia si nivelul de insulina la 30 de minute dupa masa. Efectul a fost insa observat doar la adultii sanatosi care nu sufereau de sindrom metabolic.
6. Cancer
Unele cercetari au aratat ca extractul din frunzele acestei plante combate reproducerea celulelor canceroase, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma rezultatele. Anumiti antioxidanti din compozitie – cum ar fi rutinul, quercetina, silimarina si acidul galic – sunt considerati utili pentru reducerea riscului de aparitie a cancerului.
7. Sindromul colonului iritabil
Sindromul intestinului iritabil este o boala care afecteaza sistemul digestiv, provocand dureri de stomac, crampe, diaree, balonare, constipatie si flatulenta.
Intr-un studiu efectuat asupra pacientilor cu sindrom de colon iritabil, consumul zilnic de extract din frunze de Cynara scolymus, timp de 6 saptamani, a ajutat la ameliorarea simptomelor. In plus, 96% dintre participanti au evaluat extractul ca fiind la fel de eficient, daca nu chiar mai bun decat alte tratamente specifice, cum ar fi antidiareicele si laxativele.
Anumiti compusi din aceasta leguma au proprietati antispastice, care confera beneficii prin faptul ca reduc spasmele musculare tipice acestui sindrom, ajuta la echilibrarea bacteriilor intestinale si la reducerea inflamatiei.
Planta de anghinare – contraindicatii
Riscurile vizeaza:
-
Potentiale alergii: – unele persoane pot fi alergice la Cynara scolymus si/sau extract de anghinare. Riscul este mai mare pentru oricine este alergic la plante din aceeasi familie, cum ar fi margaretele, floarea-soarelui, crizantemele si galbenelele.
-
Femeile insarcinate sau care alapteaza: – sunt sfatuite sa evite acest extract din cauza lipsei de informatii privind siguranta utilizarii.
-
Pacientii cu obstructie a canalelor biliare sau care au calculi biliari: – trebuie sa evite anghinarea si extractul din aceasta planta deoarece contribuie la cresterea fluxului de bila.
Dozele tipice utilizate in studiile pe subiecti umani variaza intre 300 si 640 mg de extract din frunze de anghinare, administrat de 3 ori pe zi. Este totusi indicat sa discutati cu medicul inainte de a folosi vreun supliment alimentar.
Surse:
https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a38951900/artichoke-benefits
https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits