
Un set de analize pentru imunitate are scopul de a evalua starea sistemului imunitar si se recomanda cel mai adesea in cazul pacientilor care se confrunta cu infectii frecvente sau cu forme severe ale acestor probleme de sanatate. Acestea denota o anumita vulnerabilitate a sistemului imunitar, care nu mai are capacitatea de a proteja eficient organismul impotriva agentilor patogeni responsabili de aparitia infectiilor.
In general, recomandarea de a face analize pentru imunitate trebuie sa vina din partea unui medic, in urma unui consult prealabil, acesta fiind si cel mai in masura sa indice testele necesare. Spunem aceasta intrucat exista mai multe tipuri de analize pentru imunitate, fiecare evaluand anumiti indicatori care sunt relevanti in contexte diferite, specifice fiecarui caz in parte.
Cand e necesar un set de analize pentru imunitate
Cand vorbim de un set de analize pentru imunitate ne referim la o gama variata de teste care se recomanda in cadrul protocolului de diagnostic pentru diferite afectiuni sau alte probleme de sanatate asociate cu o imunitate scazuta. Astfel, analizele pentru imunitate au scopul de a identifica posibilele disfunctii ale sistemului imunitar, care au favorizat aparitia problemelor respective. Aceste probleme au simptome specifice, care le fac usor de recunoscut, si ofera indicii importante despre posibilele cauze de natura imunitara.
Astfel, pacientii care se confrunta cu infectii recurente sau dezvolta infectii in mod repetat sunt cel mai adesea indrumati catre un laborator, in vederea unor analize pentru imunitate. De asemenea, persoanele cu diaree cronica, anemie sau inflamatii cronice sunt susceptibile de a avea o problema imunitara, iar din acest motiv, printre investigatiile recomandate se numara si un set de analize pentru imunitate.
In acelasi timp, la analize pentru imunitate se apeleaza deseori si pentru a verifica eficienta vaccinarii, a unei transfuzii sau a unei proceduri de transplant, cum ar fi transplantul medular.
Nu in ultimul rand, analize de imunitate se fac si in scopul realizarii diagnosticului diferential, pentru a se exclude o eventuala cauza imunitara pentru anumite afectiuni investigate.
Care sunt principalele tipuri de analize pentru imunitate
Asa cum spuneam, exista mai multe tipuri de analize pentru imunitate cu diferite grade de complexitate, in functie de care putem vorbi de teste de screening si teste specializate, fiecare categorie incluzand analize specifice.
1. Teste de screening
Vom incepe cu testele de screening, care sunt tipurile de analize pentru imunitate efectuate cel mai frecvent, iar in aceasta categorie sunt incluse urmatoarele proceduri:
Hemoleucograma este un test de baza care ofera o „radiografie” a sangelui, masurand toti indicii importanti si oferind astfel informatii importante despre starea de sanatate. Aceste analize pentru imunitate indica, printre altele, numarul de globule albe, numite si leucocite – care sunt celule imunitare de tipuri diferite, fiecare cu functii distincte. Numarul acestora trebuie sa se mentina in anumite limite normale, iar daca hemoleucograma indica o depasire a acestei limite sau mai putine leucocite decat ar fi necesar, acesta e semn al unei probleme a sistemului imunitar.
Este un alt tip de analize pentru imunitate la care se apeleaza frecvent, avand scopul de a masura nivelurile de imunoglobuline. Acestea sunt cunoscute mai bine sub denumirea de anticorpi, fiind proteine produse de celulele imunitare pentru a lupta cu agentii patogeni. Exista patru tipuri de imunoglobuline, fiecare cu rolurile si particularitatile sale specifice, iar prezenta lor in sange intr-un numar mare sau scazut poate oferii indicii despre anumite probleme imunitare.
-
Testul proteinei C-reactive
Proteina C-reactiva este un marker specific al inflamatiei acute, astfel ca prezenta sa in sange, peste nivelul normal, constituie un semn al unui proces inflamator, iar acest indiciu este util in diagnosticarea unor afectiuni, precum si in monitorizarea raspunsului la tratament.
Din pachetul de analize pentru imunitate face parte si acest test ce presupune identificarea si numararea limfocitelor. Acestea sunt o categorie de celule imunitare menite sa distruga agentii patogeni si totodata celulele afectate de acestia, precum si pe cele anormale, asa cum sunt celulele canceroase. In functie de rolul lor si modul in care actioneaza, exista trei tipuri de limfocite, iar prin fenotipare se face un „inventar” al acestora, care poate oferi indicii importante in privinta anumitor afectiuni.
2. Teste ale functiilor imunitare
De aceasta data vorbim de analize pentru imunitate mai complexe, care se axeaza pe anumite aspecte legate de functionarea sistemului imunitar. Rolul lor este acela de a depista deficiente imunitare specifice, iar principalele teste din aceasta gama sunt urmatoarele:
-
Testul sistemului complement
Sistemul complement este o structura complexa a sistemului imunitar, asemanatoare unei retele, avand scopul de a identifica, a ataca si a neutraliza agentii patogeni. Aceasta retea este alcatuira dintr-o serie de proteine care sunt evaluate prin proceduri specifice, in scopul testarii functionarii sistemului complement.
-
Testul de raspuns la anticorpi
Scopul acestui test este acela de a evalua capacitatea organismului – in speta, a sistemului imunitar – de a produce anticorpi, despre care spuneam ca sunt proteine specifice produse de celulele imunitare, pentru a lupta cu agentii patogeni. Testul presupune intrarea in contact a organismului cu un agent patogen administrat in mod controlat, pentru a masura apoi nivelul de anticorpi specifici produsi de sistemul imunitar.
-
Testul de functionare a limfocitelor
In acest caz se testeaza capacitatea de raspuns a diferitelor tipuri de limfocite, care sunt expuse in mod controlat la diversi stimuli, care sa le activeze. Se evalueaza cel mai adesea capacitatea de proliferare a limfocitelor, cea de recunoastere a agentilor patogeni, precum si cea de a-i distruge cat mai rapid.
In cazul in care analizele pentru imunitate prezentate mai sus dau rezultate neconcludente sau sunt in contradictie cu simptomele prezentate de pacient, se impun investigatii mai amanuntite, constand in teste pentru identificarea deficientelor imunitare primare sau secundare, teste pentru citokine si receptori solubili, impreuna cu alte proceduri suplimentare de diagnostic.
Cea mai frecventa analiza pentru imunitate este hemoleucograma, care este inclusa in setul de analize de baza ce se recomanda a fi facute cel putin o data pe an, in scop preventiv. Pentru celelalte analize prezentate in acest material nu exista recomandare cu caracter preventiv, fiind de obicei necesare in cazul pacientilor cu boli cronice si al celor care prezinta simptomele specifice unei imunitati scazute, enumerate mai devreme.