Cancerul este un diagnostic care sperie pe oricine, fiind a doua cea mai frecventa cauza de mortalitate din lume. In tarile Uniunii Europene cele mai frecvente trei tipuri de cancer sunt cele de san, colon si prostata, iar cea mai mare rata de deces o au cancerele de plaman, colon si san.
Cifrele sunt alarmante, insa cancerul nu inseamna neaparat fatalitate. Gratie cercetarii si inovarii continue in domeniul oncologiei, 40% din cazurile de cancer ar putea fi evitate.
Fara indoiala, una dintre cele mai utile investigatii atat in depistarea cancerului, cat si elaborarea si ajustarea planului de tratament, o reprezinta analiza markerilor tumorali.
Markerii tumorali se gasesc in cantitati crescute in sange si tesuturi si sunt impartiti in mai multe categorii. Analiza makerilor tumorali ajuta medicii sa obtina mai multe informatii despre tumora, fiind folosita pentru screening, diagnostic, stadializare (stadiul si localizarea cancerului), stabilirea tratamentului si monitorizarea eficientei acestuia, prognostic si depistarea recidivelor.
Generalitati - Ce sunt markerii tumorali?
Markerii tumorali sunt substante (molecule) asociate tumorilor maligne (canceroase): proteine, enzime, oncogene, antigene speficice tumorale etc. Aceste substante sunt produse fie de catre celulele tumorale, fie de catre celulele sanatoase stimulate de prezenta unor celule tumorale. Medicii folosesc markerii tumorali si pentru a depista modificari genetice in ADN-ul celulelor tumorale.
La pacientii oncologici, markerii tumorali se gasesc in niveluri mai mari decat cele normale in lichidele biologice (sange, urina, lichid cefalorahidian, saliva) si tesuturi. Prin analiza markerilor tumorali medicii verifica ce tipuri de celule canceroase se gasesc in corpul unui pacient si in ce cantitati.
In cele mai multe cazuri, markerii tumorali sunt masurati printr-o analiza de sange sau biopsie (proba de tesut), realizata de catre medici anatomo-patologi. Investigatia prin care se analizeaza markerii tumorali se numeste imunohistochimie.
Pentru a favoriza productia de bila si sustinerea digestiei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi HepatoSuport Naturalis. Acesta este un supliment alimentar care contribuie eficient la sustinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, avand in compozitie extracte de Armurariu si de Anghinare, silimarina si cinarina. Este un produs destinat exclusiv persoanelor adulte, iar femeile insarcinate au nevoie de recomandarea medicului inainte de utilizare.
Importanta markerilor tumorali in managementul cancerului
Medicii folosesc markerii tumorali in toate etapele bolii. Iata lista situatiilor in care analiza este importanta:
Screening – markerii tumorali nu sunt folositi ca test standard de screening pentru populatia generala, insa analiza este recomandata persoanelor care prezinta un risc crescut de a dezvolta un anumit tip de cancer. Scopul screeningului este de a depista boala in stadii incipiente, cand este mai usor de tratat.
Diagnostic – markerii tumorali fac parte din analizele initiale atunci cand se suspecteaza un cancer. Nivelurile mai mari ale anumitor markeri pot indica un anumit tip de cancer.
Stadializare – markerii tumorali ofera informatii despre stadiul cancerului (cat de agresiva este tumora) si daca acesta s-a raspandit in alte zone ale corpului (metastaze). Pe baza acestor informatii medicii pot estima sansele de vindecare ale pacientilor.
Planificarea tratamentului – in functie de rezultatele analizelor medicii vor putea alege si initia terapia cea mai potrivita pentru pacient.
Monitorizarea evolutiei bolii si a tratamentului – prin analize periodice ale markerilor tumorali medicii vor monitoriza raspunsul organismului la tratament. Daca nivelul lor scade, terapia functioneaza. Daca nivelul markerilor tumorali creste si cancerul se agraveaza. Astfel, medicii pot ajusta sau schimba protocolul de tratament.
Urmarire post-tratament si depistarea recidivelor – prin analize periodice markerii tumorali sunt masurati pentru a preconiza daca boala poate reaparea.
Pentru a proteja eficient celulele hepatice si pentru a le ajuta sa se regenereze, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Hepafort. Acesta este un supliment alimentar care contribuie la scaderea colesterolului si la detoxifierea ficatului, sustinand digestia si protejand impotriva efectelor nocive provocate de administrarea anumitor medicamente sau de consumul de tutun si alcool. Acest produs este recomandat persoanelor cu steatoza hepatica (ficat gras).
Tipuri de markeri tumorali
Markerii tumorali au fost clasificati in doua categorii:
1. Markeri tumorali circulanti;
2. Markeri de tesut tumoral.
Markerii tumorali circulanti – sunt depistati in lichidele biologice (sange, urina, lichid cefalorahidian) si analiza lor ajuta la determinarea stadiului bolii, evaluarea eficacitatii tratamentului, monitorizarea raspunsului la tratament, estimarea prognosticului. De asemenea, markerii tumorali circulanti sunt utilizati si pentru a urmari daca exista o recidiva (revenirea) a bolii.
Markerii de tesut tumoral – sunt depistati in tesutul tumoral (tumorile propriu-zise) si analiza acestora este utila in diagnosticul, clasificarea si stadializarea cancerului, dar si in alegerea tratamentului optim si estimarea prognosticului bolii.
Pentru fiecare din cele doua categorii exista mai multe tipuri de marker tumorali, Unii sunt asociati doar cu un singur tip de cancer, altii sunt specifici pentru mai multe patologii oncologice.
-
PSA (antigenul specific prostatei) – marker tumoral pentru cancerul de prostata;
-
AFP (Alfa-fetoproteina) - marker tumoral pentru cancerul hepatic;
-
Tiroglobulina - marker folosit in cancerul tiroidian;
-
CEA (Antigenul carcinoembrionar) - marker tumoral pentru cancerul colorectal si de san;
-
CA 125 (Antigenul CA 125) - marker tumoral pentru cancerul ovarian si endometrial;
-
Oncoproteina HER2/neu – marker tumoral pentru cancer gastric, esofagian si de san;
-
CA 19-9 (Antigenul CA 19-9) - marker tumoral pentru cancerul pancreatic si esofagian;
-
Calcitonina – marker tumoral pentru cancerul tiroidian;
-
HE4 (Proteina epididimala umana 4) – marker tumoral pentru cancerul ovarian.
Exista si multe tipuri de cancer care nu au markeri tumorali cunoscuti sau se pot gasi in cantitati crescute la pacienti care au afectiuni benigne (necanceroase). De aceea, medicii nu se rezuma doar la aceasta analiza si recomanda pacientilor si alte investigatii pentru depistarea cancerului.
Bibliografie
www.cancer.net
www.cancer.gov
www.oncolink.org