Alunite rosii – de ce apar si cat de periculoase sunt

Alunite rosii – de ce apar si cat de periculoase sunt Alunite rosii – de ce apar si cat de periculoase sunt

Ultima actualizare: 16 mai 2023

alunite-rosii

Angioamele cherry sau petele Campbell de Morgan sunt denumite in mod popular alunite rosii. Acestea reprezinta cel mai frecvent tip de proliferare vasculara cutanata benigna, iar din cauza faptului ca numarul lor tinde sa creasca odata cu inaintarea in varsta, mai sunt cunoscute si sub denumirea de angioame senile. Chirurgul Campell de Morgan a asociat prezenta acestor alunite rosii cu patologia cancerului, dar s-a observat ca nu exista o legatura de cauzalitate intre semne de alunite rosii si incidenta crescuta a cancerului de piele sau a altui tip de cancer.

Studiile de microscopie fotonica si electronica au aratat faptul ca angioamele cherry sunt un tip de telangiectazie papulara (dilatarea unui vas mic). Aceste alunite rosii se manifesta in general sub forma unor pete multiple, de 1-5 mm, de culoare rosu aprins, si papule in forma de cupola. Apar in special la nivelul trunchiului sau membrelor superioare, rar pe maini, fata, picioare. Au un aspect lucios, stralucitor, si sunt inconjurate uneori de un halou palid. In etapa initiala, aceste alunite rosii apar ca mici papule, crescand in dimensiuni odata cu inaintarea in varsta.


Alunite rosii – generalitati

Alunite rosii sunt observate la aproximativ 7% dintre adolescenti si 75% dintre adultii cu varsta de peste 75 de ani (de unde si denumirea de angioame senile). Un procent de 5% pana la 41% dintre persoane incep sa dezvolte alunite rosii incepand cu varsta de 20 de ani. S-a observat ca dimensiunea lor creste odata cu inaintarea in varsta, atingand in jur de 2-3 mm in jurul varstei de 50 de ani. In mod uzual, nu depasesc 3,5 mm. Angioamele cherry apar cu aceeasi incidenta atat la femei, cat si la barbati, indiferent de rasa sau etnie. Inaintarea in varsta este principalul factor de predispozitie spre a dezvolta alunite rosii, intr-un frecvent deosebit de mare.

Chiar daca s-a descoperit o oarecare asociere cu etiologia unor afectiuni maligne, alunite rosii pot aparea si la persoane sanatoase. Aceste leziuni incep ca macule plate, rosii si stralucitoare, dupa care cresc in dimensiuni pentru a deveni papule rosii, de 1-5 mm. De obicei asimptomatice si usor de observat cu ochiul liber, anumite alunite rosii pot sangera in urma leziunilor mecanice si fizice. Pot aparea pe pielea expusa la soare, fiind prezente in papilele dermice. Mecanismul prin care se produc intereseaza ansele capilare, care se dilata sinuos, sferic, fiind mici proliferari de origine vasculara, insa cauzele aparitiei de alunite rosii nu sunt pe deplin cunoscute.

Pentru a va ajuta sa preveniti arsurile solare, petele si iritatiile pielii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL SUN SYSTEM - Lotiune catifelata cu SPF 50. Aceasta lotiune emolienta are proprietati antioxidante si este usor de aplicat, fiind potrivita pentru persoanele a caror piele este foarte sensibila la razele solare.

Alunite rosii – cauze si factori de risc

Prin examinarea la microscop a acestor alunite rosii, s-a observat ca sunt localizate imediat sub epiderma, la nivelul dermului papilar, si ca au o structura diferita de tesuturile din jur: angioame capilare care rezulta din capilare nou formate, cu lumen ingust, captusite de celule endoteliale proeminente, aranjate intr-un model specific. Nu se cunosc in totalitate care sunt cauzele pentru alunite rosii, dar specialistii au reusit sa identifice anumite asocieri medicale, posibile etiologii, precum si eventuali factori de risc care predispun persoanele in a dezvolta alunite rosii. Dintre acestia, cei mai importanti sunt:

  • inaintarea in varsta: deoarece alunite rosii sunt frecvent observate la persoanele in varsta si se inmultesc odata cu inaintarea in varsta, imbatranirea poate fi o cauza a aparitiei;
  • mutatiile genetice: analizele genetice ale leziunilor epidermice au demonstrat ca exista mai multe mutatii de tip non-sens la nivelul genelor GNAQ si GNA11;
  • sarcina: s-a observat o incidenta mult mai crescuta a acestor alunite rosii in randul femeilor insarcinate, probabil din cauza modificarilor hormonale;
  • boala cronica grefa-contra-gazda;
  • efect secundar al tratamentului pentru vitiligo;
  • efect secundar al administarii de ciclosporina;
  • boli limfoproliferative si boala Castleman multicentrica (diseminata);
  • tratamentul cu ramucirumab;
  • infectiile cu virusul herpetic uman de tip 8: frecvent izolat din angioamele eruptive;
  • utilizarea derivatilor de azot-iperita (mustar de azot) in tratamentul limfoamelor Hodgkin si in tratamentul topic al limfomului cutanat cu celule T;
  • expunerea la substante chimice: bromuri, buxietanol;
  • o patologie de natura virala si/sau fungica a glandelor suprarenale sau a meningelor;
  • diabetul zaharat si alte boli autoimune.

 

Diagnosticul de angiom cherry (alunite rosii) se pune pe baza aspectului clinic al leziunilor. In urma examinarii cu ajutorul dermatoscopului sunt observate leziuni caracteristice, stralucitoare si rosii. Daca exista preocupare pentru malignizare, se efectueaza biopsia pentru a se efectua si examenul histopatologic. Diagnosticul diferential pentru alunite rosii include hemangiomul cu celule fusiforme, hemangiomul capilar lobular, granulomul piogen, melanomul amelanotic, dar si angiokeratomul, hiperplazia angiolimfoida cu eozinofilie, care necesita investigatii specifice.

Cat de periculoase sunt alunitele rosii?

Multe persoane se intreaba cat de periculoase sunt aceste alunite rosii. In cea mai mare parte a cazurilor cu persoane care prezinta alunite rosii, manifestarile sunt doar de natura fizica, adica prezenta leziunilor pe corp. Prognosticul este excelent, leziunile fiind deseori asimptomatice si nu se manifesta prin dureri sau prurit (mancarime). O posibila complicatie o reprezinta faptul ca aceste alunite rosii pot sangera in urma traumei mecanice (zgariere, frecare, extirpare), multe persoane alegand sa indeparteze angioamele din motive pur estetice.

Tratamentul pentru alunite rosii poate implica:

  • anestezie locala, urmata de electrocauterizare;
  • extirpare chirurgicala;
  • crioterapia (folosind azot lichid);
  • terapia cu laser CO2;
  • interventia cu laser dioda.

 

Cu toate acestea, in urma indepartarii involuntare, ca urmare a traumatismului, ar putea ramane cicatrici. Astfel, aceste alunite rosii sunt, in cele mai multe cazuri, inofensive. Nu necesita vreun tratament de urgenta.  Este foarte important sa se urmareasca periodic evolutia in timp a acestor angioame, pentru a se observa in timp util eventualele modificari de aspect, structura, culoare. De asemenea, daca alunitele incep sa provoace disconfort (prurit, dureri), este foarte important sa consultati medicul dermatolog pentru a putea exclude posibilitatea altor patologii.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563207

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895217

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7415270

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22786-cherry-angioma

https://www.healthline.com/health/cherry-angioma

https://dermnetnz.org/topics/cherry-angioma

https://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_angioma

 

Farmacistul Catena va recomanda: