Alimente procesate de evitat. Lista alimentelor procesate

Alimente procesate de evitat. Lista alimentelor procesate Alimente procesate de evitat. Lista alimentelor procesate

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

alimente-procesate-de-evitat

Alimentele procesate sunt acele produse a caror stare naturala a fost modificata deliberat, din diferite motive: pentru a fi mai sigure pentru consum, a avea o perioada mai lunga de valabilitate, a deveni mai accesibile sau mai gustoase pentru consumatori. Surprinzator sau nu, chiar si coacerea sau congelarea pot face parte din modalitatile de procesare ale produselor. Cu toate acestea, tineti cont ca nu tot ceea ce intra in categoria alimente procesate ar trebui sa reprezinte optiuni de hrana pentru dumneavoastra. Spre exemplu, ar trebui sa ocoliti mezelurile, semipreparatele, chipsurile, batoanele energizante si prajiturile. In spatele unui gust placut si a unei prezantari atragatoare se pot afla ingrediente care, in timp, vor contribui la cresterea tensiunii arteriale sau la favorizarea diabetului de tip 2.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Carboment, un supliment alimentar ce contine carbune medicinal si extract de frunze de menta. Despre carbunele activ se stie ca ajuta la ameliorarea flatulentei, dupa consumul de alimente. In acelasi timp, menta sustine functionarea normala a sistemului digestiv, e de ajutor in caz de indigestie, flatulenta si spasme abdominale.

De obicei, oamenii cred ca tot ceea ce inseamna alimente procesate intra in categoria produse „nocive”. Intr-adevar, exista o multime de alimente procesate care nu au nicio valoare nutritiva, ba din contra, chiar va pot imbolnavi, insa exista si optiuni care va pot aduce beneficii. Spre exemplu, muraturile facute in casa. Acestea intra in categoria alimentelor procesate, insa reprezinta o sursa importanta de vitamine, minerale si probiotice naturale care pot imbunatati digestia si sistemul imunitar.

Pentru mentinerea confortului digestiv, farmacistii Catena recomanda Naturalis Gastrocalmin. Acesta este un supliment alimentar cu indulcitor, fara zahar, cu gust de menta, pe baza de saruri de calciu si magneziu, extracte de musetel si lemn-dulce. Calciul din compozitia sa contribuie la functionarea normala a enzimelor digestive, extractul de lemn-dulce e de ajutor la mentinerea confortului digestiv, iar extractul de musetel poate sustine functiile normale ale tractului gastrointestinal.

Cand aceste alimente procesate incep sa devina o problema? Cand procesarea presupune adaugarea de ingrediente precum sare, zahar sau grasimi, cu scopul de a le prelungi termenul de valabilitate al produselor sau de a le face mai atragatoare si mai gustoase. Cumpararea si implicit consumul de alimente procesate ii face pe oameni sa depaseasca acele cantitati zilnice recomandate de sare, zahar si grasimi. De cele mai multe ori, din pacate, consumatorii nu sunt constienti de continutul produselor pe care le consuma. Acest lucru se intampla fie pentru ca nu citesc cu atentie eticheta, fie pentru ca nu stiu cum sa interpreteze lista ingredientelor si/sau declaratia nutritionala.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Efi-Digest, un supliment alimentar pe baza de pancreatina, ideal in caz de tulburari digestive. Produsul este indicat in cazul pacientilor ce resimt disconfor dupa mesele copioase, bogate in grasimi si proteine.

Tipuri de alimente procesate

Prin sistemul NOVA, specialistii de la ONU ne propun o clasificare empirica a gradului de procesare a alimentelor.

Grupa 1 de alimente procesate – alimente neprocesate sau care au trecut printr-o procesare minima, spre exemplu, zmeura proaspata, seminte prajite, oua, carne, lapte, legume tocate etc. In aceasta categorie intra si acele alimente procesate (fructe si legume) care au fost uscate, congelate, fermentate sau puse in ambalaje sigilate in vid. Acest lucru este menit sa pastreze alimentele in stare buna, pentru a fi consumate in siguranta mai tarziu.

lista-de-alimente-procesate

Iata cateva exemple de alimente procesate din aceasta grupa:

  • legume si fructe (proaspete sau congelate);
  • fructe uscate fara adaos de zahar sau indulcitori;
  • cereale;
  • leguminoase (naut, fasole, linte etc.);
  • carne de pasare;
  • oua;
  • fructe de mare;
  • lapte fara adaos de zahar;
  • iaurt simplu;
  • seminte si fructe oleaginoase (arahide, caju, fistic etc.);
  • condimente;
  • ceai;
  • cafea;
  • apa.

alimente-procesate-bune

Grupa 2 de alimente procesate – sunt alimente procesate care deriva din grupa 1 sau direct din natura, dar usor modificate. Ele pot fi obtinute prin presare, rafinare sau macinare. Motivul pentru care trec prin aceste procedee este pentru a deveni mai usor de folosit in bucatarie. In aceasta categorie intra untul, uleiul, sarea, zaharul etc. Asadar, aceste alimente procesate nu pot fi consumate ca atare, ci scopul lor este sa contribuie la prepararea meselor. Exemple de alimente procesate din aceasta grupa:

  • sare iodata;
  • unt sarat;
  • zahar;
  • miere;
  • sirop de artar;
  • uleiuri din masline sau seminte;
  • untura;
  • amidon din porumb si din alte plante;
  • otet.

exemple-de-alimente-procesate

Grupa 3 de alimente procesate – sunt alimente procesate obtinute cu adaos de sare, zahar, ulei sau alte alimente din primele doua grupe. In aceasta categorie intra branzeturile, conservele de peste, legumele la conserva etc. In general, aceste alimente procesate contin doua sau trei ingrediente. Sunt comestibile ca atare, dar pot fi folosite si in completarea preparatelor. Aceste alimente procesate au fost prelucrate pentru a deveni mai stabile sau pentru a le fi sporite calitatile. Exemple de alimente procesate din aceasta grupa:

  • conserve de legume sau fructe;
  • conserve de peste;
  • nuci si seminte sarate;
  • carne afumata;
  • paine;
  • branza.

alimente-ultraprocesate

Grupa 4 de alimente procesate – sunt realizate in mare parte sau in intregime cu substante extrase din produse, adesea modificate chimic. Prepararea lor presupune adaugarea de aditivi, precum emulgatori, conservanti, coloranti si arome artificiale. Acestea sunt alimentele ultraprocesate. Ele nu au calitati nutritionale, sunt bogate in calorii, zahar, sare si grasimi si, in timp, pot afecta sanatatea si starea de bine. Sunt concepute ca inlocuitori ieftini si gustosi pentru alimentele din primele trei categorii. Exemple de alimente procesate din aceasta grupa:

  • cereale pentru mic dejun (cu adaos de zahar);
  • iaurt indulcit;
  • mezeluri;
  • nuggets, hot dog si burger;
  • placinte, pizza, paste si alte alimente ce sunt gata de servire dupa simpla incalzire;
  • supe instant;
  • chipsuri si snacksuri;
  • prajituri;
  • batoane energizante;
  • gustari dulci sau sarate (fursecuri, saratele, biscuiti etc.)
  • bauturi carbogazoase si bauturi energizante.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Bil-Ex, un supliment alimentar pe baza de bila bovina, util pentru suplimentarea cantitatii de bila secretata de organismul uman, implicata in procesul de digestie.

Ce alimente procesate ar trebui sa evitati?

Spre deosebire de alimentele procesate, alimentele ultraprocesate sunt formulari industriale care s-au indepartat foarte mult de starea naturala a produselor. Procesarea lor presupune mai mult decat congelare sau afumare. De fapt, ele sunt fabricate exclusiv sau in cea mai mare parte din substante extrase din alimente, precum amidon, zahar, uleiuri, grasimi etc. Din pacate, acestea se gasesc peste tot, de la supermarketuri si pana la restaurante.

Alimentele ultraprocesate sunt mai putin satioase si ridica glicemia mai mult decat alimentele care au trecut printr-o procesare minima. Pe langa asta, sunt mai bogate in calorii si zahar, si mai sarace in proteine ​​si fibre. Din cauza compozitiei, ele pot afecta serios organismul. Asadar, ar trebui sa evitati consumul acestor alimente procesate.

riscuri-asociate-consumului-de-alimente-procesate

La ce pericole ne pot expune unele alimente procesate

La nivel mondial, oamenii mananca mai multe alimente procesate decat oricand. Din acest motiv, a crescut ingrijorator numarul cazurilor de boli digestive. Potrivit specialistilor in domeniul sanatatii, exista mai multe afectiuni care s-ar putea afla in stransa legatura cu consumul anumitor alimente procesate:

  • hipertensiune arteriala;
  • valori crescute ale colesterolului LDL (“rau”);
  • obezitate;
  • diabet de tip 2;
  • sindromul metabolic;
  • boli de inima;
  • depresie;
  • cancer;
  • boli renale;
  • declin cognitiv.

Chiar daca timpul este limitat sau nu aveti mereu dispozitie sa gatiti, sa nu pierdeti niciodata din vedere ca prin prepararea hranei acasa aveti grija de sanatatea dumneavoastra si a membrilor familiei.

Surse:
https://www.webmd.com/diet/what-are-processed-foods
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-eat-a-balanced-diet/what-are-processed-foods/
https://health.clevelandclinic.org/ultra-processed-foods
https://www.verywellhealth.com/how-to-know-which-processed-foods-are-ok-to-eat-7629198
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/good-vs-bad-carbs#carb-obsession-explained
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-eat-a-balanced-diet/what-are-processed-foods/
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/news/behind-the-headlines/ultra-processed-foods
https://www.eatright.org/health/wellness/diet-trends/processed-foods-whats-ok-and-what-to-avoid
https://www.uclahealth.org/news/what-you-need-to-know-about-processed-foods-and-why-it-is-so-hard-to-quit-them
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318630
https://www.mdanderson.org/cancerwise/7-examples-of-processed-food.h00-159621801.html
https://www.webmd.com/diet/what-are-processed-foods
https://regulatory.mxns.com/en/ultra-processed-foods-nova-classification