Dieta este esentiala in gestionarea diabetului zaharat tip 2. Alimentele sanatoase pentru persoanele cu diabet de tip 2 sunt cele care contin carbohidrati complecsi precum fructele, legumele si cerealele integrale, lactatele cu continut scazut de grasimi, carnea de peste bogat in omega-3 care este sanatos pentru inima, cum ar fi somonul, macroul, tonul si sardinele, si alimentele care contin grasimi benefice precum nucile, avocado si uleiul de masline. Pe langa alegerea alimentelor sanatoase, la fel de importanta este si limitarea sau evitarea alimentelor care pot creste glicemia si riscul de complicatii.
Cheia este sa mancati moderat si sa alegeti atent alimentele pentru a tine sub control nivelul zaharului din sange. Este vital sa urmati o dieta echilibrata, sanatoasa si sa evitati carbohidratii rafinati, care cresc nivelul glicemiei. De asemenea, stati departe de grasimile saturate care se gasesc in carnea grasa, lactatele bogate in grasimi si preparatele prajite, deoarece persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un risc crescut de a dezvolta boli de inima.
Alimentatia sanatoasa va va ajuta, de asemenea, sa va mentineti o greutate optima sau sa pierdeti in greutate daca sunteti supraponderal, ceea ce este important, deoarece pastrarea unei greutati sanatoase va poate ajuta sa preveniti si sa gestionati cresterea nivelului de zahar din sange.
Cercetarile arata ca pierderea in greutate poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea sensibilitatii la insulina.
Ce este diabetul zaharat tip 2?
Diabetul zaharat tip 2 este o afectiune cronica provocata de cresterea nivelului de zahar din sange. Acest lucru se intampla deoarece corpul nu reactioneaza eficient la insulina sau nu poate sa produca suficienta insulina.
In mod normal, insulina transporta glucoza din sange catre celule, unde este folosita pentru producerea de energie necesara corpului. La pacientii cu diabet zaharat tip 2, celulele corpului nu raspund la insulina asa cum ar trebui. In stadiile ulterioare ale afectiunii, corpul poate ajunge sa nu produca suficienta insulina.
Negestionarea diabetului zaharat tip 2 poate duce la niveluri crescute cronice de glucoza in sange, iar acest lucru poate cauza complicatii grave.
Alimente interzise in diabetul zaharat tip 2
Pentru a evita cresterea in greutate si pentru a va mentine sub control glicemia cand aveti diabet zaharat tip 2, limitati sau evitati urmatoarele alimente.
-
Evitati alimentele zaharoase precum dulciurile si sucurile
Alimentele care sunt facute in principal din zahar procesat, cum ar fi deserturile, bomboanele si sucurile acidulate, sunt principalele alimente interzise in diabetul zaharat tip 2. Nu numai ca nu au nicio valoare nutritiva, dar pot provoca si o crestere brusca a glicemiei. De asemenea, pot provoca acumulare in greutate. Carbohidratii rafinati cresc nivelul glicemiei, iar corpul produce apoi insulina suplimentara pentru a reduce nivelul acesteia. Insulina este un hormon de stocare a grasimilor.
In loc de dulciuri, alegeti fructe delicioase precum mere, fructe de padure, pere sau portocale. Acesti carbohidrati de inalta calitate contin o multime de fibre care ajuta la incetinirea absorbtiei glucozei.
-
Evitati sucurile de fructe
Spre deosebire de fructele intregi, care sunt bogate in fibre si sunt sanatoase pentru persoanele cu diabet, sucurile de fructe reprezinta o cu totul alta poveste. Persoanele cu diabet ar trebui sa evite sa bea suc, chiar si suc de fructe 100%. Sucurile de fructe contin mai multe vitamine si minerale decat sucurile carbogazoase si alte bauturi dulci, insa contin cantitati concentrate de zahar din fructe si, prin urmare, determina cresterea rapida a glicemiei. In plus, nici nu contin atat de multe fibre ca fructele intregi.
Daca doriti o bautura racoritoare, alegeti una cu arome naturale si fara calorii, cu un strop de lamaie sau lime. De asemenea, puteti adauga castraveti si menta la un pahar de apa minerala.
-
Fructe proaspete in loc de fructe uscate
Desi fructele uscate contin fibre si multi nutrienti, procesul de deshidratare a acestora elimina apa. Cu toate ca stafidele sau caisele uscate sunt mai bune decat o prajitura, tot iti vor creste nivelul glicemiei. De aceea, evitati fructele uscate si alegeti in schimb fructe intregi care sunt bogate in fibre si care provoaca o crestere mai mica si mai lenta a glicemiei.
-
Inlocuiti carbohidratii albi cu cereale integrale
Alte alimente interzise in diabetul zaharat tip 2 sunt cele care contin amidon rafinat, cum ar fi orezul alb si orice preparat din faina alba, cum ar fi painea alba si pastele. Acesti carbohidrati „albi” actioneaza foarte mult ca zaharul odata ce organismul incepe sa-i digere, ceea ce inseamna ca vor creste nivelul de glucoza din sange.
Inlocuiti carbohidratii albi cu cerealele integrale – cum ar fi orezul brun sau salbatic, orzul, fulgii de ovaz, cerealele bogate in fibre si painea integrala.
-
Alegeti lactatele cu continut scazut de grasimi fata de lactatele integrale
Ati auzit cel mai probabil ca grasimile saturate din produsele lactate pot creste nivelul colesterolului LDL si riscul de boli cardiace. Dar grasimile saturate pot cauza inca o problema serioasa si pentru persoanele cu diabet – cercetarile au descoperit ca o dieta bogata in grasimi saturate poate agrava rezistenta la insulina. Faceti tot posibilul pentru a evita produsele lactate cum ar fi smantana, iaurtul gras, inghetata, crema de branza si alte branzeturi cu continut mare de grasime. In schimb, alegeti produsele lactate cu continut scazut de grasimi sau fara grasimi.
-
Optati pentru proteine slabe in locul carnii grase
Persoanele cu diabet zaharat tip 2 ar trebui sa consume cat mai putina carne bogata in grasimi, cum ar fi carnatii, slanina si coastele, sau sa nu consume deloc astfel de alimente, deoarece, la fel ca lactatele cu grasimi, sunt bogate in grasimi saturate. Grasimile saturate din carne cresc nivelul de colesterol si provoaca inflamatie in intregul corp si, in plus, cresc si mai mult riscul de boli cardiace in randul celor cu diabet zaharat tip 2.
De aceea, recomandarea este sa alegeti alimente care contin proteine slabe, cum ar fi carnea de pui sau curcan fara piele, pestele si crustaceele, muschiul de porc si carnea slaba de vita.
-
Limitati produsele ambalate si de panificatie
In afara de zahar, faina alba, sodiu si conservanti, produsele ambalate si de patiserie – cum ar fi chipsurile, covrigeii, biscuitii, prajiturile si gogosile – contin si grasimi trans nesanatoase. Grasimile trans cresc nivelul colesterolului „rau” (LDL), il scad pe cel al colesterolului „bun” (HDL) si cresc riscul de boli de inima. De asemenea, sunt si mai periculoase decat grasimile saturate, in special pentru persoanele care au diabet zaharat tip 2, care sunt deja expuse unui risc ridicat de boli cardiace.
-
Evitati alimentele uleioase si prajite
Cu toate ca ati putea avea o slabiciune pentru alimentele prajite, cum ar fi cartofii prajiti si carnea prajita, satisfacerea acestei pofte poate provoca daune pe termen lung sanatatii. Alimentele prajite absorb de obicei extrem de mult ulei, ducand la ingerarea de calorii suplimentare.
Drept urmare, nu exagerati cu preparatele grase daca aveti diabet zaharat tip 2. Aceste alimente nu numai ca ridica nivelul glicemiei, ci il si mentin ridicat pe o perioada lunga de timp. Grasimea se digera mai greu, iar acest lucru mentine glicemia la un nivel ridicat.
-
Evitati sau consumati cu moderatie alcool
Inainte sa va delectati cu un cocktail sau chiar cu un pahar de vin la cina, intrebati-l pe medic daca puteti bea alcool, deoarece acesta poate perturba nivelul zaharului din sange. Daca alegeti sa consumati alcool, beti cu moderatie. Moderat inseamna nu mai mult de o bautura pe zi pentru femei si nu mai mult de doua pentru barbati.
Medicamentele pentru gestionarea diabetului sunt procesate de ficat, la fel ca alcoolul. Acest lucru poate suprasolicita acest organ vital. In cazul persoanelor care iau insulina, alcoolul poate provoca scaderea nivelului de zahar din sange, mai ales daca beau alcool fara sa manance.
-
Omiteti indulcitorii care cresc nivelul zaharului din sange
Oamenii au tendinta sa creada ca indulcitorii “naturali”, cum ar fi mierea sau siropul de artar, pot fi consumati fara probleme, dar organismul nu face distinctia intre zaharuri – stie doar ca este zahar. Aceste zaharuri naturale provoaca o crestere a glicemiei, ceea ce le face alimente interzise in diabetul zaharat tip 2. Scopul este sa invatati sa va bucurati de mancare pentru aroma sa naturala si sa reduceti cantitatea de zahar adaugata.
Referinte:
https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/diet/joy-bauer-foods-to-avoid-when-you-have-diabetes/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/317355
https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/best-meal-plans