Nodulii tiroidieni sunt excrescente anormale care apar la nivelul glandei tiroide, sub influenta a diferiti factori. Este o problema destul de frecventa, iar in majoritatea cazurilor nodulii tiroidieni sunt benigni, ceea ce inseamna ca nu sunt asociati cu o forma de cancer. Chiar daca problema nu este una grava, necesita monitorizare si totodata o atentie sporita la dieta. In cazurile usoare nu sunt necesare modificari radicale in ceea ce priveste dieta, insa exista si cateva alimente interzise pacientilor cu noduli tiroidieni.
Care sunt aceste alimente interzise in caz de noduli tiroidieni si care sunt motivele pentru care trebuie excluse din dieta, puteti afla din randurile urmatoare.
Alimente interzise pacientilor cu noduli tiroidieni – cum actioneaza?
Alimentele interzise in caz de noduli tiroidieni au drept caracteristica principala comuna continutul de goitrogeni. Este vorba de substante care interfereaza cu functiile glandei tiroide, perturband productia de hormoni specifici. In cantitati moderate si in conditii normale, aceste substante sunt inofensive, insa in cazul persoanelor cu noduli tiroidieni sunt de evitat.
Din cauza continutului de goitrogeni, alimentele interzise celor care sufera de noduli tiroidieni pot sa reduca sau chiar sa inhibe capacitatea tiroidei de a absorbi iodul, in conditiile in care acesta este indispensabil in procesul de sinteza a hormonilor tiroidieni.
Totodata, alta categorie de alimente interzise celor care sufera de noduli tiroidieni este reprezentata de cele care contin cantitati mari de iod. Desi acesta este necesar in functionarea tiroidei, prezenta sa in exces in organism poate avea un efect similar cu cel al goitrogenilor.
Ce complicatii pot genera alimentele interzise in caz de noduli tiroidieni
Pentru persoanele care nu au probleme cu tiroida, alimentele interzise in caz de noduli tiroidieni sunt inofensive si chiar benefice, deoarece contin substante nutritive si alti compusi cu efecte pozitive in organism.
Formatiunile anormale aparute la nivelul tiroidei indica insa o anumita sensibilitate a acestei glande, din cauza careia alimentele interzise pacientilor cu noduli tiroidieni pot genera o serie de probleme pe fondul actiunii goitrogenilor sau al iodului in exces.
Astfel, pe fondul unui aport scazut de iod, generat de consumul de alimente interzise in caz de noduli tiroidieni, scade si productia de hormoni la nivelul tiroidei, ceea ce duce la aparitia hipotiroidismului. Acesta genereaza la randul sau stari de oboseala, intoleranta la frig, cresterea in greutate coroborata paradoxal cu scaderea apetitului, reducerea frecventei cardiace, constipatie, uscarea pielii si exfolierea unghiilor.
De asemenea, alimentele interzise pacientilor cu noduli tiroidieni pot genera in cazul acestora aparitia gusii endemice. Pe fondul unei absorbtii reduse de iod, se declanseaza un proces de crestere compensatorie a tiroidei, astfel incat glanda marita sa produca mai multi hormoni. Cresterea este una lenta, astfel ca gusa endemica apare pe parcursul unei perioade mai lungi, influentata si de consumul de alimente interzise in caz de noduli tiroidieni.
In fazele avansate, gusa endemica poate genera respiratie ingreunata, raguseala, tuse persistenta, senzatia permanenta de nod in gat si dificultati de inghitire.
Care sunt alimentele interzise daca suferiti de noduli tiroidieni
Nu putem vorbi despre alimente interzise in caz de noduli tiroidieni fara a preciza si care sunt acestea, astfel ca vi le prezentam in lista de mai jos.
Cele mai cunoscute din aceasta categorie sunt varza, conopida, broccoli si guliile, toate continand glocosinolati, care sunt compusi organosulfurati specifici cruciferelor. In cantitati mari, acestia se transforma in goitrogeni, iar acesta e motivul pentru care cruciferele sunt considerate alimente interzise in caz de noduli tiroidieni. Trebuie precizat insa ca prin procesul de preparare termica acesti compusi sunt neutralizati, astfel ca interdictia se refera in mod special la consumul de crucifere in stare cruda.
Soia este un aliment din gama leguminoaselor, care se numara printre alimentele interzise in caz de noduli tiroidieni din cauza unor substante din continutul sau numite izoflavone. Acestea sunt considerate goitrogeni intrucat, in anumite conditii, inhiba unele enzime si blocheaza producerea de hormoni tiroidieni. In acelasi timp, branza tofu, laptele de soia, sosul de soia si alte produse care contin acest ingredient se numara la randul lor printre alimentele interzise persoanelor cu noduli tiroidieni.
Lista de alimente interzise in caz de noduli tiroidieni este completata si de cateva fructe, mai exact piersicile si perele. Anumiti compusi fenolici din compozitia acestora – benefici, de altfel, pentru cei care nu au probleme cu tiroida – pot afecta absorbtia iodului si functionarea acestei glande.
Din categoria nucilor si semintelor, arahidele sunt alimente interzise daca va confruntati cu noduli tiroidieni, intrucat contin si ele o cantitate de substante considerate goitrogeni, al caror efect asupra glandei tiroide il cunoasteti deja.
De aceasta data, motivul pentru care algele sunt alimente interzise in caz de noduli tiroidieni il constituie continutul mare de iod. Dupa cum spuneam, iodul in exces poate fi la fel de nociv precum goitrogenii, generand complicatii similare. Chiar si o cantitate mica de alge asigura doza zilnica necesara de iod, care poate fi usor depasita daca veti consuma si alte alimente ce contin acest mineral.
-
Lactatele si branzeturile grase
Alimentele din aceasta categorie pot interfera cu functiile tiroidei si de aceea nu sunt recomandate persoanelor cu noduli tiroidieni sau alte afectiuni specifice acestei glande. In schimb, se poate consuma in cantitati moderate iaurt degresat, chefir sau lapte batut care are un continut redus de grasime.
Despre oua nu putem spune ca sunt alimente strict interzise in caz de noduli tiroidieni, existand insa doar anumite restrictii in ceea ce priveste consumul lor. Persoanele care au probleme cu tiroida pot consuma 3-4 oua pe saptamana, insa nu sub forma de maioneza si nici prajite in ulei. Ouale contin iod, iar in cantitati mai mari pot determina o crestere a nivelului acestui nutrient in organism si o dereglare a functiilor tiroidiene.
In final trebuie sa va spunem cateva cuvinte si despre alimentele recomandate in dieta persoanelor cu noduli tiroidieni, pentru a mentine functionarea glandei la parametri optimi. Este important ca dieta sa includa alimente bogate in seleniu si zinc – doua minerale ce contribuie la randul lor la sinteza hormonilor tiroidieni. Ca surse de seleniu va recomandam carnea de vita, pui sau curcan, ouale, pestele gras, nucile si semintele (cu exceptia arahidelor). Carnea de vita contine si zinc, iar alte surse importante sunt semintele de dovleac, spanacul, lintea si fructele de mare.
Dieta trebuie completata cu leguminoase, cereale integrale, fructe si legume pentru un aport optim de fibre, substante nutritive si antioxidanti cu rol benefic pentru sanatate.