Glaucomul este un grup de afectiuni oculare care pot provoca orbire (pierderea vederii). Aceasta tulburare este adesea cauzata de o presiune anormal de mare in ochi. Glaucomul este una dintre principalele cauze de orbire la persoanele cu varsta de peste 60 de ani. Glaucomul este ireversibil, dar exista modalitati de a opri progresia lui, incepand cu modificari simple ale dietei.
Glaucomul se dezvolta de obicei lent si pot trece chiar si 15 ani pana cand glaucomul netratat cu debut precoce poate avansa catre orbire. Cu toate acestea, boala se poate dezvolta mai repede daca presiunea din ochi este mare.
Cea mai usoara metoda de a incetini progresia glaucomului este eliminarea anumitor alimente care provoaca presiune oculara ridicata, in primul rand anumite tipuri de grasimi. S-a dovedit ca nivelurile ridicate de grasimi trans provoaca leziuni ale nervului optic. Este timpul sa renuntati complet la alimentele prajite, produsele coapte si alimentele care contin uleiuri hidrogenate sau partial hidrogenate.
Alimentele saturate, printre care carnea rosie, carnea de vita, untura, grasimea si uleiurile pot, de asemenea, sa agraveze glaucomul. Un alt motiv pentru care ar trebui sa reduceti cantitatea de grasimi saturate din dieta este ca acestea pot ingrasa. Cercetarile au sugerat ca un indice de masa corporala (IMC) mai mare poate fi asociat cu un risc crescut de glaucom si o presiune intraoculara mai mare (PIO). Optati in schimb pentru grasimi saturate, cum ar fi nuci, avocado, ulei de masline, ulei din seminte de dovleac, ulei de susan si ulei din seminte de in. Acizii grasi omega-3 sunt benefici pentru pacientii cu glaucom deoarece scad presiunea intraoculara, maresc fluxul sanguin la nivelul ochilor si imbunatatesc functia neuroprotectoare optica. Alimentele bogate in omega-3 sunt pestii grasi precum somonul sau halibutul, precum si ouale si carnea slaba.
Ce este glaucomul si ce cauze are?
Glaucomul este o boala oculara grava, cu ramificatii serioase daca nu este tratata in timp util. De fapt, este una dintre principalele cauze de orbire si pierdere a vederii la persoanele cu varsta de peste 60 de ani, desi poate afecta pe oricine, indiferent de varsta.
Glaucomul apare in urma acumularii excesive de lichid transparent (umoare apoasa) in partea din fata a ochiului, fie din cauza faptului ca acest lichid nu se dreneaza corespunzator (glaucom cu unghi deschis), fie din cauza faptului ca irisul blocheaza unghiul de drenaj (glaucom cu unghi inchis). Daca nu este eliminat, excesul de lichid creste presiunea intraoculara si provoaca leziuni ale nervului optic.
Semne si simptome de glaucom
Simptomele celor mai frecvente doua tipuri de glaucom sunt diferite.
1. Glaucom cu unghi deschis
In cazul glaucomului cu unghi inchis, semnele si simptomele se dezvolta lent si pot deveni evidente abia in etapele ulterioare. Printre acestea se numara:
-
pierderea treptata a vederii periferice, de obicei la ambii ochi;
-
vedere in tunel.
2. Glaucom cu unghi inchis
Semnele si simptomele glaucomului acut apar brusc si de regula sunt sub forma de:
-
durere oculara, de obicei severa;
-
vedere neclara;
-
greata si posibil varsaturi;
-
perceperea unei aureole in jurul lucrurilor;
-
ochi rosii;
-
probleme de vedere care apar brusc si neasteptat, in special cand lumina este slaba.
Alimente interzise daca va confruntati cu glaucom
Cofeina, zaharurile adaugate, carbohidratii rafinati si grasimile nesaturate pot creste riscul de a dezvolta glaucom. Cu toate acestea, mentinerea unei greutati moderate poate ajuta la gestionarea riscului.
Cercetari recente sugereaza ca modificarea dietei poate sustine tratamentul medical. Acestea fiind spuse, alimentele interzise in caz de glaucom sunt:
O analiza din 2018 concluzioneaza ca persoanele cu glaucom trebuie sa evite consumul excesiv de cafea. Cafeaua este o sursa bogata de cofeina, care poate creste presiunea intraoculara (PIO).
Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a confirma asocierea dintre cofeina si glaucom.
-
Alimentele si bauturile dulci
Diabetul dubleaza riscul de glaucom, asa ca persoanele cu diabet trebuie sa isi gestioneze glicemia pentru a preveni aceasta complicatie. In plus, unele studii sugereaza ca persoanele cu indice de masa corporala mai mare au PIO crescuta.
Evitarea alimentelor cu zahar ajuta la gestionarea greutatii si a diabetului. Printre exemplele de alimente si bauturi care contin zahar se numara:
-
dulciurile si bomboanele;
-
produsele de patiserie si prajiturile;
-
inghetatele si siropurile;
-
zaharurile adaugate in alimentele procesate;
-
bauturile indulcite si sucurile.
Printre alimentele interzise in glaucom se numara si cele care contin carbohidrati rafinati. Consumul excesiv de carbohidrati rafinati poate creste riscul de sindrom metabolic. Aceasta este o afectiune care pare sa creasca riscul aparitiei mai multor probleme medicale, cum ar fi boli cardiovasculare si diabet de tip 2.
Carbohidratii rafinati au o valoare nutritiva mai mica decat carbohidratii nerafinati si pot contribui la cresterea in greutate.
Exemplele de carbohidrati rafinati sunt:
-
painea alba si covrigii;
-
pastele albe si orezul;
-
cerealele procesate pentru micul dejun;
-
prajiturile;
-
chipsurile si alte snackuri.
Potrivit unui studiu realizat in 2020, modificarea aportului de carbohidrati poate influenta in mod direct sanatatea ochilor.
Desi cercetarile au demonstrat ca alimentatia sanatoasa si pierderea in greutate pot reduce presiunea intraoculara, nicio dovada nu a indicat ca pierderea excesiva in greutate reduce riscul de glaucom.
Grasimile polinesaturate, in special cele cunoscute sub numele de acizi grasi polinesaturati omega-3, pot imbunatati sanatatea unei persoane.
Specialistii le recomanda oamenilor sa consume acizi omega-3 deoarece acestia pot:
-
sprijini sanatatea cardiovasculara;
-
reduce nivelul de trigliceride din sange;
-
imbunatati sanatatea creierului, articulatiilor si ochilor.
Acizii grasi omega-3 se gasesc in alimente cum ar fi pestele, dar si in suplimentele alimentare, cum ar fi uleiul de peste.
Cu toate acestea, in ciuda acestor afirmatii, anumite cercetari realizate in 2018 au descoperit ca nivelurile excesive de acizi grasi polinesaturati pot creste in mod semnificativ riscul de glaucom.
Alimente recomandate pentru pacientii cu glaucom
Potrivit unei analize din 2021, exista dovezi emergente ca deficientele metabolice pot juca un rol esential in aparitia glaucomului.
Grupe de alimente
Printre alimentele care pot aduce beneficii moderate persoanelor cu glaucom se numara:
-
alimentele vegetale bogate in antioxidanti, cum ar fi varza kale si morcovii;
-
alimentele bogate in omega-3, cum ar fi pestele gras, nucile, semintele de in;
-
ceaiul bogat in polifenoli, printre care ceaiul verde.
Vitamine si condimente
Un alt studiu sugereaza ca vitamina A si ginkgo biloba pot fi benefice pentru persoanele care sufera de glaucom. In cele din urma, o analiza din 2022 indica faptul ca urmatoarele alimente si substante pot avea efecte protectoare si antiinflamatorii:
-
sofran;
-
curcumina;
-
vitamina B3 si vitamina D.
Alimentatia echilibrata
Specialistii sustin ca o alimentatie echilibrata nu previne glaucomul in cazul tuturor pacientilor, insa consumul anumitor alimente poate avea beneficii pentru cei care se confrunta cu aceasta afectiune. Expertii le recomanda oamenilor sa consume in mod frecvent urmatoarele alimente:
-
multe fructe si legume;
-
verdeturi;
-
peste gras;
-
ceaiuri;
-
nuci.
Cum puteti preveni glaucomul si pierderea vederii?
Specialistii observa ca, desi nu exista un tratament pentru glaucom, puteti lua anumite masuri pentru a va pastra vederea si pentru a preveni orbirea. Mai exact, se recomanda:
-
sa efectuati examene oftalmologice cuprinzatoare – toata lumea ar trebui sa faca un consult oftalmologic in jurul varstei de 40 de ani, chiar daca nu face parte dintr-un grup cu risc ridicat;
-
sa discutati cu membrii familiei despre riscul de transmitere a glaucomului – deoarece glaucomul cu unghi deschis poate fi ereditar;
-
sa va mentineti greutatea si tensiunea arteriala la un nivel moderat – mentinerea unui stil de viata activ poate ajuta la reducerea riscului de glaucom.
Specialistii in oftalmologie sugereaza ca si razele UV pot provoca un tip de glaucom. De aceea, expertii recomanda sa purtati ochelari de soare polarizati de calitate si palarie cu bor lat cand petreceti timp in aer liber.
Referinte:
https://retinanevada.com/what-foods-should-you-avoid-if-you-have-glaucoma/
https://www.coastaleyesurgeons.com/blog/what-foods-to-avoid-if-you-have-glaucoma/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/foods-to-avoid-if-you-have-glaucoma
https://eyesoneyecare.com/resources/these-are-the-foods-to-avoid-if-you-have-glaucoma/
https://www.lceyes.com/blog/are-there-foods-to-avoid-if-you-have-glaucoma