Grasimea abdominala constituie principalul motiv de nemultumire al persoanelor care si-ar dori o silueta mai supla sau care pur si simplu isi dau seama ca au acumulat cateva kilograme in plus. De fapt, acumularea de grasime in zona abdominala este de cele mai multe si primul semn care anunta aparitia acestor kilograme, putand fi observata cu ochiul liber sau atunci cand hainele par ca au devenit mai stramte.
De aceea, prima grija dupa ce este facuta o astfel de constatare este aceea de a scapa cat mai curand de grasimea din talie. Acest lucru este posibil cu ajutorul dietei, dar si al exercitiilor fizice efectuate in mod regulat, iar in acest articol ne vom ocupa de primul aspect al problemei.
Asadar, va vom arata care sunt alimentele pe care trebuie sa le includeti in dieta pentru a reduce grasimea abdominala, insa mai intai vom explica mecanismul care duce la acumularea grasimii in talie precum si riscurile asociate.
Pentru a va ajuta sa sustineti procesul de slabire si pentru imbunatatirea metabolismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Lipido Slim. Acesta este un supliemnt alimentar care contribuie la eliminarea apei din organism, sustine metabolismul lipidelor si al carbohidratilor, contribuind la completarea necesarului de votamine. De asemenea, acest produs ajuta la mentinerea unui nivel normal de glucoza in sange.
De ce se acumuleaza grasime pe abdomen
In general, grasimea se acumuleaza atunci cand consumati mai multe calorii decat are nevoie zilnic organismul pentru derularea proceselor metabolice. Caloriile provin din alimentele consumate si sunt folosite de organism pentru a produce energie, iar atunci cand acesta primeste mai mult decat necesarul zilnic, stocheaza surplusul sub forma de grasime. Aceste rezerve de grasime sunt necesare in situatiile in care apare deficitul caloric, fiind folosite tot ca resursa pentru producerea energiei.
Grasimea pe abdomen incepe sa se acumuleze atunci cand organismul primeste in mod constant mai multe calorii decat are nevoie pe parcursul unei zile si astfel isi face rezerve care cresc de la o zi la alta. Daca va intrebati de ce aceste rezerve se acumuleaza cu preponderenta pe abdomen, explicatia consta in faptul ca celulele din aceasta zona a corpului au o densitate mai mare a receptorilor pentru stocarea grasimii. Prin urmare, abdomenul este prima zona in care se depune grasimea si totodata primul indiciu care va avertizeaza ca ati acumulat niste kilograme in plus.
In ceea ce priveste cauzele care duc la o astfel de situatie, acestea pot fi un cumul de factori ce include o dieta nesanatoasa, sedentarismul, odihna insuficienta, stresul, modificarile hormonale si consumul excesiv de alcool. Nu este neaparat necesar sa fie intruniti toti acesti factori pentru a acumula grasime pe abdomen, insa fiecare dintre ei poate conduce mai devreme sau mai tarziu la acest rezultat.
Pentru a sprijini organismul in timpul procesului de slabire, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Kiloslim Gold. Acest produs contine Glucomannan 100, care este o fibra alimentara naturala ce nu contine calorii. Capsulele de slabit Kiloslim Gold induc senzatia de satietate, ajuta la reducerea apetitului si cresc vascozitatea si volumul continutului gastric. De asemenea, acest produs favorizeaza mentinerea concentratiilor normale de colesterol din sange si optimizeaza tranzitul intestinal.
Care sunt riscurile asociate grasimii abdominale
Dincolo de inconvenientul estetic, despre care putem spune ca este cel mai putin important in acest context, acumularea grasimii in zona abdominala vine cu o serie de riscuri pentru sanatate.
Excesul ponderal este primul pas catre aparitia diabetului zaharat de tip 2, care este cel mai adesea asociat cu supraponderabilitatea si obezitatea. Grasimea acumulata afecteaza in timp sensibilitatea celulelor la insulina, ceea ce duce la cresterea nivelului de glucoza din sange si aparitia diabetului.
In acelasi timp, odata cu grasimea de pe abdomen, pe interiorul vaselor de sange se acumuleaza placi de aterom, care ingusteaza arterele si determina cresterea presiunii sangelui. Astfel, apare hipertensiunea arteriala, care poate genera la randul sau o gama larga de afectiuni cardiovasculare.
Grasimea se acumuleaza si pe ficat, determinand aparitia steatozei hepatice, cunoscuta si sub denumirea de „boala ficatului gras”. Aceasta afectiune nu este una foarte grava, insa daca nu este luata in serios iar grasimea continua sa se acumuleze pe ficat, poate da nastere unor afectiuni hepatice mult mai severe cum ar fi ciroza non-alcoolica sau cancerul hepatic.
De asemenea, acumularea de grasime abdominala este sinonima cu cresterea in greutate, fapt ce pune o presiune tot mai mare pe oase si articulatii crescand riscul de osteoartrita si alte afectiuni musculo-scheletale.
Nu in ultimul rand, grasimea excesiva afecteaza si o serie de procese metabolice din organism, dand nastere unor tulburari ce pot afecta mai multe organe.
Dieta si grasimea abdominala – alimente care reduc talia
Atunci cand vreti sa scapati de grasimea abdominala, nu conteaza neaparat cat mancati, ci mai mult ce alimente includeti in dieta. Asa cum am promis, va prezentam in continuare o lista cu alimente care va vor ajuta in acest demers.
Avocado
Avocado este un aliment bogat in grasimi sanatoase si nutrienti esentiali, recomandat in orice dieta sanatoasa. Fibrele pe care le contine mentin senzatia de satietate, in timp ce grasimile sanatoase si celelalte substante ajuta organismul sa arda mai multe calorii, prevenind astfel acumularea de grasime pe abdomen.
Fulgi de ovaz
Fulgii de ovaz sunt bogati in fibre solubile care mentin senzatia de satietate pe o perioada indelungata determinand totodata o absorbtie mai lenta a caloriilor si nutrientilor din alimente. In acest mod, contribuie la mentinerea aportului caloric in limitele necesare pentru pierderea in greutate si disparitia grasimii din zona abdominala.
Nuci si seminte
Vorbim si de aceasta data de o bogata sursa de proteine, care pot ajuta la mentinerea masei musculare si la controlul poftei de mancare. Chiar si consumul unei portii mici de nuci sau seminte poate induce senzatia de satietate timp de cateva ore si poate contribui la reducerea aportului caloric total.
Fructe de padure
Si fructele de padure sunt o sursa excelenta de fibre, iar datorita acestei calitati pot mentine senzatia de satietate, disparand astfel tentatia de a consuma pe timpul zilei alimente care contin mai multe calorii.
Verdeturi
Verdeturile au un aport caloric scazut, ceea ce le face ideale pentru a fi incluse in dietele de slabire. Astfel, organismul va primi o cantitate mica de calorii, fiind nevoit sa apeleze la rezervele de grasime de pe abdomen pentru a produce energia necesara.
In acelasi timp, verdeturile constituie si ele o sursa bogata in fibre, care ajuta atat la mentinerea senzatiei de satietate, cat si la reglarea tranzitului intestinal, prevenind tulburarile digestive.
Castraveti
Castravetii contin 95% apa, iar aportul caloric este unul nesemnificativ, fapt ce ii recomanda ca aliment eficient in reducerea stratului de grasime de pe abdomen. Ca majoritatea legumelor, in continutul lor se gasesc si fibre, care, in combinatie cu apa, confera senzatia de plenitudine in stomac si reduc astfel pofta de mancare.
Pepene verde
Pepenele verde face parte din aceeasi familie cu castravetele, iar o caracteristica ce il aseamana cu acesta este continutul ridicat de apa. De aceasta data vorbim de un procent de 92%, insa chiar daca nu se ridica la nivelul castravetelui, si pepenele verde are capacitatea de a umple stomacul si de a face ca senzatia de foame sa dispara pentru ore bune.
Lactate degresate
In cazul lactatelor degresate, continutul de grasimi saturate este redus la valori care nu influenteaza in mod negativ silueta si starea de sanatate, fiind pastrate in schimb substantele benefice pentru organism. Ne referim in special la leucina si arginina – doi aminoacizi care accelereaza arderea grasimilor si astfel va pot ajuta sa scapati mai usor de stratul adipos de pe abdomen.
In final, trebuie precizat ca o dieta bazata pe astfel de alimente trebuie sa fie completata de un stil de viata mai activ, pentru a grabi procesul de slabire. In timpul exercitiilor fizice sau altor activitati ce presupun efort intens, organismul are nevoie de mai multa energie, astfel ca va arde mai multe calorii si grasime acumulata pe abdomen.
Se recomanda in acest sens un program de 150 de minute de efort fizic intens pe saptamana, ceea insemna o jumatate de ora pe zi, de luni pana vineri.