Alimente cancerigene pe care trebuie sa le evitati

Alimente cancerigene pe care trebuie sa le evitati Alimente cancerigene pe care trebuie sa le evitati

Ultima actualizare: 29 ianuarie 2024

alimente-cancer

Cancerul poate avea diferite cauze iar printre acestea se numara si alimentatia nesanatoasa. O astfel de cauza era ca si inexistenta in urma cu sute de ani, cand hrana oamenilor se baza exclusiv pe ingrediente naturale, insa odata cu dezvoltarea industriei alimentare a aparut si conceptul de „alimente cancerigene”. Este vorba de alimente care contin substante sau compusi chimici nocivi pentru organism si care, consumati in mod frecvent sau in cantitati mari, pot determina aparitia tumorilor canceroase.


Care sunt alimentele cancerigene? Lista completa

Din pacate, lista alimentelor cancerigene cunoscute la momentul actual este una foarte lunga si inca ramane deschisa, asa in cele ce urmeaza vom face o prezentare pe categorii pentru a cuprinde in ea toate alimentele care ar trebui evitate.

Cartofii prajiti

Multa vreme, nimeni nu banuia cartofii prajiti ca ar putea fi alimente cancerigene, pana la momentul  in care a fost constatata o incidenta crescuta a cazurilor de cancer in cazul persoanelor care ii consumau in mod frecvent. Fiind vorba si de un produs extrem de popular, au fost efectuate cercetari asupra compozitiei acestora, in urma carora a fost depistata prezenta unei unui compus cancerigen.

Este vorba de acrilamida care se formeaza cand amidonul din cartofi este expus temperaturilor ridicate in timpul procesului de prajire. Aceasta substanta este prezenta si in chipsurile de cartofi, care sunt preparate tot prin prajire, astfel ca si acestea sunt cnsiderate alimente cancerigene.

Alimentele preparate la gratar

Desi multa vreme au fost prezentate ca o alternativa mai sanatoasa pentru prajelile care contin grasimi trans, si preparatele la gratar sunt considerate alimente cancerigene. In timpul procesului de ardere, lemnele sau carbunii folositi pentru jar degaja o serie de substante chimice nocive care se impregneaza in carnea sau legumele de pe gratar, transformand-le astfel in alimente cancerigene.

Totodata, in contact cu focul deschis, carnea cruda secreta la randul sau niste substante nocive, acesta fiind un alt motiv pentru care friptura, carnatii, micii pastrama si alte preparate din carne la gratar sunt considerate alimente cancerigene.

Produsele afumate

Cele spuse mai sus se aplica in oarecare masura si in cazul preparatelor afumate. Chiar caca nu iau contact cu flacara, aceste produse sunt expuse la fum, care contine gudron si alte substante chimice rezultate in urma arderii. Ca urmare a expunerii prelungite la fum, preparatele afumate isi capata si ele statutul de alimente cancerigene. Ne referim aici si la pestele afumat sau carnea de pasare, care sunt considerate ca fiind mai sanatoase datorita continutului scazut de grasimi.

Carnea procesata industrial

Si preparatele din carne procesata industrial trebuie evitate cat mai des, deoarece constituie o alta categorie de alimente cancerigene. Explicatia consta in faptul ca astfel de produse contin cantitati importante de aditivi alimentari, dintre care unii pot favoriza aparitia tumorilor canceroase. Carnea proaspata isi modifica aspectul in decurs de cateva ore, devenind mult mai putin atractiva din punct de vedere vizual. Din acest motiv, in produsele din carne procesata industrial se adauga conservanti, coloranti, aromatizanti si alti aditivi alimentari meniti sa mentina carnea proaspata si sa-i dea un aspect cat mai apetisant.

Prin urmare, mezelurile, conservele de carne si semipreparatele congelate completeaza la randul lor lista alimentelor cancerigene.

Carnea grasa

Chiar daca nu este facuta pe gratar, afumata sau procesata industrial, carnea grasa poate fi considerata aliment cancerigen daca este consumata in exces. Grasimile saturate pe care le contine sunt principalele responsabile pentru cresterea nivelului de colesterol si in acelasi timp pentru aparitia steatozei hepatice numita si boala ficatului gras. In conditiile in care un ficat gras continua sa primeasca in mod constant cantitati mari de grasimi saturate, boala se poate agrava degenerand in cancer hepatic.

De asemenea, o alimentatie in care abunda carnea grasa este un factor de risc pentru aparitia cancerului de colon. In acelasi timp, si mancarurile „grele” care contin multa grasime de origine animala pot fi catalogate ca alimente cancerigene.

 

Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care ajuta la sustinerea sistemului natural de aparare al organismului, la functionarea normala a sistemului imunitar, la mentinerea activitatii normale a sistemului digestiv si a vaselor de sange.

Prajelile

Am mentionat separat cartofii prajiti pentru ca acestia constituie un caz aparte, insa trebuie precizat ca si celelalte preparate prajite in ulei vegetal pot fi considerate alimente canceroase. Uleiurile vegetale incinse la temperaturi inalte produc niste grasimi la fel de nocive ca cele saturate, numite grasimi trans. Aceste grasimi sunt absorbite de preparatele puse la prajit si ajung in organism unde actioneaza in mod similar grasimilor satutrate.

Acesta este un alt motiv pentru care cartofii prajiti sunt alimente cancerigene iar lor li se alatura pe lista chiftelele, snitelele, cascavalul pane, carnatii, friptura si orice alt preparat obtinut prin prajire in ulei vegetal.

Fructele si legumele cu pesticide

Pesticidele sunt substante chimice folosite in agricultura pentru protectia plantelor impotriva bolilor si daunatorilor. Acestea se aplica prin stropire si raman pe suprafata plantelor, dar exista si pesticide sistemice, care sunt absorbite in tesuturile vegetale si protejeaza plantele din interior.

Folosite in cantitati prea mari sau administrate in mod necorespunzator, pesticidele pot lasa reziduuri chimice in fructe si legume, transformandu-le pe acesta din alimente sanatoase in alimente cancerigene. Chiar daca sunt bine spalate, fructele si legumele tratate cu pesticide pastreaza o cantitate de substante toxice in tesutul vegetal, putand provoca astfel probleme de sanatate.

In schimb, fructele si legumele bio sunt excluse din categoria alimentelor cancerigene, intrucat au fost crescute fara pesticide.

Conservele la cutie

Multi procesatori captusesc pereti interiori ai cutiilor de conserve cu un amestec special menit sa impiedice contactul dintre produsul conservat si materialul metalic din care e confectionata cutia. Acest amestec contine o substanta organica numita bisfenol, despre care studiile de laborator au stabilit ca poate genera aparitia cancerului. O parte din bisfenol este absorbit de produsele din conserva, care devin astfel alimente cancerigene. O atentie sporita necesita conservele de tomate, intrucat acestea au un continut acid care degradeaza in mai mare masura stratul protector din interior.

Dulciurile cu indulcitori artificiali

Promovati ca o un inlocuitor mai sanatos pentru zahar, indulcitorii artificiali nu sunt cu nimic mai prejos in ceea ce priveste riscurile pentru sanatate. Un ingredient comun pentru majoritatea indulcitorilor artificiali este aspartamul, care se descompune in organism si elibereaza o substanta numita diketopiperazina, ce poate contribui la aparitia unor forme de cancer. Asadar, in lista alimentelor cancerigene pot fi incluse sucurile, produsele de cofetarie sau patiserie care contin indulcitori artificiali.

Produsele din faina rafinata

Produsele de patiserie, pastele fainoase, biscuitii si alte preparate care contin faina alba rafinata fac si ele parte din categoria alimentelor cancerigene, fiind asociate mai ales cu cresterea riscului de cancer la san. In procesul de rafinare a fainii se folosesc substante chimice menite sa indeparteze impuritatile si sa accentueze culoarea alba, care creeaza impresia unui produs de calitate superioare. In realitate, faina rafinata este un produs cu valoare nutritiva scazuta si un aport caloric sporit, la care se adauga si urme de substante chimice folosite in procesul de rafinare.