Alimente bune pentru persoanele diagnosticate cu tiroidita autoimuna

Alimente bune pentru persoanele diagnosticate cu tiroidita autoimuna Alimente bune pentru persoanele diagnosticate cu tiroidita autoimuna

Ultima actualizare: 11 iunie 2024

alimente-bune-tiroidita-autoimuna

Tiroidita autoimuna, cunoscuta si sub denumirea de tiroidita Hashimoto, este o afectiune autoimuna care poate provoca hipotiroidism.

Glanda tiroida joaca un rol major in metabolism, reglarea activitatii hormonale si a temperaturii corpului. In cazul persoanelor cu tiroidita autoimuna, tiroida este inflamata cronic si nu poate functiona la fel de bine ca o tiroida sanatoasa.

Tiroida incetineste sau opreste adesea productia de hormoni esentiali, iar acest lucru poate cauza acumulare in greutate, uscarea pielii, caderea parului, oboseala, constipatie si sensibilitate la frig.

Aceasta tulburare autoimuna poate fi tinuta sub control si cu ajutorul alimentatiei. De exemplu, poate fi benefic sa consumati mai multe alimente cu proprietati antiinflamatorii, dar si alimente care contin anumite vitamine si minerale. De asemenea, trebuie sa evitati mancarurile nesanatoase.

Cu toate acestea, retineti ca doar alimentatia nu poate preveni sau vindeca bolile tiroidiene. Tiroidita autoimuna este o afectiune pe termen lung, care necesita medicatie continua si nu exista o anumita dieta care sa poata ajuta la prevenirea sau tratarea acesteia. Cercetatorii continua sa analizeze rolul alimentelor in functionarea tiroidei.


Ce este tiroidita autoimuna?

Tiroidita autoimuna, sau tiroidita Hashimoto, este o afectiune autoimuna in care limfocitele, care sunt celulele albe din sange si care fac parte din sistemul imunitar, distrug treptat tesutul tiroidei.

Tiroida este o glanda endocrina in forma de fluture care se afla la baza gatului. Ea secreta hormoni care influenteaza aproape fiecare sistem de organe, cum ar fi inima, plamanii, scheletul, sistemul digestiv si sistemul nervos central. De asemenea, controleaza metabolismul si dezvoltarea organismului.

Principalii hormoni secretati de tiroida sunt tiroxina (T4) si triiodotironina (T3).

Deteriorarea acestei glande duce la o productie insuficienta de hormoni tiroidieni.

Cum afecteaza alimentatia si stilul de viata tiroidita autoimuna?

Alimentatia si stilul de viata joaca un rol vital in gestionarea bolii Hashimoto, deoarece numeroase persoane constata ca simptomele lor persista chiar si dupa administrarea medicamentelor. In plus, multi oameni care prezinta simptome de tiroidita autoimuna nu primesc medicamente decat daca nivelurile lor hormonale sunt modificate.

alimente-tiroidita-autoimuna-cum-influenteaza-alimentatia

De asemenea, cercetarile sugereaza ca inflamatia poate fi un factor determinant care se afla in spatele gamei largi de semne si simptome ale tiroiditei autoimune. Inflamatia este adesea cauzata de alimentatie.

De aceea, modificarile dietei si ale stilului de viata sunt esentiale pentru reducerea riscului de a dezvolta alte boli, deoarece persoanele cu tiroidita autoimuna au un risc mai mare de a se confrunta cu afectiuni autoimune, nivel ridicat de colesterol, obezitate si diabet.

Cercetarile arata ca eliminarea anumitor alimente, administrarea de suplimente si schimbarea stilului de viata pot imbunatati semnificativ simptomele si calitatea vietii persoanelor cu tiroidita autoimuna.

In plus, aceste modificari pot ajuta la reducerea inflamatiei, la incetinirea sau prevenirea leziunilor tiroidiene cauzate de cresterea nivelului de anticorpi tiroidieni si la gestionarea greutatii corporale, a zaharului din sange si a nivelului de colesterol.

Recomandari alimentare pentru persoanele cu tiroidita autoimuna

Iata cateva sfaturi alimentare bazate pe dovezi care pot ajuta la abordarea tiroiditei autoimune.

  • Dieta fara gluten si dieta fara cereale

Multe studii indica faptul ca persoanele cu tiroidita autoimuna au un risc mai mare de a avea boala celiaca decat populatia generala. Ca atare, expertii recomanda ca toti cei diagnosticati cu boala Hashimoto sa fie testati si pentru boala celiaca.

In plus, unele dovezi sugereaza ca dieta fara gluten si dieta fara cereale pot aduce beneficii persoanelor cu tiroidita autoimuna.

In urma unui studiu de sase luni la care au participat 34 de femei cu tiroidita autoimuna, s-a concluzionat ca dieta fara gluten a redus nivelurile de anticorpi tiroidieni, imbunatatind in acelasi timp functia tiroidiana si nivelul de vitamina D, in comparatie cu grupul de control.

De asemenea, exista multe alte studii care arata ca persoanele cu tiroidita Hashimoto – sau cu boli autoimune, in general – au parte de beneficii in urma eliminarii glutenului din alimentatie, chiar daca nu au boala celiaca.

Pentru a urma o dieta fara gluten, evitati toate produsele din grau, orz si secara. De exemplu, cele mai multe paste, produse de panificatie si sosuri de soia contin gluten – desi exista alternative fara gluten.

alimente-tiroidita-autoimuna-dieta-fara-gluten

Dieta fara cereale este mai restrictiva decat dieta fara gluten, deoarece interzice toate cerealele. Desi aceasta schimbare alimentara poate oferi si beneficii, cercetarile care o sustin sunt limitate.

  • Dieta autoimuna

Dieta autoimuna (AIP) a fost special conceputa pentru persoanele cu boli autoimune. Indeparteaza alimentele potential daunatoare, cum ar fi cerealele, lactatele, solanaceele, zaharul adaugat, cafeaua, leguminoasele, ouale, alcoolul, nucile, semintele, zaharurile rafinate, uleiurile si aditivii alimentari.

Intr-un studiu de 10 saptamani pe 16 femei cu tiroidita Hashimoto, dieta AIP a imbunatatit semnificativ calitatea vietii si a redus nivelurile proteine C reactive (CRP).

Desi aceste rezultate sunt promitatoare, sunt necesare studii mai mari si de durata mai indelungata.

Retineti ca dieta AIP este o dieta cu eliminare treptata a alimentelor si ca ar trebui prescrisa si monitorizata de un profesionist cu experienta in domeniul sanatatii.

  • Incercati sa evitati produsele lactate

Intoleranta la lactoza este foarte frecventa in randul persoanelor cu tiroidita Hashimoto.

Intr-un studiu efectuat pe 83 de femei cu tiroidita Hashimoto, 75,9% au fost diagnosticate cu intoleranta la lactoza.

alimente-tiroidita-autoimuna-fara-lactate

Daca banuiti ca aveti intoleranta la lactoza, eliminarea lactatelor din alimentatie poate ameliora problemele digestive si poate imbunatati functia tiroidiana si absorbtia medicamentelor. Retineti ca aceasta strategie poate sa nu fie benefica pentru toata lumea, deoarece unele persoane cu Hashimoto tolereaza perfect lactatele.

  • Concentrati-va pe alimentele antiinflamatoare

Inflamatia poate fi o forta motrice din spatele tiroiditei autoimune. Ca atare, o dieta antiinflamatoare bogata in fructe si legume poate ameliora semnificativ simptomele afectiunii.

Un studiu efectuat pe 218 femei cu tiroidita Hashimoto a constatat ca markerii stresului oxidativ – o afectiune care provoaca inflamatie cronica – au fost mai mici la cele care au consumat mai frecvent fructe si legume.

Legumele, fructele, condimentele si pestele gras sunt doar cateva exemple de alimente cu proprietati antiinflamatorii puternice.

  • Dieta bogata in nutrienti si alimente intregi

Urmarea unei diete cu continut scazut de zahar adaugat si alimente foarte procesate, dar bogata in alimente integrale si pline de nutrienti poate ajuta la imbunatatirea sanatatii, la gestionarea greutatii si la reducerea simptomelor cauzate de tiroidita autoimuna.

Ori de cate ori este posibil, pregatiti-va mesele acasa folosind alimente nutritive precum legume, fructe, proteine, grasimi sanatoase si carbohidrati bogati in fibre.

Aceste alimente ofera puternice beneficii antioxidante si antiinflamatorii.

  • Alte sfaturi alimentare

Unele cercetari indica faptul ca anumite diete sarace in carbohidrati pot ajuta la reducerea greutatii corporale si a anticorpilor tiroidieni la persoanele cu tiroidita Hashimoto.

Aceste diete speciale furnizeaza 12-15% din caloriile zilnice din carbohidrati si limiteaza consumul de alimente goitrogenice. Goitrogenii sunt substante care se gasesc in legumele crucifere si in produsele din soia, care pot interfera cu productia de hormoni tiroidieni.

alimente-tiroidita-autoimuna-legume-crucifere

Cu toate acestea, legumele crucifere sunt foarte hranitoare, iar gatirea lor diminueaza activitatea goitrogena. Astfel, este putin probabil ca acestea sa interfereze cu functia tiroidiana decat daca sunt consumate in cantitati extrem de mari.

Unele dovezi sugereaza ca soia dauneaza si functiei tiroidei, asa ca multi oameni cu boala Hashimoto aleg sa evite produsele din soia. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari.

Alimente bune pentru tiroidita autoimuna

Daca aveti tiroidita autoimuna, alimentatia bogata in nutrienti poate ajuta la reducerea severitatii simptomelor si la imbunatatirea sanatatii generale. Alegeti urmatoarele alimente bune pentru tiroidita autoimuna:

  • fructe: fructe de padure, pere, mere, piersici, citrice, ananas, banane etc.;
  • legume fara amidon: dovlecei, anghinare, rosii, sparanghel, morcovi, ardei, broccoli, rucola, ciuperci etc.;
  • legume cu amidon: cartofi dulci, cartofi, mazare, dovleac etc.;
  • grasimi sanatoase: avocado, ulei de avocado, ulei de cocos, ulei de masline, fulgi de cocos neindulciti, iaurt bogat in grasimi, iaurt de cocos etc.;
  • proteine ​​animale: somon, oua, cod, curcan, creveti, pui etc.;
  • cereale fara gluten: orez brun, fulgi de ovaz, quinoa, paste din orez brun etc.;
  • seminte, nuci si unt de nuci: caju, migdale, nuci de macadamia, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, unt natural de arahide, unt de migdale etc.;
  • fasole si linte: naut, fasole neagra, linte etc.;
  • inlocuitori pentru lactate si nelactate (fortificate cu vitamina D si/sau calciu): lapte de cocos, iaurt de cocos, lapte de migdale, lapte de caju, iaurt neindulcit bogat in grasimi, branza de capra etc.;
  • ierburi si condimente: turmeric, busuioc, rozmarin, boia de ardei, sofran, piper negru, salsa, tahini, miere, suc de lamaie, otet de mere etc.
  • bauturi: apa, ceai neindulcit, apa carbogazoasa etc.

Retineti ca unele persoane cu tiroidita Hashimoto ar putea fi nevoite sa evite cateva dintre alimentele mentionate mai sus, cum ar fi cerealele si lactatele.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/hashimoto-diet

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321197

https://www.verywellhealth.com/hashimotos-disease-diet-5180623