Vitamina E este numele unui grup de opt vitamine liposolubile cunoscute ca tocoferoli si tocotrienoli, care protejeaza membranele celulare si alte tesuturi liposolubile din organism impotriva daunelor cauzate de stresul oxidativ.
Desi este rara, deficienta de vitamina E poate afecta reflexele organismului si poate provoca slabiciune musculara si oboseala. In timp, carenta severa de vitamina E poate duce la orbire completa, dementa si aritmii cardiace.
In schimb, administrarea excesiva de suplimente cu vitamina E poate cauza sangerari excesive. Alimentele bogate in vitamina E, precum cele enumerate mai jos, pot fi consumate in siguranta.
In general, consumul de cantitati adecvate de vitamina E promoveaza sanatatea sistemului imunitar, a pielii, a parului si a ficatului. Cu toate acestea, studiile sunt amestecate in ceea ce priveste efectul benefice ale vitaminei E asupra bolilor de inima, a degenerescentei maculare si a cancerului. Unele rezultate sugereaza ca dozele mari de suplimente de vitamina E (alfa-tocoferol) pot chiar sa creasca riscul de cancer. Vestea buna este ca vitamina E poate proteja organismul daca este obtinuta din alimente. Explicatia este ca alimentele bogate in vitamina E contin mai multe forme ale acestui nutrient, in timp ce suplimentele contin o singura forma.
Alimentele bogate in vitamina E sunt semintele de floarea soarelui, migdalele, spanacul, avocado, dovleacul, kiwi, pastravul, crevetii, uleiul de masline, uleiul de germeni de grau si broccoli. Valoarea zilnica recomandata pentru vitamina E este de 15 mg. Vitamina E este, de asemenea, solubila in lipide, ceea ce inseamna ca grasimile din alimente ajuta la absorbtia vitaminei E.
Ce este vitamina E si ce beneficii are?
Vitamina E este un tip de antioxidant, ceea ce inseamna ca ajuta la protejarea organismului de efectele radicalilor liberi.
Radicalii liberi sunt atomi sau molecule foarte energice care contin un numar impar de electroni. Corpul produce radicali liberi in mod natural in timpul multor procese, cum ar fi transformarea alimentelor in energie.
De asemenea, radicalii liberi pot patrunde in organism si din cauza factorilor de mediu, cum ar fi poluarea, lumina soarelui, fumul, pesticidele din alimente, alcoolul sau stupefiantele.
Radicalii liberi pot provoca stres oxidativ, un proces care declanseaza deteriorarea celulara si imbatranirea. Pana acum, cercetatorii cred ca stresul oxidativ si deteriorarea celulara joaca un rol in aparitia mai multor afectiuni, cum ar fi:
-
cancerul
-
boala Parkinson
-
boala Alzheimer
-
diabetul
-
bolile cardiovasculare
-
degenerescenta maculara legata de varsta si cataracta
Cercetatorii cred ca antioxidantii, cum ar fi vitamina E, pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si a efectelor acestora, prin faptul ca le ofera un electron si ii fac mai putin reactivi.
Conform cercetarilor din 2015, vitamina E poate imbunatati, de asemenea, sanatatea pielii prin reducerea degradarii colagenului si a daunelor provocate de radicalii liberi la nivelul pielii.
Pe langa rolul sau de antioxidant, vitamina E ajuta si la sustinerea sistemului imunitar.
In plus, unele cercetari arata ca vitamina E poate creste expresia anumitor enzime care largesc vasele de sange. Vasele de sange mai largi nu faciliteaza dezvoltarea cheagurilor de sange care pot provoca probleme de sanatate.
Vitamina E este o vitamina solubila in grasimi, motiv pentru care oamenii ar trebui sa consume alimente bogate in vitamina E impreuna cu grasimi pentru a imbunatati absorbtia acesteia.
Alimente bogate in vitamina E
Exista o multime de alimente bogate in vitamina E, ceea ce inseamna ca oamenii isi pot asigura un aport suficient de vitamina E din dieta.
Nucile, semintele si unele uleiuri contin cea mai mare cantitate de vitamina E per portie. Unele legume de culoare verde inchis, anumite fructe si unele tipuri de fructe de mare contin, de asemenea, vitamina E.
Multi producatori fortifica in prezent cerealele cu vitamina E.
Printre cele mai bogate alimente in vitamina E se numara:
Seminte de floarea soarelui
Semintele de floarea soarelui se numara printre cele mai apreciate gustari. De asemenea, pot fi adaugate la iaurt, fulgi de ovaz sau salata. O portie de 100 de grame (g) de seminte de floarea soarelui contine 35,17 miligrame (mg) de vitamina E.
Semintele de floarea soarelui contin o varietate de nutrienti si pot asigura aportul necesar de fibre care mentin sanatatea sistemului digestiv. O portie de 100 g de seminte de floarea soarelui contine:
-
8,6 g fibre
-
20,78 g proteine
-
645 mg potasiu
-
325 mg magneziu
-
5 mg zinc
Migdale
Fiecare portie de 100 g de migdale contine 25,63 mg de vitamina E. Migdalele pot fi prajite si pot fi adaugate la cereale si produsele de patiserie. De asemenea, multi oameni consuma lapte de migdale ca inlocuitor pentru laptele de origine animala.
Migdalele mai contin:
-
21,15 g proteine
-
12,5 g fibre
-
733 mg potasiu
-
270 mg magneziu
Arahide
Arahidele intra, de asemenea, in categoria celor mai apreciate gustari. Pe cat sunt de gustoase, pe atat sunt si de hranitoare, O portie de 100 g de arahide prajite contine 4,93 mg de vitamina E.
Specialistii le recomanda oamenilor sa cumpare arahide simple, prajite uscat in detrimentul celor sarate si aromate.
O portie de 100 g de arahide contine si:
-
24,35 g proteine
-
8,4 g fibre
-
634 mg potasiu
-
14,355 mg niacina
Unele uleiuri
Unele uleiuri sunt foarte bogate in vitamina E, desi in afara de grasimi si calorii, cele mai multe contin cantitati mici de alti nutrienti.
O lingura din urmatoarele uleiuri contine urmatoarele cantitati de vitamina E:
-
ulei din germeni de grau: 20,32 mg de vitamina E
-
ulei de tarate de orez: 4,39 mg vitamina E
-
ulei de sofranel: 4,64 mg vitamina E
-
ulei de samburi de struguri: 3,92 mg vitamina E
Avocado
Avocado este un fruct versatil care contine foarte putin zahar si multi nutrienti. O portie de 100 g de avocado contine 2,07 mg de vitamina E.
In plus, contine si 10 mg de vitamina C, ceea ce ofera un plus de sanatate multor preparate si gustari. De asemenea, avocado contine mai mult potasiu decat bananele.
Spanac
O portie de 100 g de spanac crud contine 2,03 mg de vitamina E. Aceeasi portie contine si:
-
9377 unitati internationale (UI) de vitamina A
-
28,1 mg vitamina C
-
2,2 g fibre
-
558 mg potasiu
Sfecla elvetiana sau mangold
Sfecla elvetiana, cunoscuta si sub numele de mangold, este o leguma cu frunze de culoare verde inchis care contine 1,89 mg de vitamina E intr-o portie de 100 g.
La fel ca multe legume cu frunze verzi, sfecla elvetiana contine o serie de nutrienti suplimentari, cum ar fi:
-
6116 UI vitamina A
-
81 mg magneziu
-
30 mg vitamina C
-
1,80 mg fier
-
379 mg potasiu
-
1,6 g fibre
Dovleac
Dovleacul este o leguma gustoasa folosita in multe feluri de mancare. O portie de 100 g de dovleac copt contine 1,29 mg de vitamina E. O portie de aceeasi dimensiune contine si o multime de alte vitamine si nutrienti, printre care:
-
11155 UI vitamina A
-
15,1 mg vitamina C
-
3,2 g fibre
-
284 mg de potasiu
Frunze de sfecla rosie
Multi oameni consuma sfecla rosie la nivel mondial, insa nu toti stiu ca frunzele acestei plante sunt la fel de hranitoare si sanatoase. De exemplu, frunzele de sfecla pot fi adaugate la salate.
O portie de 100 g de frunze de sfecla fiarta contine 1,81 mg de vitamina E.
Frunzele de sfecla rosie contin si alti nutrienti, cum ar fi:
-
7654 UI vitamina A
-
24,9 mg vitamina C
-
909 mg potasiu
-
2,9 g fibre
-
1,90 mg fier
-
114 mg calciu
Pastrav
O portie de 100 g de pastrav contine 2,15 mg de vitamina E.
Pastravul este, de asemenea, bogat in acizi grasi omega-3 sanatosi, iar o portie de aceeasi dimensiune contine 21,11 g de proteine.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-vitamin-e
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324308
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-vitamin-e
https://www.myfooddata.com/articles/vitamin-e-foods.php