Alimentatia influenteaza in mod direct sanatatea articulatiilor prin nutrientii care sunt folositi de organism pentru a conferi rezistenta si flexibilitate structurilor care le alcatuiesc. Exista totodata si o legatura indirecta, legata de faptul ca de alimentatie depinde in buna masura si greutatea corporala, care poate pune presiune suplimentara pe articulatii.
In cele ce urmeaza ne vom indrepta atentia asupra acestor legaturi directe si indirecte, prezentandu-va cele mai bune alimente pentru sanatatea articulatiilor, precum si cateva sfaturi cu ajutorul carora va puteti mentine articulatiile sanatoase.
ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de glucozamina, condroitina, MSM (metilsulfonilmetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba. Odata cu varsta, cantitatea de glucozamina produsa de organism scade. Prin urmare, incep sa se deterioreze cartilajele, oasele si articulatiile, deoarece scade nivelul de lubrifianti si fluide sinoviale.
Sistemul articular include toate acele structuri care fac jonctiunea dintre doua sau mai multe oase, prevenind frecarea directa a acestora, ce ar duce la o uzura rapida. Aceste structuri se numesc articulatii, iar un alt rol important este acela de a asigura mobilitatea, permitand miscarile corpului. Acesta contine aproximativ 360 de articulatii, dintre care cele mai multe, 86 mai exact, sunt la nivelul capului. Fiecare mana are 36 de articulatii, iar la nivelul fiecarui picior exista 31 astfel de structuri, in timp ce coloana vertebrala si pelvisul includ 76 de articulatii, iar toracele 66. De asemenea, mai exista 6 articulatii la nivelul gatului, toate cele mentionate formand sistemul articular.
La randul sau, acesta este o componenta a aparatului locomotor, care mai include sistemul osos, sistemul muscular si tendoanele, al caror rol este acela de a fixa muschii pe oase.
Articulatiile pot fi mobile, semimobile sau fixe iar, in functie de consistenta structurilor care le alcatuiesc, se clasifica in alte tei categorii: fibroase, cartilaginoase si sinoviale.
Sistemul articular poate fi afectat de peste 200 de boli care apar pe fondul uzurii asociate inaintarii in varsta, dar si al expunerii prelungite la umiditate sau temperaturi extreme, al suprasolicitarii articulatiilor sau ca urmare a unor traumatisme sau leziuni.
Aceste boli pot fi prevenite in buna masura si cu ajutorul alimentatiei, dupa cum vom arata in capitolul urmator.
Naturalis ArtroSuport Colagen cu aroma de lamaie este un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Datorita cantitatii mari de colagen (12 grame), acesta este rapid absorbit in organism si ajuta la sprijinirea mobilitatii articulare.
Alimente bune pentru articulatii
La fel ca oricare structura anatomica din organism, articulatiile au nevoie de anumiti nutrienti pentru a-si mentine functionalitatea la parametri optimi, nutrienti care provin din alimentele consumate. Rezistenta si flexibilitatea sunt caracteristici de baza ale articulatiilor, iar acestea pot fi mentinute si imbunatatite consumand anumite alimente pe care vi le prezentam in continuare.
Desi nu sunt cele mai bogate in acest nutrient, citricele reprezinta cea mai cunoscuta sursa de vitamina C – unul din nutrientii de baza pentru sanatatea articulatiilor. Aceasta contribuie la formarea colagenului, care este o proteina ce confera elasticitate ligamentelor, cartilajelor si tendoanelor din structura articulatiilor.
Somonul, macroul, sardinele, scrumbia, dar si uleiul de peste contin grasimi sanatoase, cunoscute mai ales datorita acizilor grasi Omega-3 din componenta lor. Este vorba de grasimi nesaturate, care imbunatatesc lubrifierea la nivelul articulatiilor. Aceasta lubrifiere este asigurata de lichidul sinovial, caruia acizii grasi Omega-3 ii confera o densitate optima, contribuind astfel la prevenirea frecarii componentelor osoase si a uzurii cartilajelor din articulatie.
ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic care, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate, reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica.
Sanatatea sistemului articular este strans legata de cea a sistemului osos, pentru ca oasele puternice si rezistente protejeaza articulatiile si preiau o buna parte din presiunea care apasa asupra acestora. Pentru a creste si mentine densitatea care le confera rezistenta, oasele folosesc peste 90% din cantitatea totala de calciu din organism. Asadar, organismul trebuie sa primeasca acest mineral pe care nu-l poate produce singur, iar in acest sens, laptele este alimentul cu cel mai bogat continut de calciu. Bineinteles, si produsele derivate pastreaza aceasta calitate, iar din acest motiv este recomandat sa le includeti in dieta. Laptele si produsele lactate contin insa si grasimi saturate, care nu sunt tocmai sanatoase si de aceea este indicat sa le consumati moderat sau eventual sa optati pentru variantele degresate.
Sfaturi pentru articulatii sanatoase
Dupa cum spuneam, intre alimentatie si sanatatea sistemului articular exista si o legatura indirecta, la care vom face referire in acest capitol. Legatura consta in faptul ca sanatatea articulatiilor poate fi protejata si prin evitarea acumularii unui exces ponderal. Articulatiile pot sustine o greutate normala, insa kilogramele acumulate in plus cresc presiunea asupra articulatiilor, accelerandu-le uzura.
-
Pentru a va mentine la o greutate normala, va recomandam ca consumati preponderent legume si fructe, carne slaba, peste si fructe de mare, leguminoase, cereale integrale, lactate si branzeturi degresate, ciuperci, nuci si seminte. In afara de faptul ca previn acumularea kilogramelor in plus, aceste alimente contin cantitati importante de nutrienti care contribuie, printre altele, si la mentinerea sanatatii oaselor si articulatiilor, dupa cum am aratat in paragraful anterior.
-
Pe de alta parte, este bine sa consumati cat mai rar, si doar in cantitati moderate, carne rosie (care contine grasimi saturate), mancaruri grase, produse de tip fast-food, paste si alte produse de panificatie din faina alba rafinata, dulciuri cu zahar, prajeli, produse de patiserie, semipreparate congelate si alimente procesate industrial.
-
In privinta carnii, trebuie precizat ca un consum exagerat poate afecta in mod direct articulatiile, intrucat favorizeaza aparitia gutei, care este o forma de artrita. Carnea contine purine, care sunt niste compusi chimici ce contin azot. In urma descompunerii acestora in procesul de digestie, rezulta un produs rezidual numit acid uric. In mod normal, acesta este eliminat din organism, insa daca se acumuleaza in cantitati mari pe fondul unui consum exagerat de carne, formeaza cristale ce se depun in articulatii, ducand la inflamarea acestora si la aparitia gutei.
-
Pentru a preveni excesul ponderal, trebuie sa faceti si multa miscare, ceea ce va contribui in mod direct si la sanatatea articulatiilor, pe langa faptul ca le scuteste de o sarcina foarte solicitanta. Prin miscare se ard mai multe calorii si in acelasi timp se imbunatateste circulatia, inclusiv la nivelul articulatiilor. De asemenea, exercitiile fizice facute in mod regulat ajuta articulatiile sa devina mai flexibile, imbunatatind mobilitatea si reducand riscul unor accidentari. Daca veti tine cont de acest sfat, nu uitati sa incepeti fiecare sesiune de antrenament cu 15 minute de incalzire, iar la final sa faceti stretching, adica exercitii de intindere a muschilor si articulatiilor, care ajuta la recuperarea dupa efort si previn contracturile sau alte accidentari.
-
Un alt sfat se refera le evitarea activitatilor care presupun miscari repetitive, precum si a suprasolicitarii articulatiilor. In ambele cazuri, exista riscul uzurii premature a articulatiilor si aparitiei unor afectiuni.