Alimentatia si candidoza: ce sa mancati si ce sa evitati

Alimentatia si candidoza: ce sa mancati si ce sa evitati Alimentatia si candidoza: ce sa mancati si ce sa evitati

Ultima actualizare: 26 octombrie 2023

Candidoza este o infectie fungica provocata de Candida albicans, un tip de bacterie care traieste in organismul uman. Infectia cu acesta bacterie se manifesta la nivelul pielii, vaginului sau cavitatii bucale.

Desi este o situatie destul de des intalnita, candidoza poate aparea ca urmare a obiceiurilor alimentare si alegerilor nesanatoase. Pentru a o tine sub control, aveti nevoie de o dieta stricta, care sa ajute organismul sa lupte cu inflamatia si cu simptomele provocate de aceasta afectiune.

In acest articol, veti afla informatii detaliate despre candidoza si despre cauzele aparitiei acesteia, dar si care este legatura acesteia cu alimentatia.


Ce este candidoza si de ce apare?

Candidoza este o infectie care apare din cauza bacteriei Candida albicans. In functie de zona in care se evidentiaza, aceasta poate fi:

  • vaginala – o infectie comuna care provoaca iritatie, senzatie de arsura, inrosire si scurgeri vaginale;
  • cutanata – se manifesta sub forma unei infectii cutanate care produce puncte rosii, cu pustule mici si prurit;
  • orala – aceasta infectie se manifesta sub forma unor pete albe in gura, pe limba, la nivelul esofagului si in gat;
  • candida granuloma – aceasta este o infectie cronica severa, ce afecteaza pielea, gura, scalpul si unghiile;
  • invaziva – se manifesta sub forma unei infectii serioase care se raspandeste pe intreg corpul, cel mai des fiind prezenta in vasele de sange sau in membrana liniei craniului sau inimii, ca rezultat al scaderii imunitatii.

Farmacistii Catena recomanda ImunoSuport Ultra de la Naturalis, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D (50 mcg/2000 UI), vitamina C (500 mg) si zinc (10 mg), care actioneaza sinergic. Pentru a garanta eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute, ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita, astfel incat organismul sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.

Candidoza apare atunci cand exista un dezechilbru intre bacteriile benefice si cele neprietenoase din organism. Factorii care declanseaza aparitia acestei situatii sunt urmatorii:

  • administrarea de antibiotice, steroizi, contraceptive orale, medicamente ce cauzeaza senzatia de gura uscata sau medicamente care distrug echilibrul florei bacteriene;
  • stare de stres accentuata;
  • dieta bogata in carbohidrati rafinati, zahar sau drojdie;
  • existenta diabetului si pierderea controlului asupra acestuia, dar si infectia cu HIV, aparitia cancerului sau scaderea imunitatii;
  • schimbari hormonale (cum sunt cele din timpul sarcinii).

Legatura dintre alimentatie si candidoza

Alimentatia poate diminua efectele pe care candidoza le are asupra organismului. In general, o dieta care contine o cantitate redusa de zahar si de carbohidrati rafinati va ajuta sa luptati cu efectele candidozei. Zaharul, cafeina si alcoolul intretin dezvoltarea acestei bacterii in organism si accentueaza simptomele pe care aceasta afectiune le provoaca.

O dieta care va poate ajuta sa tineti candidoza sub control se bazeaza pe proteine si grasimi sanatoase, dar si pe legume fara amidon si probiotice. Scopul acestor alimente este sa va ajute sa reduceti inflamatia si sa echilibrati nivelul de bacterii din organism. Cu cat reduceti nivelul de glucoza din organism, cu atat mai bine puteti tine sub control dezvoltarea acestei bacterii.

Alimente permise

Alimentele permise pentru a reduce simptomele candidozei sunt cele care nu contin amidon si au un nivel redus de zahar. De exemplu, puteti consuma broccoli, kale sau rosii. Fructele precum citricele sau cele de padure pot fi consumate in caz de candidoza, dar cu moderatie. Grasimile sanatoase provenite din avocado, ulei de cocos sau de masline va vor ajuta sa controlati mai bine aceasta afectiune.

  • Fructe cu un continut redus de zahar

Fructele cu continut redus de zahar sunt un bun adjuvant daca aveti candidoza. Exemple de fructe care contin putin zahar includ lamaile, lime, avocado sau maslinele. Fructele de padure si citricele pot fi consumate atunci cand va confruntati cu aceasta afectiune, dar consumul acestora trebuie sa fie moderat.

Cand se activeaza, Candida albicans depinde de zahar pentru a se reproduce si a coloniza intestinul. De asemenea, cu ajutorul zaharului, aceasta bacterie creeaza un biofilm care o protejeaza de actiunea sistemului imunitar. Asadar, prin reducerea nivelului de zahar din organism, puteti diminua impactul pe care aceasta bacterie il are asupra corpului.

  • Alimente fara gluten

Puteti inlocui alimentele produse din faina alba, care contin un nivel ridicat de gluten, cu cele din alt tip de cereale. De exemplu, puteti consuma produse din faina de quinoa, tarate de ovaz, hrisca sau mei. Glutenul din produsele fainoase poate creste nivelul de inflamatie din organism si favoriza dezvoltarea candidozei.

De asemenea, din cauza glutenului, echilibrul intestinal este deteriorat, ceea ce poate duce la aparitia mai multor probleme la nivelul stomacului. Prin inlocuirea produselor alimentare care contin gluten cu cele fara gluten, veti ajuta organismul sa lupte cu candidoza si sa diminuati simptomele.

Alimente interzise

Alimentele bogate in zahar, gluten, carbohidranti, dar si alcoolul si cafeina contribuie la cresterea inflamatiei din organism. In aceste conditii, candidoza se accentueaza si provoaca disconfort sporit. Prin urmare, puteti tine sub control aceasta afectiune prin evitarea alimentelor cu care se hraneste bacteria Candida albicans.

  • Produse care contin zahar sau inlocuitori

Candida albicans are nevoie de zahar pentru a se dezvolta, devenind o bacterie foarte agresiva pentru organism. De asemenea, prin consumul ridicat de produse cu zahar va veti slabi sistemul imunitar si veti fi mai susceptibil la aparitia bolilor. Desi pot parea mai sanatoase, alimentele care contin inlocuitori de zahar sunt la fel de periculoase.

Asadar, nu va lasati pacalit de produsele care contin aspartam sau alti inlocuitori, intrucat acestia pot creste inflamatia si destabiliza sistemul imunitar. Dintre alimentele care contin zahar amintim bananele, curmalele, strugurii, mango sau produsele care sunt indulcite cu sirop de agave, artar, miere, melasa sau sirop de porumb.

  • Alimente procesate

Desi anumite tipuri de carne, cum ar fi cea de pui sau curcan, sunt permise in caz de candidoza, alimentele procesate din acest tip de carne nu sunt permise. Ingredientele folosite pentru procesare, cum ar fi dextroza, nitratii, sulfatii si zaharul sunt daunatoare pentru organism, intrucat produc inflamatii si hranesc bacteria responsabila pentru candidoza. De asemenea, acest tip de alimente va slabesc sistemul imunitar, avand efecte negative asupra starii generale de sanatate.

Candidoza – sfaturi privind preventia

Candidoza se poate preveni prin cateva actiuni foarte simple, ce tin de urmarea unui stil de viata sanatos si a unei diete adecvate. Astfel:

  • mentineti o igiena orala si fizica adecvate;
  • reduceti nivelul de zahar din alimentele pe care le consumati;
  • reduceti nivelul de stres la care va supuneti;
  • tratati diferitele afectiuni cu care va confruntati (cum ar fi diabetul, cancerul, sau infectia cu HIV), conform recomandarilor medicului;
  • discutati cu medicul despre medicamentele pe care le luati si evaluati potentialul acestora de a dezvolta candidoza.

Sursa:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23198-candidiasis

https://www.thecandidadiet.com/foodstoavoid.htm#Foods_To_Avoid

https://www.healthline.com/nutrition/candida-diet#foods-to-eat

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326795#foods-to-eat

https://www.news-medical.net/health/Causes-of-Candidiasis-(Thrush).aspx