Alergia la ambrozie - simptomatologie, diagnostic si tratament

Alergia la ambrozie - simptomatologie, diagnostic si tratament Alergia la ambrozie - simptomatologie, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 1 noiembrie 2021

Stiati ca alergia la ambrozie este una dintre cele mai severe forme de alergie? Pe baza datelor statistice, sezonul de polen de ambrozie incepe de obicei in jurul jumatatii lunii Iulie si se intinde pana la jumatatea lui octombrie. In functie de conditiile meteorologice, acest sezon poate incepe mai devreme sau se poate intinde mai mult. Polenul acestei plante, purtat de vant, provoaca polinoze (rinita alergica, conjunctivita alergica, astm, leziuni urticariene de contact) la sfarsitul verii – inceputul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanti ai astmului bronsic. Polenul acestei plante este foarte bogat in alergeni, iar semintele pot germina timp de zeci de ani.


Informatii importante despre ambrozie

Ambrozia este cea mai alergenica planta din Romania. Raspandita prin aproape toate zonele tarii, Ambrosia artemisiifolia este cunoscuta si sub denumirile populare de iarba de paragina, iarba parloagelor sau floarea pustei. Planta infloreste in lunile august-septembrie. Din cauza incalzirii globale este insa posibil sa te confrunti cu o alergie la ambrozie chiar de la mijlocul lunii iulie si sa tina pana la sfarsitul lunii octombrie.

Este o planta ierboasa, care traieste mai mult in zonele parasite, pe drumuri, in zona cailor ferate, pe marginea soselelor, dar si in curtile oamenilor. De aceea i se mai spune si iarba de paragina. Aceasta planta este extraordinar de raspandita prin zonele de campie, de deal, numai la munte lipseste. Toata lumea se asteapta la alergii primavara. Odata cu momentul infloririi pomilor si inceperea circulatiei polenurilor, toata lumea sensibila la alergeni se sperie si poate invoca sensibilitatea la ambrozie. De fapt adevarul este ca pentru fiecare planta alergia se manifesta in functie de perioada de polenizare. Perioada de polenizare pentru ambrosia artemisiifonia este intre iunie si septembrie, dar tine pana in octombrie. Acum este perioada in care putem evoca manifestarile clinice

Cum se instaleaza alergia la ambrozie?

Polenul acestei plante, purtat de vant, provoaca polinoze (rinita alergica, conjunctivita alergica, astm, leziuni urticariene de contact) fiind unul dintre factorii agravanti ai astmului bronsic. Polenul acestei plante este foarte bogat in alergeni, iar semintele pot germina timp de zeci de ani.

Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Farmacistii Catena recomanda aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati cauzati de conjunctivita alergica. 

Polenizarea este realizata cu ajutorul vantului prin raspandirea graunciorilor de polen. O singura planta matura poate elibera in atmosfera cateva miliarde de graunciori de polen si pana la 30.000 de seminte, care isi pastreaza calitatile germinative pana la 40 de ani. Planta atinge perioada de maxima polenizare in lunile august – septembrie, si se intinde pana sfarsitul lui octombrie.

In cazul celor diagnosticati cu alergie la ambrozie se recomanda sa se evite expunerea la polen, mai ales in cursul diminetii.

Cei care stau la curte trebuie sa faca o curatenie sistematica pentru distrugerea acestor plante, trebuie sa aiba grija sa aeriseasca cu prudenta, sa nu scoata copiii la plimbare intre orele in care circulatia polenului este cea mai intensa, adica intre orele 09,00 si 15,00, sa se schimbe atunci cand intra in casa si sa faca imediat dus. Pentru ca polenul poate fi adus in casa prin intermediul hainelor, parului, trebuie sa faca o igienizare a covoarelor si a casei cu ajutorul aspiratoarelor cu filtru HEPA. Daca au animale de companie sa le igienizeze si pe acestea ori de cate ori se intorc de afara. Cunoscut fiind faptul ca este o alergie respiratorie, aceste persoane trebuie sa se adreseze alergologului, sa inceapa un tratament clasic si eventual sa se gandeasca la imunoterapia specifica, deoarece este singura care modifica cursul bolii. Nu trebuie sa uite ca, desi este o alergie respiratorie, alergia la ambrozie poate avea manifestari specifice unei alergii alimentare, deoarece exista epitropi comuni. Daca manifestarile depasesc un anumit prag sa nu ezite sa se prezinte la spital.

Simptomele alergiei la ambrozie

Alergia la ambrozie seamana cu o raceala banala. Dar faptul ca simptomele nu cedeaza la medicatia specifica unei raceli ar trebui sa te puna pe ganduri. Un lucru mai putin stiut este faptul ca alergia la ambrozie poate avea si manifestari specifice unei alergii alimentare.

Iata care sunt simptomele:

  • rinoree apoasa (nas infundat, nas care curge)
  • tuse uscata
  • stranuturi repetate
  • lacrimarea ochilor
  • senzatii de mancarime la nivel ocular, nazal si faringian
  • nervozitate
  • stari de anxietate
  • insomnii
  • dureri de cap

Atentie! Netratat acest tip de alergie poate declansa chiar si crize de astm brosnic. Prezintati-va la medic daca simptomatologia se agraveaza.

Cum simptomatologia este asemanatoare trebuie sa tii cont ca alergia nu da, in general, febra. In plus, fata de o raceala normala, alergia are o simptomatologie foarte agresiva, iar simptomele sunt mult mai neplacute decat in cazul unei raceli.

Exista si factori agravanti: fumatul, substantele toxice, frigul, umezeala se pot adauga la alergia de ambrozie. Ca sa nu mai vorbim ca exista si alergii mixte. Sunt polenuri din diferite surse la care polenizarea se produce in alta perioada decat la ambrozie. Este polenul precoce, cel din primavara timpurie, sau exista polenuri mai tardive, pe care le intalnim toamna. Uneori intalnim cazuri de alergici la mai multe tipuri de polen. Pot fi insa cazuri de persoane alergice nu doar la polen, ci, spre exemplu, si la acarieni. De acceea, problema alergiei la ambrozie este una complex.

In general, bolile alergice sunt considerate ca fiind boli in care predispozitia este comuna. Adica indivizii care se numesc atopici au predispozitie de a manifesta alergii, pot face mai multe tipuri de alergii in functie de varsta, de teren, de mediu. E ceea ce se numeste bolile marsului alergic de-a lungul vietii.

Statistici despre alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie afecteaza circa 480.000 de adulti din Romania, adica peste 5% din populatia ocupata. Aceste date evidentiaza o prevalenta crescuta a alergiei la ambrozia de 5,35% in populatia activa din Romania, ceea ce indica o morbiditate crescuta, comparabila cu cea data de diabetul zaharat.

Costul tratamentului simptomatic pentru alergia la ambrozie este de circa 300 de lei pe sezon: picaturi de nas, antihistaminice, corti­coste­roizi, fructe si legume care au factori antiinflamatori, purificator de aer.

Alergia la ambrozie – diagnostic

Cei care nu stiu ca sunt alergici pot presupune la inceput ca au racit si de aceea stranuta sau au secretii nazale masive. Este bine sa va adresati imediat medicului, deoarece diagnosticul de alergie trebuie pus  de un specialist.

Evaluarea clinica se face dupa efectuarea unui test cutanat – se aplica un alergen diluat pe suprafata pielii si se asteapta 15 minute pentru a observa daca exista o reactie, precum inflamatia locala insotita de mancarime. Alergia la ambrozie poate fi depistata in urma efectuarii unei analize alergologice serologice ce vizeaza antigenul IgE specific.

Un alt mod de a confirma diagnosticul de alergie la ambrozie este prin testarea sangelui in vederea detectarii de anticorpi specifici ambroziei, prezenta lor indicand si alergia.

Tratament alergie la ambrozie

Pentru a scapa de alergia la iarba de paragina este nevoie de un tratament de lunga durata, care va consta in spray-uri nazale, oculare, antihistaminice, cortizon, inhalant, pe cale orala sau injectabil etc. Netratata aceasta alergie te va afecta in fiecare an. Pentru a evita aceste neplaceri este nevoie ca un medic sa iti recomande o schema de tratament de desensibilizare care va dura, in functie de cat de mare sensibilitate ai la ambrozie, intre 6 luni si 3 ani. In general, aceasta schema incepe imediat ce polenul de ambrozie dispare, adica la sfarsitul lunii octombrie.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

    Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine…