V-ati intrebat vreodata care ar putea fi impactul asupra sanatatii pe care il pot avea acele boabe albastre minuscule extrem de aromate pe care le adaugati la cereale sau pe care le puneti in smoothie-uri?
Cu toate ca sunt mici, aceste fructe delicioase sunt extrem de nutritive. Adesea trecute cu vederea si tinute in umbra de alte tipuri de fructe de padure, afinele raman unele dintre cele mai hranitoare si bogate in antioxidanti tipuri de fructe din lume si s-a dovedit ca au o multime de beneficii, de la imbunatatirea sanatatii creierului pana la mentinerea capacitatii inimii.
In plus, pe langa faptul ca au o lista lunga de beneficii pentru sanatate, aceste fructe sunt, de asemenea, super dulci si gustoase si au un continut scazut de calorii.
Afinele sunt numite adesea “super-alimente”. Aceste boabe mici, dar sanatoase, sunt bogate in substante nutritive. Acestea pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale, la prevenirea bolilor de inima, la imbunatatirea memoriei, la recuperarea organismului dupa activitatea fizica si multe altele.
Afinele sunt dulci, hranitoare si extrem de populare. Sunt atat de gustoase si usor de incorporat in alimentatie incat multi oameni le considera fructele lor preferate.
Ce sunt afinele?
Afinele fac parte din categoria fructelor care, dincolo de a fi foarte gustoase, sunt deosebit de sanatoase, astfel ca nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic. Afinele sunt originare din America de Nord, insa, gratie beneficiilor remarcabile aduse organismului, au ajuns sa fie cultivate peste tot in lume, inclusiv in Romania, fiind specifice zonelor montante. Un mare avantaj al acestor fructe este ca se pot consuma in foarte multe moduri, atat crude, ca atare, sau in diferite retete, cat si preparate, sub forma de sucuri si dulceturi.
Afinele, comorile naturii
Afinele contin o multitudine de vitamine si minerale, insa marele beneficiu al lor este cantitatea impresionanta de antioxidanti care le transforma in adevarate comori ale naturii, necesare mentinerii sanatatii, dar si prevenirea imbatranirii premature. Astfel, afinele au proprietati antioxidante, antivirale si antibacteriene si contin foarte putine calorii fata de alta fructe, avand un indice glicemic scazut, fapt care le recomanda in orice dieta, inclusiv in dieta persoanelor care sufera de diabet.
Afinele contin in cantitati mari vitaminele A, B6, C, E, K, calciu, magneziu, potasiu, dar si sodiu. Cu toate acestea, ceea ce le face cu adevarat valoroase sunt antioxidantii din compozitie. Afinele contin antocianine, antioxidanti care le dau culoarea, resveratrol si quercetina. In plus, afinele contin proteine, fibre si glucide (carbohidrati) sanatoase.
Valori nutritionale
Pentru a intelege valoarea nutritiva a micutelor fructe vinetii, iata care este procentul de nutrienti la 100 de grame de afine proaspete:
-
57 de calorii
-
84% apa
-
0,7 grame de proteine
-
14,5 grame de carbohidrati
-
10 grame de zahar
-
2,4 grame de fibre
-
0,3 grame de grasimi.
Beneficiile consumului de afine
Consumul de afine este recomandat atat pentru mentinerea sanatatii, cat si a frumusetii. Mai jos aveti motivele pentru care sa includeti afinele in alimentatie:
Consumul de afine poate sustine tractul urinar
Un beneficiu major al consumului de afine este faptul ca aceste fructe sustin sanatatea tractului urinar si s-au dovedit adevarate remedii pentru combaterea infectiilor urinare. Gratie substantelor din componenta, afinele impiedica bacteriile sa se depuna pe peretii din interiorul tractului urinar si sa provoace infectii. In plus, au un pH alcalin si au capacitatea de a stimula digestia.
Afinele protejeaza sistemul cardiovascular
Continutul mare de polifenoli, dar si de potasiu si magneziu contribuie la mentinerea sanatatii inimii. In plus, consumul de afine contribuie la reducerea colesterolului LDL “rau”, curatand vasele de sange, si la reglarea tensiunii arteriale, astfel ca persoanele care se confrunta cu afectiuni ale inimii ar trebui sa le consume zilnic.
Afinele pot ajuta la prevenirea diabetului
Dat fiind ca afinele contin putin zahar si multi antioxidanti, dar si nutrienti care reduc glicemia si imbunatatesc metabolismul zaharului in sange, pot fi consumate cu incredere de persoanele care au diabet, dar si de cele care prezinta risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune. Practic, 148 de grame afine contin doar 15 grame de zahar.
Afinele sustin sistemul imunitar
Afinele au cea mai mare capacitatea antioxidanta dintre toate fructele, aspect care le transforma in aliati ai sistemului imunitar in lupta cu racelile, virozele, dar si alte boli care sunt de natura virala sau bacteriana.
Afinele pot ajuta la imbunatatirea memoriei
Continutul mare de flavonoide al afinelor imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare, iar studiile au demonstrat ca persoanele care le consuma regulat au un risc scazut de dezvoltare a tulburarilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.
Afinele pot sustine pierderea kilogramelor in plus
Afinele fac parte din categoria fructelor care sunt recomandate in procesul de slabire. Dincolo de continutul mic de zahar, acestea contin fibre care favorizeaza digestia si stimularea secretiei gastrice si a sucurilor digestive, ia cercetatorii au demonstrat ca persoanele care introduc afine in dieta scapa mai usor de grasimea din zona abdominala.
Afinele pot ajuta la imbunatatirea vederii
Conform studiilor, afinele, gratie antocianozidelor din compozitie, pot preveni problemele oculare, cum ar fi degenerescenta maculara, cataracta, miopia si hipermetropia, dar si uscaciunea ochilor si infectiile.
Afinele pot preveni imbatranirea prematura
Consumate cu regularitate, afinele sunt un adevarat elixir al tineretii, atat din interior, cat si din exterior, contribuind la mentinerea frumusetii pielii.
Afinele pot ajuta la combaterea depresiei
Datorita flavonoidelor, consumul de afine s-a dovedit benefic in combaterea starilor anxioase si depresive, ajutand la imbunatatirea starii de spirit.
Afinele pot ajuta la reducerea riscului de cancer
Un mare beneficiu al afinelor este faptul ca au capacitatea de a reduce riscul de cancer, inhiband dezvoltarea celulelor canceroase. Cel mai bun rezultat l-au oferit in reducerea cancerului de colon, dar si a cancerului ovarian.
Recomandari de consum
Pentru a profita de toate beneficiile afinelor, este de preferat sa fie consumate ca atare, oricand in timpul zilei, insa puteti consuma afine si in diferite retete. Dimineata, afinele pot fi consumate la micul dejun, adaugate in iaurt si fulgi de cereale. De asemenea, pot fi adaugate la prajituri, dar si ca garnitura la diferite salate. Cel mai comun si practic, dar si gustos, mod de consum al afinelor este sucul, shake-ul sau smoothie-ul, cu atat mai mult cu cat se pot adauga si alte fructe pentru diversificare.
De asemenea, afinele se gasesc si congelate, dar si sub forma de dulceata, de gem, de sirop sau chiar ulei de afine, produs din semintele de afine. Fructele pot fi deshidratate si se pot consuma sub forma de ceaiuri. Afinele sunt printre putinele fructe care nu au contraindicatii de consum.
Persoanele care-si doresc sa tina o cura cu afine pot consuma zilnic intre 200-400 grame de afine, in mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute inaintea meselor principale. O cura cu afine ar trebui sa dureze minimum sapte zile si maximum o luna.
Contraindicatii
Consumul de afine este, in general, sigur pentru majoritatea oamenilor, cu risc minim de efecte secundare.
Cu toate acestea, unii oameni pot fi alergici la afine. Daca dezvolta semne si simptome de alergie alimentara, cum ar fi prurit (mancarime), umflare sau dificultati de respiratie, dupa ce au mancat afine, este recomandat sa intrerupa consumul si sa ia imediat legatura cu un medic.
In plus, asigurati-va ca alegeti afine organice atunci cand aveti posibilitatea pentru a preveni expunerea la pesticide. De asemenea, ar trebui sa alegeti afine proaspete, mai degraba decat afine uscate, deoarece cele uscate contin o cantitate concentrata de vitamine si minerale si sunt, de asemenea, mai bogate in calorii si zahar.
Referinte:
https://draxe.com/nutrition/health-benefits-blueberries/
https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-blueberries
https://www.eatingwell.com/benefits-of-blueberries-8369265
https://www.bbcgoodfood.com/health/nutrition/health-benefits-blueberries
https://www.verywellhealth.com/blueberries-health-benefits-to-know-8423542