Afectiuni declansate de stres – informatii si solutii

Afectiuni declansate de stres – informatii si solutii Afectiuni declansate de stres – informatii si solutii

Ultima actualizare: 24 martie 2023

afectiuni-declansate-de-stres

Daca simtiti ca stresul a devenit noua normalitate, nu sunteti singurul. Potrivit sondajelor, multi adulti au sustinut ca ultimii doi ani au fost marcati de o criza dupa alta. Participantii au sustinut ca razboiul din Ucraina, inflatia si situatia economica reprezinta noi factori de stres, iar pandemia in curs unul recurent.

Cu toate ca acesti stresori pot fi coplesitori, este important sa aflam ca stresul nu este intotdeauna un lucru rau. Specialistii spun ca stresul reprezinta „modul in care corpul si creierul raspund” la anumite cerinte. Cand cerintele sunt mai mari decat capacitatea persoanei de a face fata la ele, incepe sa apara stresul.

Raspunsul organismului la aceste tipuri de factori de stres poate fi uneori util, deoarece ne da o explozie de energie pentru a scapa de eventualele pericole sau pentru a functiona bine sub presiune.

Cu toate acestea, factorii de stres pe termen lung au un efect diferit. Stresul care dureaza ani de zile este de obicei cel mai rau tip de stres. In aceste situatii, corpul nu primeste niciodata un semnal clar de revenire la normal.

Stresul cronic este cel care provoaca modificari in organism care pot produce daune si care pot contribui la aparitia bolilor, in unele cazuri. Analizele de sange pot dezvalui inflamatii, modificari ale tensiunii arteriale si niveluri crescute de cortizol, hormonul stresului, iar toate acestea pot fi semne de stres cronic.

 


Ce este stresul? Care este impactul lui asupra sanatatii?

Stresul poate fi definit ca o stare de ingrijorare sau tensiune psihica provocata de o situatie dificila. Stresul este un raspuns natural care ne determina sa facem fata provocarilor si amenintarilor care pot aparea. Toata lumea experimenteaza stari de stres intr-o anumita masura. Diferenta consta, insa, in felul in care raspundem la acesta.

Stresul afecteaza atat mintea, cat si corpul. Putin stres este bun pentru ca ne poate ajuta sa ne indeplinim activitatile zilnice. Prea mult stres insa poate cauza probleme fizice si mentale.

Care sunt semnele de stres?

Stresul nu ne lasa sa ne relaxam si poate starni o furtuna de emotii, printre care anxietate si iritabilitate. Cand suntem stresati, ne poate fi greu sa ne concentram. Putem avea dureri de cap sau alte dureri corporale, probleme stomacale sau probleme cu somnul. Unii realizeaza ca isi pierd pofta de mancare, in timp ce altii mananca mai mult decat de obicei. Stresul cronic poate agrava problemele de sanatate preexistente si ii poate face pe unii oameni sa consume in exces alcool, tutun si alte substante.

Situatiile stresante pot provoca sau exacerba, de asemenea, afectiuni de sanatate mintala, cel mai frecvent anxietatea si depresia, care necesita asistenta medicala. Cand o persoana ajunge sa sufere de o afectiune mintala, inseamna ca problemele stresante au devenit persistente si au inceput sa afecteze functionarea zilnica, inclusiv la locul de munca sau la scoala.

Benesio Strescalm, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.

Lista afectiunilor ce ar putea fi declansate de stres

Boli de inima

Cercetatorii au banuit de mult timp ca persoanele cu personalitate de tip A (acele persoane deosebit de ambitioase, competitive, perfectioniste) au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala si probleme cardiace. N-au descoperit, insa, exact de ce. Stresul poate creste direct ritmul cardiac si circulatia sanguina si provoaca eliberarea de colesterol si trigliceride in fluxul sanguin. De asemenea, este posibil ca stresul sa fie legat de alte probleme - o probabilitate crescuta de fumat sau obezitate - care potenteaza indirect riscurile de probleme cardiace.

Medicii stiu ca stresul emotional care apare brusc poate declansa probleme cardiace grave, cum ar fi atacuri de cord. Persoanele care au probleme cardiace cronice trebuie sa evite cat de mult pot stresul acut si sa invete cum sa gestioneze cu succes stresurile inevitabile ale vietii.

Depresie si anxietate

Nu este deloc surprinzator faptul ca stresul cronic poate creste riscul ca o persoana sa se confrunte cu depresie si anxietate. Conform mai multor cercetari, persoanele care au avut parte de situatii stresante la locurile de munca – de exemplu, o munca solicitanta si foarte putin recompensata - au un risc cu 80% mai mare de a dezvolta depresie in cativa ani decat persoanele mai putin stresate.

Diabet

Stresul poate agrava diabetul in doua feluri. In primul rand, persoanele foarte stresate au tendinta sa adopte anumite comportamente distructive, cum ar fi alimentatia nesanatoasa si consumul excesiv de alcool. In al doilea rand, stresul pare sa creasca in mod direct nivelul de glucoza la persoanele cu diabet de tip 2.

Astm

Multe studii au aratat ca stresul poate agrava astmul. Exista dovezi care sugereaza ca stresul cronic al unui parinte ar putea chiar creste riscul ca un copil sa dezvolte astm. Un studiu a analizat felul in care stresul parintilor a influentat ratele de astm la copiii mici care au fost, de asemenea, expusi la aerul poluat sau ale caror mame au fumat in timpul sarcinii. Copiii cu parinti stresati aveau un risc substantial mai mare de a dezvolta astm.

Obezitatea

Excesul de grasime din jurul abdomenului pare sa prezinte riscuri mai mari pentru sanatate decat grasimea de pe picioare sau solduri si, din pacate, tocmai acolo par sa o depoziteze persoanele extrem de stresate. Potrivit specialistilor, stresul provoaca declansarea unei cantitati mari de cortizol in organism. Acest lucru pare sa creasca nivelul de grasime care se depune pe abdomen.

Relaxirem Forte este un supliment alimentar recomandat in reducerea starilor de stres si de nervozitate. Relaxirem Forte se poate administra si in perioadele de surmenaj intelectual sau in perioadele foarte stresante.

Dureri de cap

Stresul este considerat unul dintre cei mai frecventi factori declansatori ai durerilor de cap. Si nu doar ai durerilor de cap de tensiune, ci si ai migrenelor.

Probleme gastrointestinale

Exista totusi un lucru pe care stresul nu il face: nu provoaca ulcere. Cu toate acestea, le poate agrava. Stresul este, de asemenea, un factor comun al mai multor alte afectiuni gastrointestinale, cum ar fi arsurile cronice la stomac (sau boala de reflux gastroesofagian) si sindromul de intestin iritabil.

Boala Alzheimer

In urma unui studiu pe animale s-a constatat ca stresul ar putea agrava boala Alzheimer, determinand formarea mai rapida a leziunilor cerebrale specifice maladiei. Unii cercetatori speculeaza ca reducerea stresului poate incetini avansarea afectiunii.

MagneVie Express este un supliment alimentar care contribuie la mentinerea sanatatii psihice, la reducerea starilor de oboseala, dar si la o functionare normala a sistemului nervos datorita continutului de magneziu si vitamina B6.

Imbatranire accelerata

Cercetatorii au descoperit ca stresul poate afecta modul in care o persoana imbatraneste. Un studiu a comparat ADN-ul mamelor care erau supuse unui stres ridicat – pentru ca aveau grija de un copil bolnav cronic - cu femeile care nu erau. Cercetatorii au descoperit ca o anumita regiune a cromozomilor a aratat efecte ale imbatranirii accelerate. Stresul parea sa grabeasca imbatranirea cu aproximativ 9 pana la 17 ani suplimentari.

Referinte:

https://beta.mountelizabeth.com.sg/healthplus/article/health-conditions-linked-to-stress

https://www.webmd.com/balance/stress-management/features/10-fixable-stress-related-health-problems

https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/stress

https://www.everydayhealth.com/emotional-health/stress/illnesses-caused-stress/