Accident vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament

Accident vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament Accident vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 19 august 2024

accident-vascular-cerebral

Accidentul vascular cerebral este o afectiune care pune viata in pericol, care apare atunci cand o parte a creierului nu primeste suficient sange. De cele mai multe ori, aceasta problema este cauzata de o artera blocata sau o hemoragie cerebrala. Fara un flux constant de sange, celulele creierului din acea zona incep sa moara din cauza lipsei de oxigen.

Cine este predispus la accident vascular cerebral?

Oricine poate suferi un accident vascular cerebral, de la copii la adulti. Cu toate acestea, unii oameni au un risc mai mare decat altii. Accidentele vasculare cerebrale sunt mai frecvente mai tarziu in viata (aproximativ doua treimi din accidentele vasculare cerebrale apar la persoanele de peste 65 de ani).

Exista, de asemenea, anumite afectiuni medicale care cresc riscul de accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiune arteriala, nivelul ridicat al colesterolului (hiperlipidemie) si diabetul de tip 2. De asemenea, persoanele care au antecedente de accident vascular cerebral, atac de cord sau ritm cardiac neregulat, cum ar fi fibrilatia atriala, sunt mai predispusi la AVC.

Cat de frecvente sunt accidentele vasculare cerebrale?

Accidentele vasculare cerebrale sunt foarte frecvente. La nivel mondial, accidentele vasculare cerebrale ocupa locul al doilea in topul cauzelor de deces. Accidentul vascular cerebral este, de asemenea, o cauza principala de dizabilitate la nivel mondial.

IMPORTANT: Accidentul vascular cerebral reprezinta o situatie medicala urgenta care pune viata in pericol, iar fiecare secunda conteaza. Cu cat accidentul vascular cerebral este tratat mai repede, cu atat probabilitatea de a va recupera fara sechele este mai mare.

 


Ce este accidentul vascular cerebral (AVC)?

Accidentul vascular cerebral, cunoscut si ca AVC, atac cerebral sau infarct cerebral, consta in privarea creierului de oxigen si nutrienti, prin limitarea sau oprirea circulatiei sangelui catre acesta. Exista trei tipuri de AVC: ischemic – mai comun, hemoragic si atacul ischemic tranzitoriu.

Accident vascular ischemic

Accident vascular ischemic se produce din cauza ingustarii sau blocarii arterelor din creier, determinand un flux sangvin scazut. Cele mai cunoscute accidente vasculare cerebrale ischemice sunt infarctul trombotic, survenit in urma formarii unui cheag de sange in arterele care furnizeaza sange catre creier, si embolismul vascular cerebral, manifestat prin formarea unui cheag de sange, denumit embolus, care apare de obicei in inima si este transportat si in final depozitat in arterele cerebrale restranse.

Accident vascular hemoragic

Accidentul vascular hemoragic se manifesta prin ruperea sau prin scurgeri survenite la nivelul vaselor de sange din creier. Factorii de risc sunt urmatoarele afectiuni: hipertensiune arteriala, anevrismele si excesul de anticoagulante.

Atac ischemic tranzitoriu

Atacul ischemic tranzitoriu este reprezentat de o perioada restransa, in care pacientul prezinta simptome asemanatoare cu cele experimentate in cazul unui AVC. Acesta poate dura pana la cinci minute si apare atunci cand un cheag blocheaza fluxul de sange catre o parte a sistemului nervos. Din fericire, nu exista leziuni permanente si nici simptome de durata, dar acest atac creste riscul unui AVC.

ce-este-accidentul-vascular-cerebral

Semnele si simptomele accidentului vascular cerebral

Exista mai multe simptome ale atacului cerebral, asa ca pentru procesul de vindecare sau preventie este important sa fie detectate cat mai devreme. Urmatoarele stari indica posibilitatea unui AVC:

  • amorteala
  • confuzie
  • dureri de cap
  • dezorientare
  • pierderea coordonarii si a echilibrului
  • tulburari de mers, vedere, vorbire si intelegere
  • paralizie la nivelul fetei.

In cazul in care suspectati ca cineva a suferit un AVC, pentru un diagnostic initial de urgenta, este indicat sa folositi metoda F.A.S.T.

Solicitati persoanei sa zambeasca. Daca fata ii este asimetrica sau gura este cazuta intr-o parte, acesta este un semnal de alarma.

Este persoana in stare sa-si ridice ambele brate deasupra capului? Daca unul dintre brate ramane inert sau atarna mai jos decat celalalt, acesta poate fi un semn, la fel ca dificultatile in exprimare.

Timpul este, de asemenea, extrem de important, asa ca la aparitia acestor semnale trebuie sa va adresati cat mai repede unui operator medical, explicandu-i acestuia ca suspectati un AVC si mentionand ora la care s-au inregistrat primele simptome.

Cauze si factori de risc

Ceea ce duce la aparitia unui accident vascular cerebral este un cheag de sange care blocheaza circulatia sangvina de la nivelul creierului. Cauzele aparitiei cheagurilor sangvine sunt: rigidizarea peretilor arterelor, fibrilatia atriala, afectiunile valvelor cardiace, cat si infectiile acestora, tulburarile de coagulabilitate a sangelui, inflamatia vaselor sangvine sau infarctul miocardic.

accident-vascular-cerebral-cauze

Factori de risc

Printre factorii de risc ai AVC-ului se numara tensiunea arteriala crescuta, nivelul ridicat al colesterolului, apneea in somn, diabetul, bolile cardiovasculare si existenta antecedentelor personale sau familiale. Si varsta joaca un rol important, incidenta crescand la persoanele de peste 55 de ani. De asemenea, barbatii sunt mai predispusi AVC-ului decat femeile. Stresul si consumul de nicotina sunt si ei factori agravanti.

Cum poate fi diagnosticat AVC-ul?

Pentru a depista daca suferiti intr-adevar de AVC, medicul va folosi urmatoarele metode: examinare fizica, analize de sange, examinare prin tomografie computerizata, angiograma cerebrala, ecocardiograma sau imagistica prin rezonanta magnetica. Toate acestea sunt necesare pentru depistarea tipului de accident suferit, fie el ischemic sau hemoragic, precum si a zonelor specifice din creier care au fost afectate.

Exista si posibilitatea ca simptomele sa fie provocate de o tumora pe creier sau de o reactie adversa la un medicament, asa ca trebuie excluse aceste scenarii inainte de inceperea tratamentului.

Cum se trateaza accidentul vascular cerebral?

In functie de natura accidentului, medicul va incerca sa restabileasca rapid fluxul sagnvin din creier, in cazul in care este vorba despre un AVC ischemic, sau sa tina sub control sangerarea si presiunea din creier, in cazul unui accident hemoragic. Tratamentul medicamentos pentru AVC presupune administararea unui activator tisular de plasminogen, intravenos prin brat.

Odata ce pericolul iminent a fost inlaturat, tratamentul se concentreza pe refacerea functiilor, precum si pe scaderea riscului viitoarelor accidente, prin schimbarea stilului de viata. La fel ca in cazul multor altor boli, preventia este mai importanta si da rezultate mai bune decat tratamentul ulterior.

accident-vascular-cerebral-tratament-medicamente

Dupa un accident vascular cerebral, este posibil ca pacientul sa aiba nevoie de dispozitive care sa-i usureze activitatea cotidiana, dispozitive precum cele de agatat, din metal, care sunt usor de manevrat, folosite pentru mana, dispozitive pentru punerea sosetelor, in cazul in care mana sau bratul sunt slabite, cat si carjele folosite pentru a preveni posibilele caderi.

Posibile complicatii

Din nefericire, pot exista si complicatii ale AVC-ului care pot duce la dizabilitati temporare sau permanente, intensitatea lor depinzand de durata de timp in care creierul a fost privat de oxigen si de ce parte a acestuia a fost afectata.

Complicatiile pot include:

  • paralizie sau incetarea miscarii musculare
  • dificultati de inghitire si/sau vorbire
  • probleme emotionale
  • pierderea memoriei si a unor abilitati mentale
  • schimbari de comportament.

Metode de prevenire a accidentului vascular cerebral

Exista mai multe modalitati de a limita riscul de aparitie a unui AVC:

  • Gestionarea si reducerea tensiunii arteriale.
  • Adoptarea unui program adaptat de exercitii fizice si gestionarea factorilor de stres, precum si mentinerea unei greutati sanatoase.
  • Limitarea sau eliminarea consumului de alcool, nicotina, sodiu sau droguri.
  • Reducerea cantitatii de colesterol si a grasimilor saturate din dieta. Medicul va poate prescrie un medicament in acest scop. Puteti incerca si un ceai contra colesterolului sau diferite suplimente alimentare.
  • Gestionarea diabetului prin miscare, controlul greutatii sau produse speciale.
  • Tratarea apneei obstructive din timpul somnului.

Accidentul vascular cerebral poate fi o afectiune care poate sa schimbe definitiv calitatea vietii. De aceea, merita sa ramaneti vigilenti si sa preveniti aparitia factorilor de risc.

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5601-stroke

https://www.healthline.com/health/stroke

https://www.medicalnewstoday.com/articles/7624