7 beneficii ale consumului de ceai de galbenele

7 beneficii ale consumului de ceai de galbenele 7 beneficii ale consumului de ceai de galbenele

Ultima actualizare: 14 mai 2021

ceai-de-galbenele

Galbenelele sunt printre cele mai cunoscute si miraculoase plante! Aceste plante sunt folosite de secole pentru ameliorarea sau combaterea mai multor tipuri de tulburari, in special a celor care afecteaza pielea. Florile de galbenele sunt responsabilele cu beneficiile medicinale ale plantei.

Minunatele petale colorate contin cantitati mari de flavonoizi, acestia fiind compusi naturali care se gasesc in legume si fructe. Flavonoizii au capacitati antiinflamatorii, antidiabetice, anticanceroase, antitrombotice (impiedica formarea cheagurilor de sange) si neuroprotectoare.

Calendula officinalis, cum este cunoscuta planta de galbenele in termeni stiintifici, poate fi consumata sub forma de ceai de galbenele sau poate fi inclusa in diferite produse pe baza de plante.

Puteti face ceai de galbenele foarte simplu, prin introducerea florilor in apa clocotita. In schimb, extractul este obtinut atat din flori, cat si din frunzele plantei.

Chiar daca are un gust usor amar, puteti consuma ceai de galbenele datorita proprietatilor sale terapeutice recunoscute la nivel mondial. Ceaiul de galbenele este un remediu renumit utilizat in medicina traditionala.

 


Galbenelele si intrebuintarile lor

Galbenelele au un intreg istoric in materie de tratamente medicinale! Specialistii in medicina naturista, si nu numai, au recomandat galbenele (si ceai de galbenele) pentru a trata o serie de probleme ale pielii, dar si infectii si ciuperci. Potrivit cercetarilor, galbenelele pot fi eficiente in tratarea eruptiilor cutanate, a leziunilor, a infectiilor vaginale si a altor afectiuni ale pielii. In plus, galbenelele au capacitatea de a reduce durerea si inflamatia.

Florile de galbenele contin substante chimice naturale pe post de ingrediente active. Printre aceste substante se numara saponinele triterpenice (glicozide ale acidului oleanolic), alcoolii triterpenici (alfa si beta-amirine, faradiol) si flavonoizi (quercetina si izorhamnetina).

Beneficii cunoscute ale ceaiului de galbenele

Ceaiul de galbenele este o bautura usoara, putin amara, care ofera o serie de beneficii pentru sanatate.

Datorita proprietatilor sale curative, ceaiul de galbenele este extrem de popular in medicina naturista traditionala. In multe cazuri, oamenii prefera sa aplice extern ceai de galbenele pe leziunile cutanate si arsuri sau intern pentru a vindeca ranile de la nivelul gurii, gatului si tractului digestiv.

Persoanele care sufera de probleme digestive pot incerca Dacia Plant Ceai de galbenele. Galbenelele reduc spasmele de la nivelul tractului intestinal si al cailor biliare si protejeaza mucoasa gastrica si duodenala. Administrat extern, ceaiul de galbenele favorizeaza regenerarea pielii, amelioreaza durerile hemoroidale, disconfortul creat de leucoree si de infectiile cu Trichomonas vaginalis si reduce disconfortul de la nivelul cavitatii bucale si faringelui.

Beneficii antioxidante ale ceaiului de galbenele

Potrivit cercetarilor, ceaiul de galbenele are beneficii antioxidante si antiinflamatorii puternice.  Galbenelele sunt bogate in carotenoizi si flavonoizi, compusi care au capacitatea de a reduce riscul de cancer si alte afectiuni grave.

ceai-de-galbenele-beneficii

Beneficii aduse procesului de tratare a infectiilor si problemelor orale

- Faceti gargara cu ceai de galbenele pentru a calma durerea in gat.

- Clatiti-va gura cu ceai de galbenele pentru a ajuta la ameliorarea veziculelor, a aftelor bucale sau a inflamatiilor gingivale.

- Inmuiati o bucata de material in ceai de galbenele si aplicati pe pielea afectata de leziuni, zgarieturi, inflamatii sau mancarime.

- Aplicati ceai de galbenele pe pielea bebelusului afectata de eritem fesier (dermatita de scutec).

- Spalati-va pe fata cu ceai de galbenele seara, daca aveti pielea afectata de acnee si eruptii cutanate faciale.

- Aplicati ceai de galbenele pe picioare, pentru a combate infectiile fungice, cum ar fi piciorul atletului.

- Dupa samponare, clatiti-va parul cu ceai de galbenele pentru a calma senzatia de mancarime de la nivelul scalpului.

Cum se prepara ceaiul de galbenele?

Exista cateva metode diferite prin care poate fi preparat ceaiul de galbenele.

Puneti flori uscate in apa fierbinte

- Turnati o cana de apa fierbinte peste aproximativ 1-2 linguri de flori uscate de galbenele.

- Acoperiti cana cu o farfurioara si lasati florile la infuzat timp de 15-20 de minute.

Puneti flori proaspete in apa fierbinte

- Turnati apa fierbinte peste 1-2 linguri de flori proaspete.

- Acoperiti si lasati florile sa infuzeze pana cand ceaiul este suficient de rece pentru a fi baut.

ceai-de-galbenele-preparare

Turnati apa rece peste flori proaspete

- Umpleti un borcan cu flori proaspete si acoperiti-le cu apa rece.

- Puneti capacul si asezati borcanul intr-un loc luminos si insorit (cum ar fi pervazul ferestrei) timp de cel putin 5-6 ore.

Contraindicatiile ceaiului de galbenele

Specialistii sustin ca ceaiul de galbenele poate fi consumat in siguranta. Cu toate acestea, persoanele care sunt alergice la ambrozie, margarete sau plante din familia Asteraceae / Compositae ar trebui sa nu consume ceai de galbenele pentru ca pot dezvolta reactii alergice.

De asemenea, este recomandat ca femeile insarcinate sau cele care alapteaza sa nu consume ceai de galbenele, deoarece aceasta planta poate influenta activitatea hormonala si poate induce menstruatia.

In plus, cei care iau medicamente sau urmeaza sa fie supusi unei interventii chirurgicale ar trebui sa ia legatura cu medicul inainte de a consuma ceai de galbenele sau alte produse care contin aceasta planta.

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/calendula-tea

https://www.verywellhealth.com/health-benefits-of-calendula-4582641

https://thenerdyfarmwife.com/14-uses-for-calendula-tea/