5 tipuri de lapte vegetal. Avantajele si dezavantajele consumului lor

5 tipuri de lapte vegetal. Avantajele si dezavantajele consumului lor 5 tipuri de lapte vegetal. Avantajele si dezavantajele consumului lor

Ultima actualizare: 1 noiembrie 2021

In zilele noastre, oamenii renunta la lactate din tot felul de motive. Indiferent daca decizia are la baza o conditie medicala, dorinta de a renunta la alimentele de origine animala sau altceva, important este sa alegeti constient, studiind alternativele cu argumente pro si contra.

Pentru a va usura decizia, aruncam si noi o privire asupra a cinci dintre cele mai populare substitute ale laptelui de vaca.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Calcifix sirop cu gust delicios de lamaie si portocala, care contine un complex important de nutrient: calciu, magneziu, zinc si vitamina D3. Contribuie la mentinerea sanatatii oaselor, a dintilor si a sistemului muscular; la sinteza normala a proteinelor si la procesul de diviziune celulara; la mentinerea concentratiilor normale de calciu in sange si la absorbtia normala a calciului si a fosforului.

Lapte de ovaz

Este cremos si are o aroma blanda, ceea ce il face potrivit pentru cafea sau cereale. Ba, mai mult, face o spuma grozava, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa va multumiti cu o simpla cafea cu lapte, puteti indrazni mai mult. Are un gust natural mai dulce decat alte tipuri de lapte (chiar si varianta neindulcita). Este o optiune buna pentru cineva cu intoleranta la lactoza sau alergie la soia si nuci.

O cana (240 ml) de lapte de ovaz neindulcit, contine aproximativ:

  • 120 calorii
  • 3 g de proteine
  • 5 g de grasime
  • 16 g de carbohidrati

Avantaje:

  • Este bogat in vitaminele B2 (riboflavina) si B12.
  • Contine si calciu, fosfor, potasiu si vitaminele A si D.
  • Contine beta-glucani un tip de fibre despre care s-a dovedit clinic ca reduce colesterolul.
  • Desi contine mai putine proteine decat laptele de vaca, poate fi o optiune buna pentru cei care cauta proteine suplimentare.

Dezavantaje:

  • Are continut mare de carbohidrati, asa ca nu este compatibil cu diete hipocalorice sau sarace in carbohidrati.
    Este sarac in grasimi sanatoase si tinde sa aiba mai multi carbohidrati si calorii decat alti inlocuitori ai laptelui.

Pentru functionarea normala a sistemului osos, farmacistii Catena recomanda Calciu Lactic de la Naturalis. Calciul lactic este forma de calciu cu cel mai rapid grad de absorbtie in organism. Mineralul este necesar pentru mentinerea sanatatii dintilor si a sistemului osos; pentu neurotransmisia si functionarea normala a sistemelor nervos si muscular; pentru procesul de diviziune si de diferentiere celulara si coagularea normala a sangelui.

Lapte de soia

O cana de lapte de soia neindulcit are:

  • aproximativ 80 pana la 100 de calorii;
  • 4 g de carbohidrati;
  • 4 g de grasime;
  • 7 g de proteine;

Avantaje:

  • Este aproape comparabil cu laptele de vaca prin continutul sau ridicat de proteine si cu mult peste concurentii sai vegetali.
    Are mai putine calorii decat laptele (de vaca) integral si aproximativ la fel cu laptele 1% sau 2% grasime.
    Deoarece provine din plante, laptele de soia este in mod natural lipsit de colesterol si sarac in grasimi saturate, ceea ce este o veste buna pentru sanatatea inimii.
    Este o sursa buna de potasiu si datorita fortificarii, calciu si vitaminele A, B-12 si D.

Dezavantaje:

  • Soia este un ingredient controversat si multi experti nu sunt de acord cu privire la beneficiile si/sau riscurile sale pentru sanatate. Laptele de soia contine fitoestrogeni, care sunt compusi vegetali ce arata ca estrogenul pentru organism. Specialistii nu sunt de acord daca fitoestrogenii pot perturba sau nu echilibrul hormonal.
    Soia este un alergen comun atat pentru adulti, cat si pentru copii.
In cazul carentelor de calciu si vitamina D, farmacistii Catena recomanda comprimatele efervescente de Calciu cu Vitamina D, de la Naturalis. Calciul are un rol important in mentinerea sanatatii oaselor si contribuie la buna functionare a muschilor si la transmiterea impulsului nervos. Contribuie la coagularea sangelui si la metabolismul energetic normal. Vitamina D contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si dintilor.

Lapte de orez

Laptele de orez are o textura subtire, usoara si este cel mai putin probabil dintre toate produsele lactate (de origine animala sau vegetala) sa provoace alergii. Acest lucru il face o alegere buna pentru persoanele cu intoleranta la lactoza sau alergii la lapte, soia sau nuci.

O cana de lapte de orez are:

  • 120 de calorii
  • 22 g de carbohidrati
  • 2 g de grasime
  • <1 g de proteine

Avantaje:

  • Este cea mai putin alergena dintre alternativele de lapte.
  • Poate fi fortificat pentru a fi o sursa buna de calciu, vitaminele A si D.
  • Laptele de orez este in mod natural mai dulce decat alte alternative de lapte.

Dezavantaje:

  • S-a demonstrat ca orezul are niveluri mai ridicate de arsenic anorganic (orezul tinde sa asimileze mai mult arsenic decat alte culturi de cereale). Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA (FDA) recomanda consumul cu moderatie al orezului si produselor din orez pentru sugari, copii si femeile insarcinate.
  • Este bogat in carbohidrati, deci este cea mai putin dorita alegere pentru persoanele cu diabet.
  • Nu este o sursa buna de proteine.

Lapte de cocos

In ciuda numelui sau, nuca de cocos nu este de fapt o nuca, asa ca persoanele cu alergii la nuci ar trebui sa o poata consuma in siguranta. Denumirea corecta pentru laptele de cocos folosit ca alternativa la cel de origine animala este „bautura din lapte de cocos”, deoarece este un produs mai diluat decat tipul de lapte de cocos folosit in gatit si comercializat, de obicei, in cutii metalice de conserva.

Laptele de cocos contine mai multe grasimi decat celelalte alternative de lapte. Fiecare cana de bautura din lapte de cocos neindulcit contine:

  • aproximativ 50 de calorii
  • 2 g de carbohidrati
  • 5 g de grasime
  • 0 g de proteine

Avantaje:

  • Are un continut scazut de carbohidrati.
  • Desi nu contine in mod natural acesti nutrienti, poate fi imbogatit cu calciu, vitamina A si D.
  • Este sarac in sodiu.
  • Bogat in vitamina B12 si potasiu.
  • Consumul poate ajuta la reducerea nivelurilor de lipoproteine cu densitate scazuta daunatoare (colesterol „rau”) care sunt asociate cu bolile cardiovasculare.

Dezavantaje:

  • Contine zero proteine.
  • Este bogat in grasimi saturate si, in general, are valoare nutritiva mai mica.

Lapte de migdale

Laptele de migdale are de obicei mai putine calorii decat alte tipuri de lapte, atata timp cat este neindulcit. De asemenea, nu contine grasimi saturate si, in mod natural, nu contine lactoza. Persoanele care sunt alergice la migdale sau nuci ar trebui sa evite laptele de migdale.

O cana de lapte de migdale neindulcit are:

  • aproximativ 30 pana la 60 de calorii
  • 1 g de carbohidrati
  • 3 g de grasime
  • 1 g de proteine

Avantaje:

  • Are un continut scazut de calorii.
  • Este o sursa buna de vitamina E, magneziu si potasiu.
  • Migdalele au un continut ridicat de acizi grasi mononesaturati (MUFA) care sunt considerati utili în gestionarea greutatii.
  • De obicei, este fortificat pentru a fi o sursa buna de calciu, vitamina A si D.

Dezavantaje:

  • Este sarac in proteine.
  • Ii lipsesc unii nutrienti esentiali.