10 utilizari acasa ale bicarbonatului de sodiu

10 utilizari acasa ale bicarbonatului de sodiu 10 utilizari acasa ale bicarbonatului de sodiu

Ultima actualizare: 25 ianuarie 2023

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient popular pentru copt. Ofera alimentelor precum painea, prajiturile, briosele si blaturilor de tort o textura fina si pufoasa.

Acest lucru se datoreaza faptului ca are proprietati de dospire, ceea ce inseamna ca reactioneaza cu ingredientele acide, precum otetul sau sucul de lamaie, ajutand aluatul sa creasca prin producerea dioxidului de carbon.

Cu toate acestea, bicarbonatul de sodiu are o varietate de utilizari casnice, in afara de gatit.


Iata in continuare 10 de beneficii pentru sanatate si utilizari ale bicarbonatului de sodiu.

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient universal datorita varietatii sale mari de utilizare, de la curatarea blaturilor pana la ingrijirea cavitatii bucale. Iata o lista cuprinzatoare a utilizarilor casnice.

Farmacistii Catena recomanda bicarbonatul de sodiu Vitalia K, un produs cu multiple utilizari in bucatarie, cosmetica si ca tratament in diferite afectiuni.

1. Apa de gura

Apa de gura este o completare excelenta pentru rutina de igiena orala, deoarece ajunge la spatiile dintre dinti, gingii si limba, pe care s-ar putea sa le ratati in timpul periajului.

Multi oameni folosesc bicarbonatul de sodiu ca inlocuitor pentru apa de gura. Unele studii arata ca este un ajutor de nadejde pentru reimprospatarea respiratiei si chiar ca exercita proprietati antibacteriene si antimicrobiene.

Pentru a va prepara propria apa de gura cu bicarbonat de sodiu, adaugati 1/2 lingurita (2 grame) de bicarbonat de sodiu intr-o jumatate de pahar (120 ml) de apa calda, apoi clatiti ca de obicei cavitatea bucala.

2. Albirea dintilor

Bicarbonatul de sodiu este un remediu popular pentru albirea dintilor. Multe studii au descoperit ca pasta de dinti care contine bicarbonat de sodiu este mai buna pentru albirea dintilor si indepartarea placii dentare decat pasta de dinti fara bicarbonat de sodiu.

Acest lucru se datoreaza probabil faptului ca bicarbonatul de sodiu are proprietati abrazive blande, care pot degrada legaturile moleculelor care va pateaza dintii. De asemenea, are proprietati antibacteriene si antimicrobiene, care pot ajuta la combaterea bacteriilor daunatoare.

3. Deodorant

In mod surprinzator, transpiratia umana este inodora. Transpiratia capata miros neplacut doar dupa ce este descompusa de bacteriile din axile. Aceste bacterii va transforma transpiratia in deseuri acide, care ii confera miros deranjant.

Bicarbonatul de sodiu este adesea folosit ca deodorant natural, pentru a elimina mirosul transpiratiei, facand mirosurile mai putin acide. Incercati sa aplicati bicarbonat de sodiu pe axile sau sa-l amestecati cu putin ulei de cocos, unt de shea sau amidon de porumb, pentru a crea un deodorant de casa.

4. Neutralizator de mirosuri pentru frigider

Ati deschis vreodata frigiderul si v-a izbit un miros surprinzator de urat?

Este posibil ca unele alimente din frigider sa fi depasit termenul de valabilitate si sa inceapa sa se strice. Acest miros poate persista mult timp dupa ce goliti si curatati frigiderul.

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la improspatarea frigiderului prin neutralizarea mirosurilor neplacute. Interesant este ca elimina vaporii neplacuti in loc sa le mascheze doar mirosul.

Pentru a incerca acest truc, umpleti o ceasca cu bicarbonat de sodiu si puneti-o in frigider.

5. Odorizant

Nu toate odorizantele cumparate de la magazin elimina mirosurile neplacute. In schimb, unele pur si simplu elibereaza molecule de parfum care mascheaza alte mirosuri.

In plus, mai putin de 10% dintre odorizantele respective au afisate pe eticheta o lista de ingrediente. Acest lucru este problematic daca sunteti sensibil la substantele chimice din compozitia acestor produse.

Bicarbonatul de sodiu este o alternativa sigura la odorizantele disponibile in magazine, deoarece nu contine substante chimice industriale si neutralizeaza particulele urat mirositoare.

Pentru a crea un odorizant cu bicarbonat de sodiu, aveti nevoie de:

  • un borcan mic;
  • 1/3 cana (74 de grame) de bicarbonat de sodiu;
  • 10 – 15 picaturi din uleiurile esentiale preferate;
  • o bucata de panza sau hartie;
  • o sfoara sau panglica.

 

Adaugati bicarbonatul de sodiu si uleiurile esentiale in borcan. Acoperiti-l cu o carpa sau hartie, apoi fixati-l cu sfoara si puneti-l in camera de zi, dormitor, baie sau bucatarie. Cand parfumul incepe sa se estompeze, doar agitati putin borcanul.

6. Agent de albire pentru rufe

Bicarbonatul de sodiu este o modalitate ieftina de albire si curatare a rufelor.

Asta pentru ca este un ingredient alcalin – o sare solubila – care poate ajuta la indepartarea murdariei si a petelor. Conform cercetarilor, o substanta alcalina precum bicarbonatul de sodiu functioneaza prin interactiunea cu acizii din pete, atunci cand este dizolvat in apa.

Pentru a-l incerca, adaugati 1/2 cana (110 grame) de bicarbonat de sodiu la cantitatea obisnuita de detergent de rufe. De asemenea, ajuta la purificarea apei, astfel incat este posibil sa aveti nevoie de mai putin detergent decat de obicei.

7. Curatarea bucatariei

Versatilitatea bicarbonatului de sodiu il face un excelent agent de curatare a bucatariei. Atunci cand este amestecat cu un acid precum sucul de lamaie sau otetul, poate ajuta, de asemenea, la limitarea dezvoltarii microorganismelor daunatoare, inclusiv a mucegaiului sau a bacteriilor.

Pentru a folosi bicarbonat de sodiu in bucatarie, faceti o pasta amestecand bicarbonat de sodiu cu o cantitate egala de suc de lamaie si putina apa. Aplicati pasta pe suprafata dorita, folosind un burete sau o carpa, si frecati bine.

Iata cateva dispozitive, obiecte si suprafete de bucatarie pe care le puteti curata cu bicarbonat de sodiu:

  • cuptoare;
  • cesti de cafea patate;
  • marmura patata;
  • pete de grasime;
  • gresia din bucatarie;
  • tevi infundate;
  • argint patat;
  • cuptorul cu microunde;
  • blaturi.

 

8. Detergent multifunctional pentru baie

Ca si bucatariile, baile pot fi dificil de curatat. Au o varietate de suprafete pe care le folositi frecvent si, prin urmare, trebuie sa le curatati des.

Desi exista numeroase produse speciale de curatare pentru baie, multi oameni prefera optiuni mai naturale si mai rentabile. Bicarbonatul de sodiu este la indemana, deoarece albeste si dezinfecteaza multe suprafete din baie.

Iata cateva suprafete pe care le puteti curata cu bicarbonat de sodiu:

  • gresia,
  • toaleta,
  • cabina de dus,
  • cada de baie,
  • chiuveta din baie.

 

Faceti o pasta din bicarbonat de sodiu si putina apa. Folosind un burete sau o carpa, frecati bine amestecul pe suprafata pe care doriti sa o curatati, apoi 15 – 20 de minute mai tarziu stergeti suprafata respectiva cu o carpa umeda.

9. Elimina pesticidele de pe fructe si legume

Multi oameni sunt ingrijorati de reziduurile de pesticide de pe alimente. Pesticidele sunt folosite pentru a proteja culturile impotriva insectelor, germenilor, rozatoarelor si buruienilor, dar multe au efecte daunatoare asupra sanatatii noastre.

Curatarea cojii fructelor este cea mai buna modalitate de a elimina pesticidele. Cu toate acestea, inseamna, de asemenea, ca renuntati la nutrienti importanti, cum ar fi fibrele, vitaminele si mineralele care se gasesc in coaja multor fructe.

Interesant este ca cercetarile recente indica faptul ca o spalare cu bicarbonat de sodiu este cea mai eficienta modalitate de a elimina pesticidele din fructe si legume, fara a le mai curata de coaja.

Un studiu a constatat ca inmuierea merelor intr-o solutie de bicarbonat de sodiu si apa, timp de 12 – 15 minute, a indepartat aproape toate reziduurile de pesticide.

Retineti ca aceasta metoda nu indeparteaza pesticidele care au patruns in pulpa fructelor sau a legumelor.

10. Odorizant pentru pantofi

Bicarbonatul de sodiu este un remediu excelent pentru improspatarea pantofilor urat mirositori, bicarbonatul de sodiu fiind un agent eficient pentru contracararea mirosurilor neplacute.

Turnati 2 linguri (9 grame) de bicarbonat de sodiu in 2 carpe. Cu o banda de cauciuc sau sfoara, fixati cate o carpa in fiecare pantof. Inainte de a incalta pantofii, scoateti bucatile de material in care ati presarat bicarbonat de sodiu.

 

Sursa: https://www.healthline.com/nutrition/baking-soda-benefits-uses#household-uses