Asa-numitele „simptome gazoase”, anume eructatia (expulzare retrograda a gazelor prin gura), flatulenta si balonarea apar drept consecinta a productiei excesive si alterarii tranzitului gazos. Exista o gama variata de cauze ale productiei excesive de gaze, respectiv ale balonarii, cum ar fi aerofagia (inghitirea aerului in timpul mesei), constipatia si diferite sindroame de intoleranta la carbohidrati (lactoza, fructoza, sorbitol). Cresterea excesiva a bacteriilor intestinale, precum si anumite patologii gastrointestinale (sindromul colonului iritabil si dispepsia functionala) pot duce la balonare puternica si distensie abdominala neplacuta, eructatie si flatulenta excesiva.
Continutul intraluminal, din interiorul intestinelor, este format dintr-un amestec de gaze, aer si apa, dar si materiale fecale. Bacteriile de la nivelul colonului si intestinului subtire produc gaze, iar in anumite circumstante se poate ajunge la o supraproductie a acestora. Aerofagia, consumul excesiv de carbohidrati fermentabili (digerati si absorbiti deficitar) se asociaza si cu o absorbtie scazuta a acestor gaze (care ajung in sange si sunt eliminate prin respiratie), ajungandu-se astfel la balonare. Totusi, exista mai multe remedii eficiente in aceasta situatie, chiar daca obiceiurile alimentare pot juca un rol semnificativ in aparitia acestor simptome gastrointestinale.
Ceaiuri eficiente in caz de balonare
Unul dintre principalele remedii pentru a combate balonarea este consumul anumitor tipuri de ceai. Bogate in antioxidanti si compusi vegetali cu activitate biologica, ceaiurile se dovedesc a fi foarte eficiente in ameliorarea simptomelor de balonare. Cele mai populare sunt urmatoarele:
-
Ceaiul de menta;
-
Ceaiul de ghimbir;
-
Ceaiul de lamaie;
-
Ceaiul de musetel;
-
Ceaiul de fenicul;
-
Ceaiul de roinita;
-
Ceaiul de marar;
-
Ceaiul de sunatoare;
-
Ceaiul de turmeric;
-
Ceaiul de papadie;
-
Ceaiul de cardamom.
Ceaiurile ajuta la ameliorarea treptata a simptomelor de balonare si, in egala masura, sustin un tranzit intestinal normal si sanatos. Se recomanda sa nu fie consumate fierbinti si fara zahar, la temperatura camerei.
Activitatea fizica
Pe lista de remedii pentru balonare se regaseste si activitatea fizica, a carei eficienta nu trebuie trecuta cu vederea. Chiar daca balonarea poate face ca abdomenul sa se simta dureros, miscarea ajuta foarte mult la imbunatatirea mobilitatii intestinelor si progresul gazelor in exces spre rect, in vederea eliminarii lor pe cale anala. Nu este nevoie de activitate fizica intensa, o plimbare si o repriza scurta de jogging in aer liber fiind foarte eficiente.
Yoga si stretching-ul
Anumite pozitii de yoga si stretching pot ajuta la eliminarea mult mai eficienta a gazelor, fiind remedii eficiente in caz de balonare. Cateva dintre cele mai populare sunt urmatoarele:
-
Adho Mukha Svanasana;
-
Balasana;
-
Marjaryasana si Bitilasana;
-
Setu Bandha Sarvangasana;
-
Paschimottanasana.
Mentinerea acestor pozitii timp de cateva minute ajuta la eliminarea gazelor in exces si, astfel, la ameliorarea simptomelor de balonare.
Masajul abdominal
Pe lista de remedii de ajutor in caz de balonare se numara si masajul abdominal. Este cunoscut faptul ca intestinele se gasesc la nivel abdominal, iar masajul ajuta la progresul gazelor, urmand a fi eliminate prin orificiul anal sau imbunatatind absorbtia si excretia acestora. O tehnica foarte eficienta de masaj este urmatoarea:
-
Se plaseaza mainile la nivelul abdomenului, in jurul ombilicului;
-
Se fac miscari circulare, presand usor spre partea dreapta si in sus;
-
Se continua cu miscari circulare, presand usor spre partea stanga si in jos;
-
Se continua masajul apasand usor in jos, spre osul soldului stang.
Acest masaj urmeaza calea intestinului gros, de la nivelul colonului ascendent, pana la nivelul celui descendent, promovand eliminarea gazelor pe cale anala. In situatia in care incercarea de a face acest masaj cauzeaza durere, se recomanda intreruperea acestuia si consultul medical.
Tehnici de respiratie
Inspirul profund si expirul prelungit pot reprezenta remedii eficiente in caz de balonare, intrucat ajuta la eliminarea pe cale respiratorie a gazelor in exces. Anumite tehnici de respiratie, cum ar fi respiratia diafragmatica, se recomanda in cazul persoanelor cu sindromul colonului iritabil:
-
Se plaseaza o mana la nivelul pieptului si una la nivelul abdomenului;
-
Se inspira pe nas timp de aproximativ 4 secunde, pana la extinderea abdomenului;
-
Se mentine inspirul timp de 2 secunde;
-
Se expira incet si constant pe gura, timp de aproximativ 6 secunde.
Aceasta tehnica este eficienta si pentru a reduce stresul si imbunatati calitatea somnului.
O baie calda
Pe lista de remedii eficiente in caz de balonare se numara si o baie calda, o modalitate excelenta de a va relaxa si a ameliora distensia abdominala dureroasa. Un dus ar putea fi la fel de util, cu toate ca a face baie intr-o cada va ofera prilejul de a va relaxa mai mult timp. Stresul poate duce atat la aparitia simptomelor gastrointestinale, cat si la exacerbarea acestora, motiv pentru care se recomanda adoptarea unor modalitati eficiente, pe termen lung, pentru a combate stresul. De asemenea, puteti folosi si o sticla cu apa fierbinte plasata la nivelul abdomenului.
Consumul de ananas sau chimen indian
Pe lista de remedii ale balonarii se numara si consumul de ananas, sub forma de fruct sau chiar sub forma de sucuri sau smoothie. Ananasul contine bromelanina, o enzima care sustine functia digestiva, eficienta atat pentru a ameliora balonarea, cat si pentru a preveni constipatia. Exista si remedii pe baza de chimen indian (Ajwain), presupunand consumul semintelor cu putina apa (semintele contin enzime care sustin functia digestiva normala).
Carbunele activ (carbunele medicinal)
Sub forma de comprimate sau pulbere, nu putea lipsi de pe lista de remedii pentru balonare. Se cunoaste faptul ca poate ajuta la eliminarea gazelor intestinale in exces, legandu-le de suprafata sa si integrandu-le in pori, iar apoi eliminandu-le pe cale fecala. Alte remedii sunt reprezentate de probiotice (capsule sau lichide) si consumul de lapte batut, iaurt grecesc si kefir, care contin probiotice naturale ce promoveaza o mai buna digestie si ameliorarea simptomelor dispepsiei.
Apa calda cu lamaie
Lamaia poate ajuta digestia prin promovarea secretiei de acid clorhidric in stomac, asadar prin sustinerea descompunerii alimentelor. Chiar daca sucul de lamaie este acid, diluat cu apa ajuta la ameliorarea eficienta a simptomelor de distensie abdominala si indigestie. Un alt remediu se considera a fi otetul de mere amestecat cu apa, care ajuta la eliminarea gazelor in exces: turnati apa calda intr-un pahar si adaugati doua linguri de otet de mere, se amesteca si se consuma. In mod obisnuit, se mai consuma si bicarbonat de sodiu dizolvat intr-un pahar cu apa. Insa, nu se recomanda aceasta alternativa tuturor persoanelor, iar eficienta sa este usor indoielnica.
Alternative farmaceutice
Incheiem lista de remedii eficiente pentru combaterea balonarii cu ajutorul medicamentelor ce contin simeticona, substanta activa care amelioreaza eficient senzatia de balonare, eructatie sau disconfort cauzate de acumularea excesiva de gaze. Simeticona actioneaza direct asupra bulelor de gaz de la nivel intestinal, reducand tensiunea superficiala a acestora, asadar presiunea de la acest nivel si disconfortul implicit. Actioneaza rapid, eficient si este folosita in practica clinica de mai bine de 50 de ani pentru tratarea simptomelor de indigestie.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3816178/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6824367/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264926/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322525
https://www.brighamandwomens.org/patients-and-families/meals-and-nutrition/bwh-nutrition-and-wellness-hub/special-topics/gas-beat-the-bloat