10 lucruri mai putin cunoscute despre diabet

10 lucruri mai putin cunoscute despre diabet 10 lucruri mai putin cunoscute despre diabet

Ultima actualizare: 25 ianuarie 2024

La ora actuala diabetul este considerat „boala secolului”, din cauza unei cresteri accelerate a incidentei la nivel mondial incepand cu anul 2000 si a previziunilor deloc optimiste pentru anii urmatori. In prezent, numarul total al pacientilor cu diabet din intreaga lume este in jur de 540 de milioane, fata de doar 109 milioane in 1980.

In 2014, numarul de cazuri de diabet crescuse cu 400% fata de finalul anului 1980, iar din 2014 pana in 2021 s-a inregistrat o noua crestere, cu 27,2%, reprezentata de 115 milioane de cazuri noi, in doar 7 ani.

Conform estimarilor specialistilor, acest trend ascendent va continua multi ani de acum inainte, estimand-se ca in 2050 numarul pacientilor cu diabet va depasi 1,3 miliarde la nivel mondial.

Naturalis GlucoSuport ceai contribuie la mentinerea nivelului normal de glucoza din sange (scortisoara). Produsul este benefic in cazul pacientilor cu diabet.

Pe scurt, despre diabet

Diabetul este o afectiune caracterizata prin cresterea nivelului de glucoza din sange, pe fondul scaderii sensibilitatii celulelor la insulina sau al unei cantitati insuficiente din acest hormon secretat de pancreas pentru a facilita absorbtia glucozei in celule. Exista doua tipuri principale de diabet, care se deosebesc in special prin cauzele care le genereaza. Astfel, diabetul de tip 1 apare ca urmare a distrugerii celulelor pancreatice de catre propriul sistem imunitar al organismului, ceea ce duce la scaderea sau chiar la suprimarea secretiei de insulina, indispensabila pentru controlul glicemiei.

Diabetul de tip 2 este forma cea mai frecventa si se apare in special din cauza unui stil de viata caracterizat prin alimentatie nesanatoasa, sedentarism si ignorarea excesului ponderal. Diabetul de tip 2 apare din cauza slabirii sensibilitatii celulelor la insulina, ca urmare a efectului unor substante chimice secretate de grasimea acumulata.

Mai exista si diabetul gestational, care apare in perioada sarcinii, dar care insa dispare dupa nastere.

Simptomele mai putin cunoscute ale diabetului

Multa vreme, diabetul poate fi asimptomatic, iar primele manifestari apar atunci cand boala ajunge in faze avansate. Nu vom insista asupra simptomelor comune, care sunt deja bine cunoscute, ci vom respecta tema acestui material si va vom prezenta cateva manifestari mai putin stiute ale diabetului.

  • Aparitia petelor pe piele

Glicemia crescuta specifica diabetului de tip 2 determina si o crestere a cantitatii de insulina in sange, pentru ca pancreasul incearca astfel sa regleze nivelul glucozei. Excesul de insulina determina o dezvoltare mai accelerata a celulelor cutanate. Totodata, creste si cantitatea unui pigment pe care acestea il contin si care se numeste melanina. Acumulat in exces, acesta duce la aparitia unor pete maronii pe suprafata pielii, care nu trebuie ignorate pentru ca pot fi un semn al diabetului.

  • Mancarime la nivelul extremitatilor

Un alt simptom al diabetului care se manifesta la nivel cutanat il reprezinta mancarimile, ca urmare a afectarii circulatiei periferice. Din aceasta cauza, persoanele cu diabet se confrunta frecvent cu mancarimi la nivelul palmelor si talpilor.

Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (dud-alb, Gymnema sylvestre si scortisoara), zinc si crom, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange.

  • Imbunatatirea vederii

Desi vederea incetosata este o manifestare frecventa a diabetului, in unele cazuri, pacientii pot constata o imbunatatire a acuitatii vizuale. Explicatia sta in faptul ca diabetul determina retentia de lichide, inclusiv la nivelul globilor oculari. Aceasta este si cauza vederii incetosate, insa in unele cazuri acumularea de lichid poare corecta defectele de refractie, iar efectul va fi unul opus.

  • Apneea in somn

Se estimeaza ca aproximativ jumatate dintre pacientii cu diabet au probleme cu respiratia in timpul somnului, desi cercetarile efectuate pana in prezent nu au reusit sa gaseasca o explicatie. S-a stabilit insa ca apneea in somn poate fi un semn prevestitor al diabetului, pentru ca aceasta tulburare determina secretia de hormoni de stres, care pot duce la cresterea glicemiei.

  • Diminuarea auzului

Nervii auditivi si vasele de sange din zona urechilor se numara printre primele structuri anatomice afectate de cresterea nivelului glicemiei, astfel ca diminuarea auzului poate fi unul dintre semnele precoce ale diabetului.

Alte aspecte importante pe care nu le stiati despre diabet

Cum am precizat mai devreme, vorbim de „boala secolului”, care se afla de multa vreme in centrul atentiei, astfel ca majoritatea informatiilor esentiale despre diabet sunt deja cunoscute de multa lume. Cu toate acestea, am facut o sinteza a unor detalii importante aduse mai rar in discutie.

  • Razele ultraviolete pot creste glicemia

Expunerea prelungita la soare, fara crema de protectie solara, sau folosirea excesiva a dispozitivelor pentru bronzare artificiala poate duce la aparitia unor arsuri la nivelul pielii, care produc usturime si disconfort, generand un stres permanent. Am precizat mai devreme ca hormonii de stres favorizeaza cresterea nivelului glicemiei, astfel ca arsurile solare le pot provoca probleme mai serioase celor care sufera de diabet.

  • Diabetul neglijat poate duce la aparitia cangrenelor

Diabetul afecteaza in timp circulatia si nervii periferici, iar daca nivelul glicemiei nu este tinut sub control se poate ajunge la diferite complicatii. Printre acestea se numara si piciorul diabetic, ce consta in afectarea nervilor si vaselor de sange la unul sau chiar la ambele picioare. Sensibilitatea scade la nivelul membrului afectat, acesta devine mai predispus la infectii care se vindeca greu, iar in cazuri severe poate aparea cangrena, ce duce la amputarea piciorului.

  • Indulcitorii artificiali nu sunt o alternativa sanatoasa

Zaharul este considerat principalul ingredient responsabil de cresterea glicemiei, motiv pentru care este adesea inlocuit cu indulcitori artificiali. S-a constatat insa ca si acestia cresc riscul de diabet, daca sunt consumati in mod frecvent, si ca totodata nu determina o imbunatatire a controlului glicemiei in cazul diabeticilor.

  • Miscarea constituie cel mai bun remediu

Efortul fizic determina celulele musculare sa absoarba o cantitate mai mare de glucoza in timpul exercitiilor si totodata accelereaza procesul de metabolizare a glucozei, care este transformata in energie. Astfel, exercitiile fizice efectuate cu regularitate contribuie semnificativ la controlul glicemiei si totodata determina topirea stratului de tesut adipos, care sta la baza aparitiei diabetului.

  • Aproape doua milioane de romani sufera de diabet

Din cele 540 de milioane de cazuri de diabet confirmate la nivel mondial, aproximativ doua milioane sunt inregistrate in Romania, in 89,3% dintre cazuri fiind vorba despre diabet de tip 2, care poate fi prevenit. Conform acestei statistici comunicate de Forumul Roman de Diabet in ultimul trimestru al anului trecut, 1 din 12 adulti romani sufera de diabet. Cifrele comunicate ar putea fi insa mult mai mari in realitate, dat fiind faptul ca multe persoane care sufera de diabet nu sunt constiente de acest lucru, pentru ca boala poate fi asimptomatica in inceput. Conform acelorasi estimari, 21,4% din numarul total al romanilor care sufera de diabet nu cunosc inca acest lucru.