Anumite conditii de sanatate, legate de genetica si dieta, pot duce la niveluri ridicate de acid uric. Din fericire, unele schimbari in alegerile pe care le facem cand vine vorba de ceea ce consumam, cum ar fi limitarea unor alimente sau bauturi, precum si evitatea alcoolului, pot ajuta la scaderea riscurilor pe care le prezinta o cantitate mai mare a acidului uric in sange. Iar una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate care se ascund in spatele unui acid uric ridicat este guta sau artrita gutoasa, afectiune foarte dureroasa. Iata un motiv in plus sa cunoastem 10 alimente care scad acidul uric.
Acidul uric este un produs rezidual natural, rezultat din digestia alimentelor cu purine, compusi esentiali care contin azot.
Persoanele cu un acid uric ridicat trebuie sa stea departe de anumite tipuri de alimente, care sunt excluse total dintre acele alimente care scad acidul uric, printre care:
-
carnea rosie, de porc si miel;
-
carnea de organe, cum ar fi ficatul, rinichii;
-
fructele de mare, in special crustacee precum crevetii, homarii, midiile, hamsiile si sardinele;
-
produsele bogate in fructoza, cum ar fi unele sucuri, cereale, inghetate, bomboane si produse de fast-food;
-
bauturile alcoolice, spre exemplu berea sau vodka, whisky, etc.
In mod normal, organismul filtreaza acidul uric cu ajutorul rinichilor si il elimina prin urina. Daca exista un consum de prea multe purine sau daca organismul nu poate scapa suficient de repede de acest produs secundar, acidul uric se poate acumula in cantitati mai ridicate in sange. Asadar, este necesara o dieta echilibrata, care sa contina si alimente care scad acidul uric.
Un nivel optim al acidului uric este sub 6,8 mg/dL. Un nivel ridicat de acid uric (de peste 6,8 mg/dL) este cunoscut sub numele de hiperuricemie. Acest lucru poate duce la guta, care se caracterizeaza prin dureri suparatoare ale articulatiilor, in urma acumularii acidului uric in cristale.
Afectiuni care genereaza o valoare ridicata a acidului uric
Acidul uric se poate acumula in organism din mai multe motive. Poate fi cauzat de:
-
dieta
-
genetica
-
obezitatea sau excesul de greutate.
Exista si anumite tulburari de sanatate ce pot duce, de asemenea, la niveluri ridicate ale acidului uric, cum ar fi:
-
bolile de rinichi
-
diabetul zaharat
-
hipotiroidismul
-
unele tipuri de cancer sau tratamentul de chimioterapie
-
psoriazis, etc.
Mentinerea unei diete echilibrate, prin consumul de alimente care scad acidul uric, este esentiala pentru a reduce riscurile pentru starea de sanatate generala.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Multivitamine si Minerale, comprimate efervescente care contine un mix de 17 vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului. Ajuta la reducerea oboselii si a extenuarii, la mentinerea unui tonus psihic bun. Totodata, protejeaza celulele impotriva stresului oxidative. Regleaza si activitatea hormonala si sustine functionarea normala a inimii.
Care sunt cele mai bune 10 alimente care scad acidul uric
Dar cum se poate scadea nivelul de acid uric din organism intr-un mod natural? In urmatoarele randuri, 10 exemple de alimente care scad acidul uric.
Ouale
Trecem si ouale pe lista de alimente care scad acidul uric. Reprezinta o sursa importanta de proteine pentru persoanele cu guta, pentru ca sunt in mod natural sarace in purine.
Laptele degresat
Unele cercetari au demonstrat ca laptele si lactatele cu un continut scazut de grasimi pot reduce nivelul de acid uric, deci si riscul de atacuri de guta. Proteinele din lapte ajuta la eliminarea acidului uric cu ajutorul urinei. Asadar, laptele se inscrie si el pe lista de alimente care scad acidul uric.
Merele
Surse bogate de fibre dietetice, merele sunt foarte benefice in controlul nivelului de acid uric. Fibrele ajuta la eliminarea excesului de acid uric, prin absorbtia acestuia din fluxul sangvin. Aceste fructe reprezinta, de asemenea, o sursa puternica de acid malic, care ajuta la neutralizarea efectelor acidului uric asupra organismului. Cu atatea proprietati, nu puteau sa lipseasca de pe lista de alimente care scad acidul uric.
Ciresele
Antocienii, componenta antiinflamatoare naturala prezenta in cirese, fac aceste fructe extrem de eficiente in diminuarea nivelului de acid uric. Pe langa antocieni, ciresele sunt si o sursa bogata de fibre si vitamina C, care ajuta la randul lor in lupta cu atacurile de guta. Deci sunt numai bune de pus pe lista de alimente care scad acidul uric! Cel mai frecvent studiate sunt ciresele amare, mai exact soiurile Montmorency sau Balaton.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis FibroProtect pentru a sustine detoxifierea organismului, fiind un bun aliat si in curele de slabire. Totodata, functioneaza ca remediu natural in buna functionare a tranzitului intestinal.
Capsunele
Capsunele sunt si ele sursa excelenta de vitamina C, care minimizeaza riscul de guta, potrivit unor cercetari recente. Contin, de asemenea, oxalat, care poate exacerba guta la anumiti pacienti. Deci merita din plin sa fie trecute pe lista de alimente care scad acidul uric.
Un studiu din iunie 2005, realizat de cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins din SUA si publicat in revista “Arthritis and Rheumatism”, a constatat ca suplimentarea cu vitamina C a redus semnificativ nivelul de acid uric la pacientii cu guta, o dovada in plus ca isi merite locul pe lista de alimente care scad acidul uric.
Migdalele
Si adaugarea de migdale in dieta poate reduce nivelul de acid uric, potrivit unui studiu publicat in 2015, in publicatia Nutrition Journal. Si nucile se regasesc printre acele alimente care scad acidul uric, precum si cele pecan, bogate si in magneziu, cunoscut pentru beneficiile sale antiinflamatorii.
Bananele
Cu un continut scazut de purine si bine “incarcate” cu vitamina C, bananele sunt o alegere excelenta pentru acele persoane care sufera de guta. Popularele fructe, care nu pot lipsi de pe lista de alimente care scad acidul uric, pot ajuta la reducerea nivelul de acid uric din sange si a riscului de guta.
Portocalele
Portocalele – sau orice alte fructe citrice – sunt bogate in vitamina C si acid citric, ceea ce le face numai bune de pus pe lista de alimente care scad acidul uric. Ca rezultat, ele pot ajuta la eliminarea toxinelor in exces din fluxul sangvin, controland in acest fel nivelul de acid uric din organism.
Kiwi
Kiwi e bogat in potasiu, acid folic, dar si in vitamina C și vitamina E. Acestea nu numai ca ajuta la mentinerea sub control a nivelului de acid uric, dar pot ameliora si unele probleme legate de stomac. Asadar, si aceste fructe sunt bine-venite in dieta obisnuita printre acele alimente care scad acidul uric.
Ghimbirul
Potrivit unor cercetari, ghimbirul are proprietati antioxidante, antiinflamatorii si anti-guta. Deci va fi si el trecut printre acele alimente care scad acidul uric. Pe langa aroma sa speciala, extractul de ghimbir poate reduce nivelul de acid uric si poate preveni viitoarele crize de guta.