Ficatul este cea mai mare glanda din corpul uman si totodata cel mai mare organ intern, cantarind intre 1,3 si 1,8 kilograme in cazul adultilor. Dimensiunile sale se justifica prin cele aproximativ 5.000 de functii complexe pe care le indeplineste, ficatul fiind considerat o adevarata uzina a organismului.
Printre cele mai importante roluri ale ficatului putem mentiona metabolismul proteinelor, carbohidratilor si grasimilor, detoxifierea organismului, producerea de bila necesara in procesul de digestie, stocarea unor vitamine si minerale.
Fiind parte din sistemul digestiv, ficatul este implicat in procesarea alimentelor consumate, iar unele dintre ele ii pot provoca daune ireversibile desi vorbim despre un organ care are capacitatea de a se regenera.
Suplimentul alimentar HepatoSuport de la Naturalis cu un amestec de extracte de Armurariu si de Anghinare contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bila si sustinerea digestiei.
In acest articol ne-am propus sa va prezentam cele mai nocive 10 alimente pentru sanatatea ficatului.
Carnea rosie
Carnea rosie contine cantitati mari de grasimi saturate care ajung in ficat, unde sunt procesate si transformate in colesterol. Rolul colesterolului este acela de a transporta lipidele catre celule, insa cand acesta este produs in exces devine nociv. In afara faptului ca se depune sub forma de placi pe interiorul vaselor de sange colesterolul se acumuleaza si la nivelul ficatului, ducand la steatoza hepatica, numita si boala ficatului gras.
Un consum exagerat de grasimi saturate determina acumularea de colesterol in ficat, iar din acest motiv carnea de porc, oaie, vita intra pe lista alimentelor nocive pentru ficat.
Prajelile
Alimentele prajite in uleiuri vegetale contin grasimi trans, care sunt o categorie aparte de grasimi saturate, avand aceleasi efecte nocive pentru ficat ca cele mentionate anterior. Grasimile trans se formeaza in urma unui proces chimic numit hidrogenare, care se declanseaza atunci cand uleiurile vegetale sunt expuse temperaturilor ridicate. Grasimile trans din ulei ajung astfel in alimentele prajite si apoi in ficat, unde favorizeaza acumularea de colesterol.
Benesio arginina buvabila ofera organismului un aport adecvat de l-arginina obtinuta din sursa naturala prin proces de fermentatie.
Lactatele grase
Grasimile saturate despre care am mai amintit sunt specifice alimentelor de origine animala, gasindu-se in cantitati mari si in lapte precum si in produsele derivate. E drept ca laptele si produsele lactate au beneficiile lor, insa in cantitati prea mari pot fi daunatoare pentru ficat. O alternativa mai sanatoasa o constituie in acest caz lactatele degresate.
Produsele din carne procesate industrial
Procesarea industriala a carnii presupune folosirea unor cantitati importante de sare, conservanti, potentiatori de gust, coloranti alimentari si alti aditivi meniti sa mentina produsele proaspete si sa le confere un aspect si un gust cat mai apetisant. Multi dintre acesti aditivi sunt substante chimice, care ajung in ficat – acesta avand si rolul de a filtra sangele de toxine si alte substante nocive. In cantitati mici, ficatul poate face fata, dar in cazul consumului frecvent de mezeluri si alte alimente procesate industrial, acele sub stante pot provoca probleme de natura hepatica.
Alimentele cu multa sare
Sarea are beneficiile sale, insa in cantitati foarte mici. Apetenta pentru alimente sarate nu este de bun augur, intrucat sodiul din sare determina retentia de apa, ce duce la aparitia hipertensiunii arteriale din cauza cresterii volumului de sange. Presiunea crescuta a sangelui afecteaza in timp vasele sanguine, inclusiv arterele ce iriga ficatul. Totodata, retentia de apa exercita o presiune suplimentara asupra ficatului, ceea ce duce intr-un final la afectarea functiilor acestuia.
Farmacistii Catena recomanda Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei.
Din categoria alimentelor sarate putem mentiona conservele de legume, mezelurile, semipreparatele congelate, muraturile, chipsurile si snacks-urile, unele sortimente de branza.
Produsele tip fast-food
Preparatele de la fast-food intrunesc multe din proprietatile negative enumerate pana acum, astfel ca si ele pot fi incluse in categoria alimentelor care distrug ficatul. Mai precis, produsele tip fast-food contin in marea lor majoritate carne procesata, multa sare, aditivi alimentari, grasimi saturate si grasimi trans. Asadar rezulta o combinatie de ingrediente care nu vor fi foarte bine primite de ficat, iar din acest motiv produsele de la fast-food trebuie consumate doar ocazional si in cantitati moderate.
Ouale
Ouale sunt o buna sursa de substante nutritive, insa in acelasi timp contin si colesterol. Cantitatea de colesterol nu este la fel de mare ca cea din alimentele grase sau prajite, insa un numar mare de oua consumat zilnic poate avea consecinte negative asupra ficatului, contribuind la aparitia steatozei hepatice. O cantitate de 1-2 oua consumate la micul dejun sau la pranz nu prezinta un risc major, insa aceasta nu inseamna ca trebuie incluse zilnic in dieta. De preferat este sa fie consumate fierte sau posate, pentru ca prepararea sub forma de omleta sau ochiuri presupune prajirea in ulei, despre ale carei riscuri pentru ficat am mai vorbit.
De asemenea, trebuie sa tineti cont ca si anumite preparate contin oua, iar in acest sens putem mentiona maioneza, diferite sosuri si dressinguri pentru salte, pastele fainoase, drobul, unele prajituri si produse de patiserie.
Mancarurile grase
Lista mancarurilor grase este una foarte lunga si include preparatele pe baza de carne de porc, miel sau oaie, cele gatite cu untura, sau care contin sosuri grele, bogat condimentate. Aceste sunt considerate mancaruri grele, tocmai datorita continutului bogat de grasime si aportului caloric ridicat.
In aceasta categorie putem include si unele ciorbe, iar aici ne referim in special la ciorba de burta si la cele preparate cu multa smantana.
Dulciurile cu zahar adaugat
Prajiturile, inghetata, ciocolata si alte dulciuri care contin zahar sau alti indulcitori adaugati au un aport caloric sporit si contribuie la acumularea de grasime si ingrosarea stratului adipos. O buna parte din grasimea acumulata ajunge si in ficat unde se depune si declanseaza steatoza hepatica ce constituie un prim pas catre afectiuni mai grave care pot duce chiar si la insuficienta hepatica.
Produsele de patiserie
Si produsele de patiserie pot provoca daune la nivelul ficatului daca sunt consumate frecvent si in cantitati mari. Multe dintre ele contin grasimi trans, sare, zahar, branza sarata, unt sau margarina, oua, conservanti si alti aditivi, despre ale caror efecte nocive am mai amintit pe parcursul acestui articol.
Acestea au fost cele mai nocive 10 alimente pentru sanatatea ficatului, insa nu putem sa incheiem materialul de fata fara a preciza ca principalul factor de risc ce sta la baza afectiunilor hepatice este alcoolul. In multe cazuri, consumul excesiv de alcool duce mai devreme sau mai tarziu la aparitia cirozei hepatice, ca urmare a agresarii constante a tesutului ficatului de catre substantele toxice din bauturile alcoolice.