10 alimente care contribuie la detoxifierea organismului

10 alimente care contribuie la detoxifierea organismului 10 alimente care contribuie la detoxifierea organismului

Ultima actualizare: 30 mai 2024

detoxifiere

Atunci cand sistemul natural de detoxifiere al organismului este coplesit de expunerea excesiva la toxine, dieta saraca in nutrienti, stres si infectii, organismul are nevoie de sprijin pentru eliminarea substantelor care il incarca, deoarece nu le poate valorifica in niciun mod. Mancarea pe care o puneti in farfurii este o modalitate excelenta pentru a incepe detoxifierea organismului, astfel ca vom vorbi despre zece alimente cu rol de eliminare a substantelor nocive din corp, de detoxifiere, si cu reale beneficii asupra starii generale de sanatate.


Detoxifierea organismului cu ajutorul alimentatiei

Exista sase organe care sustin procesul natural de detoxifiere a organismului. Acestea includ ficatul, rinichii, plamanii, limfa, colonul si pielea.

Fiecare organ lucreaza pentru a elimina excesul de deseuri produs de procesele metabolice naturale, cunoscute si sub numele de toxine.

Va puteti gandi la detoxifiere mai degraba ca la un proces continuu care necesita sprijin nutritional, decat ca la un regim alimentar pe care sa vi-l impuneti singuri. Aici, ajutorul consta in suplimentarea organismului cu apa, fibre, vitamine, minerale, antioxidanti si enzime.

Antioxidantii, de exemplu, ajuta la combaterea radicalilor liberi, raspunzatori de stresul oxidativ. O alimentatie sanatoasa, furnizata in mod constant, va oferi acel sprijin de care organismul are nevoie pentru a sustine procesul de detoxifiere.

Majoritatea toxinelor – inclusiv pesticidele si alcoolul – sunt solubile in grasimi. Acest lucru inseamna ca nu pot circula in fluxul sangvin, care contine apa, sau sa fie eliminate prin urina, care, de asemenea, contine apa.

Cu ajutorul compusilor bioactivi ale anumitor alimente, ficatul transforma aceste toxine in metaboliti solubili, astfel incat acestea sa poata fi eliminate (de asemenea, se elimina toxine atunci cand expirati aerul din plamani). Daca nu sunt convertite, toxinele pot fi stocate in tesutul gras.

10 alimente ce faciliteaza procesul de detoxifiere a organismului

Pentru a sprijini detoxifierea organismului, adaugati aceste alimente pe lista dumneavoastra saptamanala de cumparaturi:

1. Ceapa si usturoiul

Leguminoasele din Familia Allium, reprezentate de ceapa, usturoi, praz, arpagic, contin o varietate de compusi ce activeaza enzimele de detoxifiere specifice, cu rol de eliminare a substantelor nocive. Alicina, quercetina si alti antioxidanti polifenolici sunt foarte buni in detoxifiere, deoarece combat stresul oxidativ, raspunzator de boli grave, precum cele cardiace sau maligne.

2. Legumele crucifere

Aceasta familie de legume, care include broccoli, conopida, varza si varza de Bruxelles ofera nutrienti care sustin detoxifierea organismului. Cruciferele sunt bogate in glucozinolati (neutralizeaza si elimina carcinogenii) si indol-3-carbinol (neutralizeaza radicalii liberi, favorizeaza o detoxifiere corespunzatoare, sprijinind reglarea sanatoasa a ciclului celular). Cruciferele activeaza, de asemenea, enzimele implicate in procesul de detoxifiere, sustin sistemul imunitar, contin antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi si sunt surse foarte bune de fibre.

3. Citricele

Lamaile sunt printre cele mai bune fructe care sprijina detoxifierea organismului. Un studiu publicat in „Journal of Medicinal Food” a constatat ca acidul citric din lamai poate proteja functia hepatica si preveni stresul oxidativ, fiind indicate in procesele de detoxifiere.

Vitamina C, un antioxidant care se regaseste din abundenta in lamai si alte citrice, combate radicalii liberi, principalii responsabili pentru aparitia bolilor.

Tot ce trebuie sa faceti (pentru a beneficia de o detoxifiere corecta) este sa stoarceti suc proaspat de lamaie (de preferat lamaie organica) intr-un pahar cu apa plata. Consumati bautura cu ajutorul unui pai si nu va spalati pe dinti imediat dupa consum (acest lucru ar putea afecta smaltul dintilor).

4. Probioticele

Iaurtul este o sursa excelenta de probiotice, bacterii bune care combat inflamatia, sustinand, implicit, detoxifierea organismului si imunitatea. Probioticele sunt indicate in procesele de detoxifiere deoarece ajuta intestinele sa elimine in mod natural toxinele din corp. Exemple excelente de probiotice sunt iaurtul, chefirul, varza murata si legumele murate.

5. Soia

Soia este bogata in vitamina E, care actioneaza ca antioxidant. In plus, contine izoflavone care transforma radicalii liberi in compusi solubili in apa (de asemenea, prin reactii de detoxifiere), astfel incat acestea sa poata fi eliminate cu usurinta. Va sugeram sa cumparati numai alimente organice din soia, pentru a evita modificarile genetice si pesticidele.

6. Semintele de in

Semintele de in (macinate) sunt bogate in fibre care sprijina tractul digestiv si favorizeaza eliminarea toxinelor. Semintele de in sunt, de asemenea, o sursa minunata de antioxidanti (lupta impotriva radicalilor liberi), acizi grasi Omega-3 si lignani (compusi ce previn boala maligna). Semintele de in, ideale pentru detoxifiere, pot fi adaugate cu usurinta la: reteta preferata de smoothie, fulgi de ovaz, sosuri pentru salate, produse de patiserie sau presarate in supe.

7. Ceaiul verde

Antioxidant foarte puternic, ceaiul verde ajuta in detoxifierea ficatului, contribuind la eliminarea toxinelor din organism. Cercetarile arata ca ceaiul verde poate proteja si de toxinele la care sunteti expusi in mediu, inclusiv fum, pesticide, micotoxine (substante toxice sintetizate de ciuperci, ce pot afecta grav sanatatea), bifenili policlorurati (PCB), substante chimice industriale omniprezente care ne pot afecta sistemul imunitar, creierul si tiroida.

8. Avocado

Este foarte apreciat pentru continutul sau bogat in antioxidanti si nutrienti valorosi in procesul de detoxifiere. Un studiu din 2001 publicat in „Journal of Agricultural and Food Chemistry” a constatat ca acizii grasi din avocado ajuta la protejarea impotriva daunelor cauzate de d-galactozamina, o toxina hepatica puternica.

9. Merele

Merele sunt bogate in pectina din fibre solubile, recomandate in orice proces de detoxifiere. Pectina din mere ajuta la eliminarea toxinelor din sange si la scaderea colesterolului „rau” LDL. Un studiu publicat in revista „Phytotherapy Research” a constatat ca pectina poate ajuta la excretia toxinelor, cum ar fi mercurul si plumbul. Vitaminele, mineralele, flavonoidele si terpenoidele din mere sunt utilizate in procesul de detoxifiere.

10. Legumele cu frunze verzi

Consumate in cantitati mari, legumele cu frunze verzi (indeosebi spanacul, spirulina, chlorella, varza kale) sunt o modalitate foarte buna de eliminare a metalelor grele din corp, de detoxifiere. Prin consumul de legume cu frunze verzi se sustine procesul de detoxifiere a rinichilor, ficatului, inimii, sistemului limfatic si sistemului respirator. Bogate in clorofila si antioxidanti, legumele cu frunze verzi ajuta la cresterea oxigenului in fluxul sangvin care, la randul sau, ajuta organismul sa elimine toxinele.

 

Surse:

https://www.mindbodygreen.com/articles/what-to-eat-to-support-your-6-organs-of-elimination

https://www.amymyersmd.com/article/foods-detox-naturally/

https://redcliffelabs.com/myhealth/food-and-nutrition/food-for-liver/liver-cleansing-foods-10-home-remedies-to-naturally-detox-liver/

https://foodrevolution.org/blog/detoxifying-foods/