Arginina: Ce este, surse si necesarul pentru procesele biologice din organism
Arginina (cunoscuta si sub numele de L-arginina), este unul dintre cei mai versatili aminoacizi din punct de vedere metabolic ce are un rol important in diferite procese fiziologice si biologice. Poate fi clasificata drept aminoacid semi-esential sau conditionat esential. Este n aminoacid esential la copii (nu poate fi produs in organism si se obtine exclusiv prin aport exogen) si semi-esential la adulti (poate fi produs in organism, dar in cantitate insuficienta si necesita si aport exogen). Acest lucru poate explica de ce, in anumite conditii, arginina poate deveni o componenta alimentara esentiala.
Ce este arginina?
-
este un aminoacid esential pentru dezvoltarea umana si reprezinta sursa de energie esentiala pentru contractia musculara
-
este sintetizata, in principal, in rinichi din citrulina
-
este un precursor al oxidului nitric (NO)
-
este o componenta structurala a multor proteine
-
este precursor pentru sinteza: proteinelor, ureei, poliaminelor, creatininei, prolinei, glutamatului, agmatinei
Rolul argininei in organism:
-
prezinta o gama larga de functii in organismul uman, care o fac vitala pentru sanatatea generala
-
este implicata in ciclul Krebs
-
are un rol in echilibrul acido/bazic al organismului
-
are un rol important in diviziunea celulara
-
participa in sinteza colagenului.
-
este un element cheie in generarea oxidului nitric in organism (NO)
Surse de arginina & necesarul pentru procesele biologice din organism: arginina provine din reciclarea aminoacizilor din turnover-ul normal al proteinelor celulare, aportul alimentar si sinteza de novo (din nou) din compusii precursori ai argininei.
in perioadele de stres si crestere rapida, cerintele de arginina pot fi considerabil crescute, facand necesara furnizarea de arginina din exterior.
Exista o serie de alimente care sunt bogate in arginina, cum ar fi fructele de mare, pepenele verde, nucile, semintele, algele, carnea rosie, concentratul proteic din orez si izolatul proteic din soia.
Atentionari speciale si precautii
Atentionari:
A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic. Produsul este un supliment alimentar si nu trebuie sa inlocuiasca o dieta variata si echilibrata si un mod de viata sanatos. A nu se lasa la indemana si la vederea copiilor mici.
Precautii:
Se recomanda avizul consultantului de specialitate daca va aflati in oricare dintre situatiile mai jos listate:
-
Femei insarcinate sau care alapteaza;
-
Copii si adolescenti cu varsta sub 12 ani;
-
Persoane care urmeaza un tratament medicamentos;
-
Consumati multe suplimente alimentare.
INGREDIENTE cu efect nutritional si/sau cu efect fiziologic
INGREDIENTE
Cantitate/1 fiola Aspartat de arginina 1.000 mg
Lista de Ingrediente: Aspartat de arginina, indulcitor: Sucroza, aromatizant: Aroma de caise, colorant: Caramel (pudra de zahar caramelizat).
Conditii de pastrare/Conditii de utilizare
Conditii de pastrare: a se pastra la temperatura camerei la loc uscat, ferit de caldura si umiditate. Termenul de valabilitate inscriptionat pe ambalaj este valabil in cazul produsului sigilat si pastrat in conditiile specificate.
Dimensiunile ambalajului/Forma de comercializare si cantitatea neta
-
20 fiole a cate 5 ml din sticla bruna autocasabila in doua puncte
-
Cantitatea neta 113 g e
Doza zilnica recomandata si instructiuni de utilizare
Producator:
SAS LGP Nature
ZA Les Gaillons Bellevue,
61400 Saint Hilaire Le Chatel
Franta
Detinatorul notificarii:
Zentiva SA
Bd. Theodor Pallady nr. 50,
Sector 3, Bucuresti, Romania
{cod reciclare}
Pentru orice informatii referitoare la acest produs, va rugam sa contactati reprezentanta locala a Notificatorului:
ZENTIVA S.A.
Tel: +4 021.304.72.00
e-mail: zentivaRO@zentiva.com
ZENTINOR este utilizat la adulti şi copii cu varsta peste 12 ani.
Mod de utilizare: 1-2 fiole pe zi sau conform recomandarii consultantului de specialitate.
Continutul fiolei trebuie diluat in putina apa si consumat preferabil inainte de mese.
Pasul 1
Fiolele au inele de marcaj pe ambele parti, la capete, unde este prezent un punct de rupere predeterminat.
Varfurile trebuie sa fie rupte in punctele de rupere predeterminate. Solutia va curge doar atunci cand ambele varfuri vor fi rupte.
Pasul 2
tineti fiola in pozitie oblica, LaNGa paharul cu care veti bea (nu deasupra acestuia!)
Rupeti varful superior, indoindu-l cu o presiune usoara. Va puteti ajuta de un servetel de hartie pentru a-l rupe cu o presiune mai puternica.
Pasul 3
intoarceti fiola cu capul in jos (cand solutia nu curge inca)
tineti fiola in pozitie oblica langa pahar, astfel incat doar varful rupt sa se afle deasupra paharului.
Rupeti cel de-al doilea varf. Acum solutia va curge.
Verificati ca solutia din pahar sa nu contina cioburi!