Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine INFORMATII importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala dumneavoastra.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect.
Ce gasiti in acest prospect:
-
Ce este Zenaro si pentru ce se utilizeaza
-
Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Zenaro
-
Cum sa luati Zenaro
-
Reactii adverse posibile
-
Cum se pastreaza Zenaro
-
Continutul ambalajului si alte INFORMATII
1. Ce este Zenaro si pentru ce se utilizeaza
Zenaro apartine grupului de medicamente antihistaminice si este utilizat pentru tratamentul simptomelor asociate cu:
-
rinita alergica, inclusiv rinita alergica persistenta
-
urticarie (umflare, inrosire si senzatie de arsura la nivelul pielii).
Medicamentele antihistaminice amelioreaza semnele (simptomele) neplacute si neplacerile legate de afectiunile de mai sus, cum sunt stranutul, toate semnele de la nivelul mucoasei nazale si ochilor, eruptiile pe piele.
Medicamentul este destinat adultilor copiilor si adolescentilor cu varsta mai mare de 6 ani.
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Zenaro
Nu luati Zenaro daca:
-
sunteti alergic (hipersensibil) la substanta activa (diclorhidrat de levocetirizina) sau la alte medicamente care contin o substanta cu structura chimica asemanatoare (derivati de piperazina) sau la oricare dintre celelalte componente ale Zenaro (vezi „Ce contine Zenaro“);
-
ati prezentat in trecut o reactie alergica sau de hipersensibilitate la oricare dintre medicamentele din clasa medicamentelor antihistaminice;
-
ati avut probleme severe cu rinichii (adresati-va medicului dumneavoastra daca acest lucru este valabil in cazul dumneavoastra).
Atentionari si precautii
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte sa luati acest medicament daca aveti o boala a rinichilor. Daca este necesar, veti lua o doza mai mica. Noua doza va fi calculata de medicul dumneavoastra.
Zenaro impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Zenaro impreuna cu alimente, bauturi si alcool
-
Se recomanda prudenta daca Zenaro se administreaza concomitent cu alcool etilic. . La pacientii sensibili, administrarea concomitenta de cetirizina sau levocetirizina impreuna cu alcool etilic sau alte medicamente care actioneaza la nivel central poate influenta sistemul nervos central (creier si maduva spinarii) desi s-a demonstrat ca forma racemica (cetirizina) nu creste efectul alcoolului etilic;
-
Comprimatele trebuie inghitite intregi, cu apa si pot fi administrate cu sau fara alimente. Gradul de absorbtie al substantei active a acestui medicament nu este influentata de alimente, cu toate acestea, viteza absorbtiei este scazuta de alimente.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Inainte de a lua orice medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari.
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
In cursul administrarii dozelor recomandate, nu s-au observat efecte asupra atentiei sau capacitatii de reactie ori de conducere a vehiculelor. Cu toate acestea, unii dintre pacientii tratati cu Zenaro pot prezenta somnolenta, oboseala si epuizare. Daca va simtiti somnoros dupa ingestia comprimatului, amanati conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor pana cand reveniti la vigilenta completa.
Zenaro contine lactoza.
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
3. Cum sa luati Zenaro
Luati intotdeauna Zenaro exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza recomandata la adul ti si copii cu varst a pest e 6 ani este 1 comprimat filmat pe zi. Daca aveti afect i uni al e rinichilor, medicul dumneavoastra va poate modifica intervalele de administrare a medicamentului, in functie de severitatea bolii dumneavoastra de rinichi. In acest caz, respectati recomandarile medicului dumneavoastra.
Daca aveti o afectiune a ficatului, nu este necesara reducerea dozelor.
Daca aveti atat o afectiunea rinichilor cat si a ficatului, medicul dumneavoastra va poate modifica intervalele de administrare a medicamentului in functie de severitatea bolii dumneavoastra de rinichi. Zenaro nu este indicat la copii cu varsta mai mica de 6 ani, deoarece comprimatele filmate nu permit ajustarea dozei.
Comprimatele trebuie inghitite intregi cu apa si pot fi luate cu sau fara alimente.
Durata tratamentului depinde de tipul, durata si evolutia bolii si trebuie sa respecte recomandarile medicului.
Daca luati mai mult Zenaro decat trebuie
Supradozajul semnificativ se poate prezenta sub forma de somnolenta. La copii si adolescescenti, pot sa apara initial agitatie si neliniste, care mai apoi se transforma in somnolenta. Daca inghititi din
greseala o doza mai mare de Zenaro decat este recomandat sau in cazul ingestiei ocazionale de catre un copil, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, care va decide masurile adecvate care trebuie luate.
Daca uitati sa luati Zenaro
Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat. Luati comprimatul imediat ce v-ati dat seama de omisiune si asteptati cel putin 24 de ore pana sa luati urmatorul comprimat. Apoi continuati tratamentul conform recomandarilor.
Daca incetati sa luati Zenaro
Intreruperea tratamentului cu Zenaro mai repede decat era prevazut nu ar trebui sa aiba efecte negative, in sensul ca simptomele bolii vor reapaarea progresiv, cu o severitate care nu o depaseste pe cea dinaintea tratamentului cu Zenaro.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Zenaro poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Intrerupeti administrare medicamentului si mergeti imediat la medic la primele semne de hipersensibilitate (reactie alergica) la Zenaro. Printre reactiile de hipersensibilitate se numara: umflarea gurii, fetei si/sau gatului sau dificultati de inghitire insotite de reactii pe piele care provoaca roseata, umflare si mancarime localizate, dificultati de respiratoratie, scadere brusca a tensiunii arteriale, pierderea starii de constienta .
In cursul tratamentului cu levocetirizina (substanta activa a medicamentului) au fost observate urmatoarele reactii adverse:
Frecvente: pot afecta pana la 1 din 10 persoane uscaciunea gurii, oboseala, somnolenta, cefalee
Mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 persoane durere abdominala, epuizare
Foarte rare: pot afecta pana la 1 din 10000 persoane comportament agresiv si agitat, convulsii, tulburari vizuale, perceperea batailor inimii, inflamatie a ficatului, reactie de hipersensibilitate (vezi mai sus), eruptii pe piele si la nivelul mucoaselor de fiecare data cand se utilizeaza un medicament, mancarime si senzatie de arsura la nivelul pielii, eruptie trecatoare pe piele , urticarie, dificultati de respiratie, crestere in greutate, greata, durere musculara, anomalii ale functiei ficatului.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.
5. Cum se pastreaza Zenaro
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate
Nu utilizati Zenaro dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa „EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Continutul ambalajului si alte INFORMATII
Ce contine Zenaro
Substanta activa este diclorhidratul de levocetirizina 5 mg in fiecare comprimat filmat.
Celelalte componente sunt: nucleu- lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu (tip A), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film - hipromeloza 2910/5, macrogol 6000, talc si dioxid de titan (E 171).
Cum arata Zenaro si continutul ambalajului
Comprimate filmate oblongi, biconvexe, de culoare alba sau aproape alba, marcate cu „e“ pe una dintre fete.
Ambalaj primar: blister din Al/Al sau blister din PVC-Aclar/Al sau blister din PVC-Aclar-PVC/Al. Ambalaj secundar: cutie de carton.
Marimi de ambalaj
Marimile de ambalaj sunt: 7, 14, 20, 21, 28, 30, 50, 90 comprimate filmate.
Acest lucru inseamna 1, 2, 3 sau 4 blistere, fiecare continand 7 comprimate filmate, intr-o cutie din carton, cu prospectul pentru pacient sau 2, 3, 5 ori 9 blistere, fiecare continand 10 comprimate filmate, intr-o cutie din carton impreuna cu prospectul pentru pacient.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate..
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul
Zentiva, k.s.
U kabelovny 130, Dolní M?cholupy, 102 37, Praga 10
Republica Ceha
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale:
Republica
Ceha
|
ZENARO 5 mg, potahované tablety
|
Republica
Slovacia
|
Zenaro 5 mg filmom obalené tablety
|
Polonia
|
Zenaro
|
Letonia
|
Zenaro 5 mg apvalkot?s tabletes
|
Romania
|
ZENARO 5 mg comprimate filmate
|
Bulgaria
|
?????? 5 mg ????????? ????????
|
Portugalia
|
Levocetirizina Zentiva
|
Franta
|
Levocetirizine Zentiva
|
Slovenia
|
Zenaro 5 mg filmsko obložene tablete
|
Acest prospect a fost aprobat in Martie 2012