Zborul cu avionul in sarcina: informatii si recomandari

Zborul cu avionul in sarcina: informatii si recomandari Zborul cu avionul in sarcina: informatii si recomandari

Ultima actualizare: 8 aprilie 2024

Doriti sa petreceti clipe romantice impreuna cu partenerul in timp ce asteptati sosirea bebelusului? Sarcina este perfect compatibila cu calatoriile, iar zborul cu avionul in sarcina nu este interzis. City-trip sau destinatie exotica, alegerea va apartine. Iar daca vreti sa luati avionul, o puteti face respectand cateva reguli: sfaturi pentru o calatorie in siguranta.


Cum ar trebui sa va imbracati pentru zborul cu avionul in sarcina

Aveti permisiunea medicului dumneavoastra pentru zborul cu avionul in sarcina? Cand va faceti bagajele, asigurati-va ca purtati haine in care va simtiti confortabil. Luati cu dumneavoastra un articol de imbracaminte calduros, astfel incat sa va puteti acoperi daca este nevoie: in general, in avion este mai racoare. Un sfat lipsit de glamour, dar care va poate face sa va simtiti mai bine in timpul zborului: purtati ciorapi de compresie. Acestia va vor ajuta sa preveniti senzatia de picioare grele, mai ales daca aveti antecedente de flebita.

Sfaturi pentru zborul cu avionul in sarcina

Asa cum prevad normele de siguranta, echipajul de la bord va va cere sa va puneti centura de siguranta la decolare, la aterizare si in timpul turbulentelor de zbor. Chiar si atunci cand sunteti insarcinata, centura de siguranta este in continuare obligatorie. Cel mai bine este sa o puneti sub burta, pentru a nu exercita o forta de compresie prea mare. Puteti pune o perna intre centura si burta pentru a va simti mai confortabil. Un alt sfat foarte util pentru zborul cu avionul in sarcina: stati pe partea culoarului, astfel incat sa va puteti ridica fara sa va deranjati tot timpul vecinul. In sfarsit, nu ezitati sa inclinati scaunul pentru a sta confortabil.

E bine de stiut

Hidratarea regulata este recomandata pentru zborul cu avionul in sarcina, asa ca asigurati-va ca beti multa apa in timpul zborului. Deoarece sticlele pline de apa sunt interzise la controalele de securitate, nu uitati sa cumparati cateva atunci cand treceti prin Duty Free.

Sunt scanerele din aeroporturi periculoase pentru zborul cu avionul in sarcina?

Gasirea terminalului potrivit, localizarea ghiseului de check-in potrivit, inregistrarea bagajelor... Zborul este un proces pas cu pas. Unul dintre acestia este trecerea prin controalele de securitate. Toate bunurile dvs trebuie sa fie puse in containere pentru a fi scanate cu raze X. In ceea ce va priveste, trebuie sa treceti printr-o poarta care detecteaza orice obiect metalic cu ajutorul unui camp electromagnetic de joasa frecventa. Nu trebuie sa va faceti griji cu privire la trecerea prin aceasta poarta: este sigura pentru femeile insarcinate si, prin urmare, pentru copilul pe care il purtati.

Informatii si sfaturi pentru zborul cu avionul in sarcina, in functie de luna de sarcina

Zborul cu avionul in sarcina - luna 1

Incepe marea aventura a sarcinii! Deocamdata, nu exista niciun semn ca un omulet creste burta, cu exceptia, poate, a faptului ca sanii dvs au crescut in dimensiuni, dar nu toata lumea observa. In acest stadiu, nu exista schimbari fizice evidente sau adevarate convulsii fiziologice, asa ca veti calatori confortabil si fara riscuri pentru dezvoltarea copilului dumneavoastra.

Zborul cu avionul in sarcina – luna 2

Incepand cu a patra saptamana, embrionul isi incepe calatoria spre endometru (membrana mucoasa care acopera uterul) si, treptat, ia forma placenta. Hormonii de sarcina se inmultesc, dublandu-se aproape la fiecare 24 de ore. In a cincea saptamana, embrionul creste cu o viteza ametitoare, iar mamele sunt adesea mai obosite. Schimbarile de dispozitie au devenit parte din rutina zilnica. Zborul cu avionul in sarcina de luna a 5-a nu este nerecomandat, dar tineti cont de faptul ca zborul cu avionul in acest stadiu al sarcinii nu este intotdeauna placut si poate fi chiar obositor. Simptomele din primele saptamani: greata, oboseala extrema, apetit mare, balonare si arsuri la stomac pot creste de zece ori in timpul zborului. Iata cateva sfaturi pentru a va usura disconfortul: impartiti mesele, hidratati-va, adaugati bucati de radacina de ghimbir sau de lamaie in bauturi si purtati o bratara anti-greata.

Zborul cu avionul in sarcina - luna 3

Nu exista contraindicatii pentru zborul cu avionul in aceasta perioada a sarcinii, dar a treia luna este adesea sinonima cu greata si varsaturile, care pot creste odata cu altitudinea si pot face zborul inconfortabil. Uterul, care a crescut acum pana la dimensiunea unui grapefruit, exercita o presiune asupra vezicii urinare, ceea ce sporeste senzatia de a trebui sa urinezi. Nu uitati sa luati un loc langa culoar, astfel incat sa aveti acces usor la toaleta daca simtiti nevoia sa urinati. Trebuie sa stiti ca, desi riscul de avort spontan este mai mare in primele trei luni de sarcina, zborul cu avionul nu are nici o influenta asupra acestui aspect.

Zborul cu avionul in sarcina - luna 4

In acest stadiu al sarcinii, sunteti din ce in ce mai putin obosita, greata a disparut, iar varsaturile sunt deja o amintire indepartata. Burtica se rotunjeste, unghiile si parul va stralucesc, aratati bine, fata este stralucitoare: simtiti ca va cresc aripi si aveti dreptate: este momentul perfect pentru a lua avionul! Asigurati-va ca bei multa apa, ca va intindeti picioarele regulat (la fiecare ora sau cam asa ceva) si ca va gasiti o pozitie confortabila in scaun pentru a va bucura de calatorie.

Zborul cu avionul in sarcina - luna 5

Ati intrat in cea de-a cincea luna de sarcina si copilul misca deja! Din fericire pentru mama, ea este obosita de atata munca, iar micutul se odihneste aproape 20 de ore pe zi. Singurul dezavantaj este ca orele ei de somn nu sunt sincronizate cu orele de activitate ale ei sau ale lui. In orice moment, fatul poate incepe sa se miste si sa loveasca. Luati in considerare rezervarea unui loc cu spatiu pentru picioare. Odihniti-va la cea mai mica ocazie - somnul este esential.

Zborul cu avionul in sarcina - luna 6

In timpul celei de-a sasea luni de sarcina, femeile insarcinate pot calatori cu avionul fara restrictii. Organismul se adapteaza din ce in ce mai bine la fat, iar burta devine mai rotunda. Incepand cu a 23-a saptamana, viitoarele mamici au adesea niste bufeuri si incep sa transpire neobisnuit. Nu uitati sa purtati haine lejere, lejere, in care va simtiti confortabil. Confortul dvvs este mai important ca niciodata, deoarece, odata ce avionul a parasit pista, nu mai exista cale de intoarcere. In timpul zborului, faceti deplasari regulate pe culoarul aeronavei pentru a va intinde picioarele.

Zborul cu avionul in sarcina - luna 7

Bebelusul dumneavoastra a crescut mult, organele si creierul sau sunt inca in dezvoltare, este din ce in ce mai sensibil la ceea ce se intampla afara si acum poate auzi lumea din jurul sau. Cu toate acestea, nimic nu le impiedica pe femeile insarcinate sa ia avionul. Calatoriile nu au niciun impact asupra bebelusului. Inainte de a rezerva biletele, incheiati o asigurare care sa acopere costurile de sanatate si de repatriere, doar pentru a fi in siguranta. Ca toti pasagerii, aveti grija sa va fixati centura de siguranta sub abdomen. Asezati o perna intre burta bombata si cureaua inferioara a centurii pentru a evita presiunea directa asupra uterului. Faceti-va comoda pe scaun, cu picioarele intinse pentru a misca gleznele si degetele de la picioare. Incercati sa va plimbati cat mai regulat posibil in timpul zborului.

Zborul cu avionul in sarcina - luna 8

Sunteti in a opta luna de sarcina si incepeti sa va ganditi la nastere, deoarece bebelusul pare deja gata pregatit sa vina pe lume. Daca doriti sa zburati in acest stadiu al sarcinii, cereti sfatul medicului dumneavoastra sau al moasei pentru a va asigura ca sunteti apta sa faceti aceasta calatorie. Daca nu este recomandat sa zburati la finalul sarcinii, acest lucru nu se datoreaza unui risc crescut de rupere a apei la altitudine, ci posibilitatii de nastere prematura. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sfatuieste femeile insarcinate sa nu calatoreasca cu avionul dupa a 36-a saptamana de sarcina sau cu patru saptamani inainte de data preconizata a nasterii. Intrucat travaliul poate incepe in orice moment in ultimele saptamani, este recomandabil sa se evite calatoriile in aceasta perioada. De asemenea, este important sa cunoasteti din timp conditiile de zbor ale companiei aeriene cu care calatoriti.

Femeilor insarcinate li se recomanda sa nu zboare cu avionul in caz de:

  • cresterea riscului de nastere prematura
  • anemie severa, anemie cu celule in secera cu o criza recenta
  • sangerare vaginala recenta
  • boala de plamani sau cardiaca care afecteaza respiratia.
  • In toate cazurile, este recomandabil sa cereti sfatul ginecologului sau al moasei inainte de a va gandi la zborul cu avionul in sarcina!

Politicile companiilor aeriene

Fiecare companie aeriana are propria politica in ceea ce priveste sarcina: unele cer un certificat medical, altele nu, altele accepta femei insarcinate doar dupa un anumit termen, in timp ce altele nu accepta femei insarcinate dupa un anumit termen. Asadar, este important sa informati compania aeriana cu privire la sarcina inainte de a va cumpara biletul, fie si numai pentru a obtine prioritate la imbarcare si un loc pe culoar.

 

Surse: 

https://www.autourdebebe.com/conseils/article/essentiel-a-savoir-pour-prendre-avion-grossesse/

https://www.passeportsante.net/famille/grossesse?doc=avion-grossesse

https://www.littleguestcollection.com/fr/magazine/prendre-avion-enceinte