Vitaminele si mineralele care scurteaza durata racelii

Vitaminele si mineralele care scurteaza durata racelii Vitaminele si mineralele care scurteaza durata racelii

Ultima actualizare: 26 septembrie 2024

 

scurteaza-durata-racelii

Vitaminele si mineralele sunt nutrienti indispensabili pentru organism, fiind folosite pentru derularea proceselor metabolice, dar si pentru a sustine functionarea organelor si a contribui astfel la mentinerea starii de sanatate. Principala sursa de astfel de nutrienti sunt alimentele, care sunt considerate cu atat mai sanatoase cu cat au un continut mai bogat de vitamine si minerale. Cel mai bun exemplu il constituie fructele si legumele proaspete, care conduc detasat intr-un top al celor mai sanatoase alimente.

Vitaminele si mineralele continute de aceste alimente, dar si cele care ajung in organism prin intermediul suplimentelor alimentare, au un rol important si in ceea ce priveste protejarea organismului impotriva racelii si a altor infectii respiratorii. Pentru ca sezonul rece bate la usa, am decis sa insistam asupra acestui beneficiu al vitaminelor si mineralelor, prezentandu-vi-le pe cele care va pot ajuta sa scurtati durata racelii in perioada imediat urmatoare.

 

Pentru a sprijini revigorarea si tonifierea organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio MaxiTonic. Acest produs contine o combinatie unica din 24 de elemente – vitamine, minerale, extracte naturale si acizi grasi nesaturati – care contribuie la reducerea oboselii si a extenuarii, avand un efect energizant. Este un produs util pentru functionarea normala a sistemului imunitar, pentru mentinerea functiei normale a pielii si pentru a proteja celulele de stresul oxidativ.

 


Despre raceala – cauze si simptomatologie

Raceala este o forma usoara de infectie respiratorie, care afecteaza caile respiratorii superioare, fara avansa catre bronhii sau plamani. Este cauzata de virusurile respiratorii a caror circulatie se intensifica in sezonul rece, cel mai adesea fiind vorba de ribovirusuri.

Vorbim de o boala foarte contagioasa, care se transmite pe cale aeriana prin intermediul secretiilor nazale sau a picaturilor de saliva provenite de la persoanele infectate. Picaturile din aceste secretii contin virusuri si ajung in aer sau pe suprafete atunci cand persoanele infectate vorbesc sau stranuta, iar odata aspirate in caile respiratorii de o persoana sanatoasa, se produce contaminarea.

Raceala poate afecta in egala masura persoanele cu o imunitate scazuta, dar si pe cele perfect sanatoase, insa, evident ca poate provoca mai multe neplaceri celor din prima categorie.

Simptomele racelii constau in:

  • Congestie nazala;
  • Tuse si stranut;
  • Durere in gat;
  • Febra usoara;
  • Cefalee;
  • Stare de oboseala;
  • Usoare dureri musculare.

 

Pentru a mentine in bune conditii functionarea sistemului dumneavoastra nervos si pe a celui imunitar, farmacistii catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc. Acesta este un supliment alimentar care ajuta si la reducerea senzatiei de oboseala, la ameliorarea starilor psihice si la buna functionare a vaselor de sange. Sustine sistemul osos, productia de colagen, sanatatea pielii si a ligamentelor.

 

Care sunt vitaminele care pot scurta durata racelii?

Vitaminele sunt compusi organici care nu pot fi produsi in mod natural de organism, iar in cel mai bun caz, unele pot fi sintetizate din anumiti precursori. Desi sunt necesare in cantitati mici, au o importanta vitala, astfel ca este necesar ca organismul sa beneficieze permanent de un aport optim de vitamine, asigurat din alimente sau suplimente alimentare. Exista 13 vitamine, iar dintre ele, cateva au un rol esential in vindecarea raceli. Iata care sunt acestea, in odinea importantei:

Vitamina C

Vitamina C este cunoscut ca fiind un puternic sustinator al sistemului imunitar, stimuland productia de leucocite care lupta impotriva agentilor patogeni si totodata imbunatatind eficienta acestora.

Astfel, administrarea de vitamina C in cazuri de raceala intareste sistemul imunitar, implicit capacitatea organismului de neutraliza virusurile reparatorii care au provocat infectia. In acest fel se reduce severitatea simptomelor, iar durata bolii poate fi scurtata cu cateva zile.

Vitamina D

Acelasi rol imunostimulator il putem intalni si in cazul vitaminei D, care spre deosebire de celelalte 12, poate fi sintetizata de organism prin simpla expunere la soare. Totusi, in sezonul rece soarele este mai scump la vedere, asa ca necesarul de vitamina D trebuie asigurat prin intermediul unor alimente precum peste gras (somon, macrou, ton) oua, lactate, dar si prin intermediul suplimentelor alimentare.

Vitamina D este mai eficienta in protejarea organismului impotriva infectiilor respiratorii, insa iti aduce contributia si in ceea ce priveste vindecarea.

Vitamina A

Cunoscuta in special pentru beneficiile sale in ceea ce priveste sanatatea oculara, vitamina A are un rol important si in tratarea racelii. La fel ca vitamina C, este implicata in productia de leucocite, cunoscute si sub denumirea de globule albe. Totodata, asigura functionarea acestora, astfel incat sa poata face fata virusurilor respiratorii care au provocat raceala.

Pe de alta parte, vitamina A mentine sanatatea mucoasei care captuseste caile respiratorii si care are rolul de a impiedica patrunderea agentilor patogeni. In acest mod, previne o noua infectare care ar putea agrava simptomele racelii si ar intarzia vindecarea.

Vitamina B6

Vitamina B6 este cunoscuta si sub numele de piridoxina, avand un impact semnificativ asupra sanatatii sistemului imunitar si a starii generale de sanatate a organismului. Este esentiala pentru productia de anticorpi si celule albe din sange, intarind astfel sistemul imunitar si capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor, inclusiv a racelii.

Prin aceste calitati, vitamina B6 contribuie la reducerea simptomelor racelii si ajuta la o recuperare mai rapida.

durata-racelii

Ce minerale pot grabi vindecarea racelii?

Mineralele sunt o alta categorie importanta de nutrienti care pot ajuta organismul sa faca fata racelii si altor probleme de sanatate. De aceasta data, e vorba de substante chimice anorganice, necesare tot in cantitati mici si totodata indispensabile. Iata care sunt minarelele de care organismul are nevoie in caz de raceala:

Zinc

Zincul este un mineral esential pentru buna functionare a sistemului imunitar, iar prin aceasta poate ajuta la reducerea severitatii simptomelor racelii si la scurtarea duratei bolii. Poate fi gasit in carnea de vita, oua, nuci si seminte si totodata este disponibil sub forma a diverse suplimente alimentare.

Seleniu

Este vorba de un mineral cu proprietati antioxidante si imunostimulatoare, care protejeaza celulele impotriva daunelor provocate de radicalii liberi si totodata sprijina sistemul imunitar in lupta impotriva agentilor patogeni, respectiv a virusurilor gripale care cauzeaza raceala.

Ca surse bogate in seleniu recomandam semintele de floarea soarelui, carnea alba si cea rosie, pestele, ouale, orezul brun si cerealele integrale.

Fier

Acest mineral este necesar pentru producerea celulelor rosii si transportul oxigenului de la plamani catre toate organele si tesuturile, prin intermediul sangelui.

Sistemul imunitar are nevoie la randul sau de oxigen pentru a putea functiona la parametrii optimi, iar un aport sporit de fier in perioadele de raceala are efect stimulant. Beneficiind de o buna oxigenare, sistemul imunitar devine mai eficient in producerea celulelor si a anticorpilor necesari pentru identificarea si anihilarea virusurilor respiratorii din organism.

Spanacul este una din cele mai cunoscute surse de fier, iar lista este completata de carne, peste, leguminoase, ficat, oua si verdeturi.

Cupru

Functionarea leucocitelor menite sa elimine agentii patogeni este conditionata de prezenta in organism a unei cantitati optime de cupru. In caz contrar, organismul devine vulnerabil din cauza slabirii imunitatii si astfel, chiar si o boala usoara asa cum este raceala, poate genera probleme serioase.

Din fericire, deficienta de cupru este foarte rara pentru ca acest mineral se gaseste in majoritatea alimentelor, iar doza zilnica necesara este redusa.