Medicii le recomanda femeilor gravide sa urmeze o dieta sanatoasa si variata in timpul sarcinii pentru a-si indeplini aportul de vitamine si minerale de care au nevoie. Cu toate acestea, femeile insarcinate sau care doresc sa ramana gravide ar trebui sa ia si suplimente, cum ar fi cele cu acid folic. Specialistii recomanda administrarea a 400 micrograme de acid folic in fiecare zi, inainte de sarcina si pana in saptamana 12 de sarcina.
Vitaminele sunt esentiale in sarcina pentru a evita problemele de dezvoltare a fatului in primele saptamani de graviditate. In plus, este recomandat sa luati in fiecare zi un supliment cu vitamina D.
De asemenea, daca v-ati documentat, inseamna ca stiti deja ca fructele de mare, alcoolul si tigarile cu continut ridicat de mercur sunt absolut interzise in timpul sarcinii. In plus, chiar daca ar putea suna surprinzator, unele minerale, suplimente naturiste si vitamine in sarcina ar putea produce probleme de sanatate si trebuie evitate.
Vitamine sarcina - Acidul folic, inainte si in perioada sarcinii
Folatul (vitamina B9) face parte din complexul B de vitamine, el fiind esential in sinteza ADN-ului, productia de globule rosii si cresterea si dezvoltarea fatului. Acidul folic este forma sintetica a folatului si se transforma in organism in forma activa a folatului, L-metilfolat.
Este recomandat sa luati cel putin 600 micrograme (mcg) de folat sau acid folic pe zi, pentru a reduce riscul de defecte de tub neural si anomalii congenitale, cum ar fi despicatura valului palatin (palatoschizis) si problemele cardiace. Catena recomanda Acid folic 1mg, un supliment alimentar esential pentru dieta gravidelor.
In urma unor studii la care au participat in total 6.105 femei, s-a demonstrat ca administrarea zilnica a suplimentelor cu acid folic a redus riscul de defecte de tub neural. In plus, nu s-au observat efecte secundare negative.
Cu toate ca folatul poate fi luat din alimentatie, multe femei nu mananca suficiente alimente bogate in folat, iar din aceasta cauza este nevoie de suplimente, cum ar fi FemoSun, un supliment alimentar recomandat femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate sau care se afla la debutul sarcinii. FemoSun contine toate ingredientele-cheie necesare unei sarcini sanatoase: acid folic si folati, DHA (un acid gras Omega-3), fier, iod, magneziu, complexul vitaminic B, vitaminele C si E.
Specialistii le recomanda tuturor femeilor aflate la varsta fertila sa consume cel putin 400 mcg de folat sau acid folic in fiecare zi. Acest lucru este necesar deoarece multe sarcini sunt neplanificate, iar problemele provocate de deficitul de folat pot aparea foarte devreme in timpul sarcinii, de multe ori inainte ca femeile sa afle ca sunt insarcinate.
Femeile gravide, in special cele care stiu ca au mutatia genetica MTHFR, ar trebui sa ia suplimente care contin L-metilfolat pentru a se asigura de o absorbtie maxima a acestui nutrient.
Vitamina D in sarcina
Vitamina D intra in categoria vitaminelor liposolubile, fiind extrem de importanta pentru un sistem imunitar bun, sanatatea oaselor si diviziunea celulara. Specialistii au descoperit ca deficitul de vitamina D in sarcina poate creste riscul de preeclampsie, cezariana, diabet gestational si nastere prematura.
In prezent, medicii recomanda ca aportul de vitamina D in sarcina sa fie de 600 UI sau 15 mcg pe zi. Exista insa experti care sustin ca aportul de vitamina D in sarcina ar trebui sa fie mult mai mare.
Efectuati analize medicale pentru a afla daca va confruntati cu un deficit de vitamina D.
Fierul, vitamina C si calciul
Carenta de fier poate provoca oboseala intensa si chiar anemie. Fierul se gaseste in mod natural in carnea slaba, legumele cu frunze verzi, fructele uscate si nuci. De asemenea, multe cereale pentru micul dejun sunt fortificate cu fier. Daca nivelul fierului din sange scade, medicul va poate recomanda suplimente cu fier.
Vitamina C este una dintre cele mai recomandate vitamine in sarcina. Vitamina C protejeaza celulele si le mentine sanatoase. Cu toate ca se gaseste in extrem de multe fructe si legume, cum ar fi portocalele, capsunele, coacazele sau ardeiul, in unele cazuri este nevoie de suplimente cu vitamina C.
Calciul are rolul important de a forma oasele si dintii bebelusului. Printre alimentele care contin calciu se numara, in primul rand, lactatele, cum ar fi laptele, branza si iaurtul, dar si legumele cu frunze verzi, painea si orice alimente preparate cu faina fortificata.
Vitamine sarcina - Suplimente prenatale
Suplimentele prenatale reprezinta, de fapt, multivitamine special create pentru a indeplini aportul mare de vitamine in sarcina. Acestea pot fi administrate inainte de conceptie, in timpul sarcinii si in timpul alaptarii. Galafor Forte este un supliment alimentar care stimuleaza lactatia in mod natural si contine extracte din plante. Galafor Forte stimuleaza eliberarea de prolactina, reduce starea de anxietate si stresul, regland fluxul laptelui matern. Alaptarea prezinta beneficii atat pentru mama, cat si pentru copil. Galafor Forte nu prezinta reactii adverse si reprezinta un tratament adjuvant in ceea ce priveste stimularea lactatiei.
Potrivit cercetarilor, administrarea de vitamine in sarcina reduce riscul de nastere prematura si preeclampsie. Preeclampsia este o complicatie potential grava manifestata prin hipertensiune arteriala si, de cele mai multe ori, prezenta de proteine in exces in urina.
Vitaminele prenatale nu pot inlocui alimentatia sanatoasa, insa pot preveni deficientele nutritionale prin faptul ca asigura aportul de micronutrienti atat de necesari in timpul sarcinii.
Cele mai multe vitamine in sarcina sunt prescrise de medici, insa sunt disponibile si fara reteta medicala.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/supplements-during-pregnancy
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-vitamins/art-20046945
https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vitamins-supplements-and-nutrition/