Vitamine prenatale – care sunt si ce beneficii au

Vitamine prenatale – care sunt si ce beneficii au Vitamine prenatale – care sunt si ce beneficii au

Ultima actualizare: 19 iulie 2024

Exista o multime de restrictii si contraindicatii in ceea ce priveste administrarea de medicamente si suplimente alimentare in timpul sarcinii. Altfel stau lucrurile cu vitaminele prenatale. Acestea nu numai ca sunt permise, dar sunt si foarte recomandate.

De ce e nevoie de vitamine prenatale?

Vitaminele prenatale sunt un tip special de suplimente alimentare destinate femeilor insarcinate, pentru a furniza organismului vitaminele si mineralele necesare unei sarcini sanatoase. Mai mult, medicii recomanda adesea administrarea de vitamine prenatale inca din perioada preconceptionala, in care se incearca obtinerea sarcinii.

Desigur, adoptarea unei diete variate si echilibrate este intotdeauna salutara si chiar necesara in cazul viitoarelor mame. Cu toate acestea, nu-i exclus sa existe anumite deficiente, mai ales ca unele dintre nevoile nutritionale ale femeilor cresc in perioada sarcinii. Ei bine, vitaminele prenatale asta fac: le acopera!

Vitamine prenatale vs. multivitamine obisnuite

Diferenta principala dintre vitaminele prenatale si complexele de vitamine si minerale obisnuite consta in compozitie, dar si in dozaje. Desi nu exista o formulare specifica pentru toate vitaminele prenatale, se poate observa ca, in general, acestea conțin o serie de micronutrienti esentiali si anume:

  • Acid folic

De departe cel mai titrat micronutrient cand vine vorba de sarcina este acidul folic. Exista dovezi solide ca aceasta vitamina (B9) are un rol important in prevenirea defectelor de tub neural, asa cum este si spina bifida. Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor recomanda femeilor insarcinate (si celor care incearca sa ramana insarcinate) sa consume zilnic cel putin 600 micrograme (mcg) de acid folic din surse alimentare. Intrucat obtinerea acestei cantitati doar prin alimentatie poate fi dificila, acidul folic este nelipsit din vitaminele prenatale.

Defectele tubului neural se dezvolta la inceputul sarcinii, inainte ca multe gravide sa stie ca sunt insarcinate; jumatate din toate sarcinile sunt neplanificate. Tocmai de aceea, medicii obstetricieni recomanda ca orice femeie care ar putea ramane insarcinata sa ia zilnic un supliment alimentar cu 400 mcg de acid folic. In mod ideal, suplimentarea aportului de acid folic ar trebui facuta cu cel putin 3 luni inainte de conceptie, urmand sa fie continuata in primele 12 saptamani de sarcina.

  • Fier

Un alt ingredient regasit, fara exceptie, in vitaminele prenatale este fierul. Acest mineral este necesar pentru a crea noi globule rosii in organism, iar in timpul sarcinii volumul de sange creste cu aproape 50%! Asadar, si aportul de fier trebuie sa creasca. Potrivit specialistilor de la celebra Clinica Mayo, din S.U.A., femeile insarcinate au nevoie de 27 miligrame (mg) de fier pe zi. Vorbim de un plus de 8 mg, comparativ cu necesarul obisnuit al unei femei.

  • Calciu

Calciul este cel mai abundent mineral din organismul nostru, reprezentand circa 2% din toata masa corporala. In timpul sarcinii, e nevoie de mai mult calciu pentru a mentine sanatatea mamei si pentru a sustine cresterea fatului. Copilul in dezvoltare are nevoie de calciu pentru a forma oase si dinți. In definitiv, isi construieste un intreg schelet! De asemenea, calciul este un nutrient important pentru inima, muschii, nervii si hormonii bebelusului.

In timpul sarcinii, corpul mamei ii asigura copilului tot calciul de care acesta are nevoie. Prin urmare, cand gravida ia vitamina prenatale pentru a-si asigura cantitatea recomandata de calciu in fiecare zi, ea are grija atat de bebelus, cat si de sanatatea proprie. In cazul in care nu-si asigura aportul de calciu, inlocuind ceea ce da copilului, viitoarea mama ar putea ajunge sa aiba oasele slabite si un risc mai mare de osteoporoza mai tarziu in viata.

Gravidele cu varsta cuprinsa intre 19 si 50 de ani au nevoie de circa 1.000 mg de calciu zilnic. Cele care au varsta de pana in 18 ani au nevoie de mai mult calciu, mai exact de circa 1.300 mg/zi. Vitaminele prenatale contin cantitati variabile de calciu, furnizand intre 100 si 300 mg. Ele au rolul de a acoperi o parte din necesarul zilnic.

Inainte de a opta pentru un anume tip de vitamine prenatale, retineti ca organismul absoarbe cel mai bine calciul in doze mai mici luate odata. Asadar, in unele situatii, e posibil ca, pe langa vitaminele prenatale, sa fie necesara administrarea unor suplimente de calciu in doze mici, de mai multe ori pe zi.

  • Vitamina D

Este de notorietate faptul ca vitamina D este benefica pentru sanatatea oaselor, creierului si a sistemelor cardiovascular, imunitar, metabolic si respirator. Ei bine, vitamina D este esentiala si pentru mentinerea unei sarcini sanatoase. Cercetarile emergente stabilesc o legatura stransa intre aportul optim de vitamina D si un risc redus de complicatii ale sarcinii, inclusiv de preeclampsie, diabet gestational, nastere prematura si nastere prin cezariana. Din pacate, cercetarile mai indica si faptul ca aproximativ 30% dintre femeile insarcinate nu isi acopera necesarul de vitamina D. Majoritatea vitaminelor prenatale contin vitamina D in doze cuprinse intre 400 UI (10 mcg) si 1.000 UI (25 mcg).

Ce altceva mai trebuie sa contina vitaminele prenatale

 

Pe langa cei patru micronutrienti mai sus menitonati, e bine ca suplimentele cu vitamine prenatale sa asigure si:

  • vitamina C: 80 mg;
  • vitamina B1 (tiamina): 1,4 mg;
  • vitamina B2 (riboflavina): 1,4 mg;
  • vitamina B3 (niacina): 18 mg;
  • vitamina B12 (cobalamina): 2,6 mcg;
  • vitamina B6 (piridoxina): 1,9 mg;
  • vitamina A: 770 mcg;
  • vitamina E: 15 mg;
  • zinc: 11 mg;
  • magneziu: 50 mg;
  • iod: 150 mcg.

Atentie la aportul de acizi grasi Omega-3

In general, vitaminele prenatale nu contin acizi grasi esentiali, cum ar fi acizii grasi Omega-3 DHA si EPA, care sunt extrem de importanti pentru dezvoltarea creierului, a nervilor si a tesuturilor oculare ale copilului.

Se intampla acest lucru pentru simplul fapt ca vitaminele prenatale, la fel ca alte multivitamine, sunt produse sub forma de comprimate, in timp ce suplimentele cu acizi garsi Omega-3 sunt disponibile sub forma de capsule moi. Tocmai de aceea, medicii recomanda, in completarea vitaminelor prenatale, administrarea unui supliment separat, care sa asigure continutul necesar de DHA si EPA.

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-vitamins/art-20046945

https://www.healthline.com/health/pregnancy/prenatal-vitamins-not-pregnant#When-should-I-take-prenatal-vitamins

https://www.webmd.com/baby/prenatal-vitamins

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/prenatal-vitamins/

https://www.babycenter.com/pregnancy/diet-and-fitness/calcium-in-your-pregnancy-diet_665

https://www.babycenter.com/pregnancy/health-and-safety/prenatal-vitamins_287