Suplimentarea cu vitamina D poate deveni o strategie viabila in lupta cu prevenirea dementei, mai ales atunci cand acest demers este initiat din timp, dupa cum sugereaza o noua cercetare.
Vitamina D, in lupta cu dementa
Este vorba de un studiu prospectiv de cohorta de mari dimensiuni, care a avut rezultate promitatoare. Mai exact, persoanele care au luat vitamina D au inregistat un risc cu 40% mai mic de a dezvolta dementa decat cele care nu au luat acest tip de compus esential.
Sesizabil a fost si faptul ca efectele vitaminei D au fost mai notabile in randul femeilor, al celor cu funcție cognitivă normală și al celor care nu sunt purtători ai apolipoproteinei E (ApoE4).
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Vitamina D3 2000 UI, supliment alimentar pe baza de vitamina D3, esential pentru mentinerea sanatatii oaselor si dintilor si pentru buna functionare a sistemului imunitar.
„Stim ca vitamina D are unele efecte in creier care ar putea avea implicatii in ameliorarea dementei; cu toate acestea, pana in prezent, cercetarile au dat rezultate contradictorii. Descoperirile noastre ofera informatii cheie despre grupurile care ar putea fi vizate in mod specific pentru suplimentarea cu vitamina D. În general, am găsit dovezi care sugerează că suplimentarea inceputa mai devreme ar putea fi deosebit de benefica inainte de aparitia declinului cognitiv”, a declarat Zahinoor Ismail, cercetator de la Hotchkiss Brain Institute – Universitatea din Calgary, intr-un comunicat de presa.
Studiul a fost publicat in mediul online pe 1 martie, in Alzheimer's and Dementia: Diagnosis, Assessment and Disease Monitoring.
Studiu promitator, dar preliminar
Constatarile facute in cadrul celui mai recent studiu privind legatura dintre vitamina D si dementa se bazeaza pe 12.388 de participanti adulti (varsta medie, 71 de ani) din baza de date a Centrului National de Coordonare Alzheimer din SUA, care aveau o cognitie normala sau o deficienta cognitiva usoara in stadiu incipient. Un total de 4.637 (37%) au luat suplimente de vitamina D, iar un numar de 7.751 nu au luat.
Manifestarile de depresie si deficienta congnivita usoara (MCI) au fost mai frecvente la cei care nu luau vitamina D.
Pe parcursul a 10 ani, un total de 2.696 de participanti au dezvoltat dementa, inclusiv 2.017 (75%) care nu au luat suplimente de vitamina D. Rata de supravietuire fara dementa la 5 ani a fost de 84% in grupul care a luat vitamina D, fata de 68% din grupul persoanelor care nu au luat vitamina D.
Dupa ajustarea in functie de varsta, sex, educatie, rasa, cognitie, depresie si statusul ApoE4, expunerea la vitamina D (fata de nicio expunere) a fost asociata in mod semnificativ cu o incidenta mai mica a dementei.