Oamenii de stiinta au efectuat noi cercetari care au confirmat dovezile ca vitamina C protejeaza plamanii si scade riscul de dezvoltare a afectiunilor respiratorii, cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica.
Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au un aport alimentar ridicat de vitamina C si magneziu au plamani mai sanatosi, iar prin mentinerea nivelului de vitamina C din alimente, sanatatea plamanilor se va deteriora intr-un ritm mai lent in timp. Acest lucru, la randul sau, previne dezvoltarea bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), relateaza Reuters Health.
Exista un numar tot mai mare de dovezi care leaga vitamina C si alte vitamine si minerale de imbunatatirea sanatatii in afectiunile respiratorii, cum ar fi astmul si bronsita. Se crede ca beneficiile pentru sanatate deriva din efectul antioxidantilor asupra radicalilor liberi, compusii care duc la imbatranire si care pot provoca, de asemenea, boli.
Nivelurile ridicate de vitamina C si magneziu au corespuns ambele cu plamani mai sanatosi, pe baza unei masuratori a functiei pulmonare, numita volumul expirator pe secunda (sau VEMS).
Vitamina C a fost descoperita la inceputul anilor 1900 de un biochimist maghiar, Albert Szent-Györgyi, care investiga motivul din spatele scorbutului, o boala care pune viata in pericol si care este asociata cu malnutritia. Mai tarziu s-a descoperit ca vitamina C a ajutat la o mai buna absorbtie a nutrientilor, cum ar fi carbohidratii, grasimile si proteinele, ceea ce a ajutat la imbunatatirea starii persoanelor afectate de scorbut.
Beneficii pentru organism ale vitaminei C
Vitamina C, numita medical acid ascorbic, este o vitamina esentiala, solubila in apa, care joaca diferite roluri in organism. De exemplu, vitamina C protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, mentine sanatatea pielii, a oaselor si a vaselor de sange si sustine vindecarea mai rapida a ranilor. In plus, este importanta pentru mentinerea si imbunatatirea sanatatii persoanelor cu afectiuni respiratorii, cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), astmul si bronsita. De asemenea, vitamina C are efect antioxidant care protejeaza organismul de radicalii liberi, molecule care pot deteriora diferite organe ale corpului.
De cata vitamina C are nevoie organismul?
Doza recomandata (DZR) de vitamina C pentru adultii cu varsta de 19 ani si peste este de 90 miligrame (mg) pe zi pentru barbati si 75 miligrame (mg) pentru femei. Necesarul de vitamina C creste la femei in timpul sarcinii si alaptarii la 85 mg si, respectiv, 120 mg pe zi. In plus, fumatorii pot avea nevoie de inca 35 mg de vitamina C, deoarece fumatul tinde sa epuizeze nivelul acestui nutrient din organism. Vitamina C in exces poate avea efecte secundare, motiv pentru care se recomanda o limita maxima de 2000 mg pe zi pentru adulti.
Naturalis Vitamina C 500 mg este un supliment alimentar, sub forma de comprimate masticabile cu aroma de portocala care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
Care sunt sursele naturale de vitamina C?
Studiile arata ca aproape 90% din necesarul zilnic de vitamina C poate fi obtinut prin consumul de legume si citrice. Vitamina C este prezenta in mod natural in:
-
citrice precum portocala, lamaia si grapefruit-urile
-
alte fructe, cum ar fi pepenele, rosiile, ananasul, kiwi, guava, papaya si mango
-
legumele verzi crude sau fierte minim, cum ar fi broccoli, conopida, spanacul, varza, ardeiul gras (rosu si galben)
-
cartofii (atat dulci, cat si albi)
-
fructele de padure, printre care capsunile, zmeura si merisoarele
Vitamina C si rolul ei in sustinerea sanatatii sistemului respirator
Vitamina C functioneaza ca un antioxidant puternic, ceea ce inseamna ca previne deteriorarea celulara. Are, de asemenea, proprietati antiinflamatoare si imunomodulatoare, iar studiile arata ca un nivel optim de vitamina C este esential pentru a avea plamanii sanatosi.
Deficitul de vitamina C poate afecta semnificativ sistemul imunitar si poate creste riscul de infectii respiratorii. In schimb, mentinerea vitaminei C la un nivel optim poate ajuta la imbunatatirea functiei pulmonare si la protejarea impotriva bolilor care afecteaza plamanii, cum ar fi BPOC.
Studiile arata ca administrarea de suplimente cu vitamina C poate reduce riscul si durata infectiilor respiratorii. De asemenea, poate ajuta la imbunatatirea functiei pulmonare si la prevenirea declinului functiei pulmonare la persoanele cu astm.
In plus, vitamina C este extrem de importanta pentru fumatori. Studiile arata ca fumatorii care au niveluri mai mari de vitamina C au o functie pulmonara mai buna decat cei cu niveluri mai scazute de vitamina C.
Doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina C pentru adultii cu varsta peste 19 ani este de 75-120 mg.
Persoanele care nu pot obtine suficienta vitamina C din alimente si bauturi au nevoie de suplimente cu vitamina C.
Referinte:
https://www.apollo247.com/blog/article/vitamin-c-essential-nutrient-good-lung-and-respiratory-health
https://www.healthline.com/nutrition/vitamins-for-lungs