Vitamina C si prevenirea infectiilor respiratorii – cum si cand trebuie administrata

Vitamina C si prevenirea infectiilor respiratorii – cum si cand trebuie administrata Vitamina C si prevenirea infectiilor respiratorii – cum si cand trebuie administrata

Ultima actualizare: 13 decembrie 2023

vitaminaC

Vitamina C este un micronutrient esential pentru oameni, in primul rand datorita faptului ca, in vivo, indeplineste o multitudine de functii vitale, cat si a faptului ca aportul exogen este singura modalitate de a asigura o concentratie optima a acesteia.

In ceea ce priveste imunitatea, vitamina C actioneaza prin sustinerea functiilor celulare atat ale sistemului imunitar innascut, cat si a celui adaptativ. Aportul optim de vitamina C, in combinatie cu alti compusi esentiali bunei functionari a organismului, are potentialul de a preveni infectiile respiratorii si, in acelasi timp, de a reduce durata si violenta simptomelor asociate unei infectii preexistente.

In anii 1970, Linus Pauling a sugerat ca vitamina C ar putea trata si preveni cu succes infectiile respiratorii, in special raceala comuna. Administrarea zilnica de vitamina C, cu scop profilactic, sau chiar dupa debutul simptomelor de boala, chiar pare sa reduca riscul de a contracara boala si chiar intensitatea asociate acesteia, respectiv durata manifestarii lor. Preventia este mult mai accentuata in randul celor care practica si activitati sportive, cum ar fi alergatorii de maraton si schiorii sau soldatii. In randul acestor categorii populationale, administrarea profilactica a unei cantitati de 250-1000 miligrame de vitamina C pare sa reduca cu pana la 50% incidenta bolii.


Cum actioneaza vitamina C in vederea imbunatatirii imunitatii?

In vederea sustinerii si potentarii raspunsului imunitar, vitamina C actioneaza in mod specific. Este cunoscut faptul ca raspunsul imunitar presupune sinergia intre mai multe tipuri de organe, tesuturi, celule, proteine si substante chimice specializate, care au evolua pentru a proteja gazda de o serie de agenti potentiali patogeni, cum ar fi bacteriile, virusurile, fungii, parazitii si chiar celulele canceroase. Vitamina C actioneaza chiar la nivelul tuturor acestor componente, facand-o absolut vitala pentru un raspuns imunitar puternic, extins si integru. Dincolo de toate, aceasta vitamina este implicata in special in functionarea normala a celulelor sistemului imunitar:

Implicatii in asigurarea functiei de bariera epiteliala impotriva agentilor patogeni

  • Promoveaza biosinteza colagenului si asigura stabilitatea structurala si arhitecturala;
  • Protejeaza pielea de daunele induse de speciile reactive de oxigen si azot, intrucat joaca un rol antioxidant semnificativ;
  • Imbunatateste diferentierea keratinocitelor si sinteza lipidelor;
  • Imbunatateste proliferarea si migrarea fibroblastelor;
  • Scurteaza timpul de vindecare a ranilor.

Implicatii in asigurarea si accentuarea procesului de fagocitoza

  • Vitamina C actioneaza drept antioxidant/donor de electroni, ceea ce inseamna ca reduce la minimum efectul toxic al radicalilor liberi asupra celulelor implicate in fagocitoza;
  • Vitamina C se acumuleaza in celulele implicate in fagocitoza (cum sunt neutrofilele), unde imbunatateste chemotaxia si motilitatea, cu stimularea eliberarii de specii reactive necesare pentru eliminarea agentului patogen;
  • Faciliteaza apoptoza si eliminarea neutrofilelor uzate, reducand astfel riscul de necroza, cu potentiale leziuni tisulare;
  • Imbunatateste clearance-ul neutrofilelor, adica eliminarea acelor celule care si-au indeplinit functia fiziologica si urmeaza sa intre in procesul de moarte celulara programata.

Naturalis Vitamina C 1000 mg + Zinc ajuta la mentinerea functionarii corespunzatoare a sistemului nervos si imunitar. Produsul contribuie la reducerea oboselii si a extenuarii, ajuta la mentinerea starii psihice. Vitamina C sustine productia de colagen, contribuind la functionarea corespunzatoare a ligamentelor, vaselor de sange, sistemului osos si a pielii.

Implicatii in functiile limfocitelor B si T

  • Vitamina C imbunatateste procesul de diferentiere si proliferare a limfocitelor;
  • Creste nivelul de anticorpi sintetizati, ceea ce duce la un raspuns imunitar mai puternic.

Efectele asupra mediatorilor inflamatori

  • Moduleaza productia de citokine (molecule implicate in procesul inflamator);
  • Scade nivelul de histamina.

Deficitul de vitamina C are drept rezultat afectarea imunitatii, in sensul scaderii, cu un risc mult mai mare de infectii. La randul lor, infectiile au un impact negativ asupra nivelului de vitamina C, ca urmare a cresterii nivelului de inflamatie si cerintelor metabolice. Drept urmare, nu exista niciun dubiu ca, intr-adevar, vitamina C este implicata in asigurarea imunitatii si in elaborarea, in conformitatea bolii, raspunsului imunitar. Studiile de specialitate indica faptul ca prevenirea profilactica a infectiilor necesita un aport exogen de vitamina care sa asigure cel putin niveluri plasmatice adecvate, daca nu chiar saturate (100-200 de miligrame/zi).

Cand si cum trebuie administrata vitamina C pentru prevenirea infectiilor respiratorii?

Pentru a reduce riscul de infectii respiratorii, vitamina C trebuie administrata in special in scop profilactic, adica pe intreaga durata a anului. Asadar, ar trebui asigurata cel putin doza zilnica, in circumstantele lipsei unei patologii care sa necesite suplimentarea specifica cu acid ascorbic.

Spre exemplu, necesitatile cresc semnificativ la persoanele diagnosticate cu scorbut, la cei care fumeaza, la copiii hraniti cu lapte de vaca, persoanele diagnosticate cu malabsorbtie intestinala sau cancer.

Naturalis Vitamina C 500 mg este un supliment alimentar, sub forma de comprimate masticabile cu aroma de portocala care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.

Vitamina C nu poate fi sintetizata in organism, motiv pentru care singura modalitate de a asigura necesarul zilnic il reprezinta alimentatia sau suplimentele pe baza de vitamina C.

Varsta

Persoane de sex masculin

Persoane de sex feminin

Sarcina

Lactatie

0-6 luni

40 miligrame

40 miligrame

-

-

7-12 luni

50 miligrame

50 miligrame

-

-

1-3 ani

15 miligrame

15 miligrame

-

-

4-8 ani

25 miligrame

25 miligrame

-

-

9-13 ani

45 miligrame

45 miligrame

-

-

14-18 ani

75 miligrame

65 miligrame

80 milgrame

115 miligrame

Peste 19 ani

90 miligrame

75 miligrame

85 miligrame

120 miligrame

Fumatori

Se recomanda suplimentarea cu +35 miligrame peste doza zilnica recomandata

Pentru efectele dorite, vitamina C se administreaza pe intreg parcursul anului, si nu doar atunci cand se apropie sezonul gripal. Dincolo de faptul ca este implicata in imunitate, indeplineste si alte functii biologice, iar potentialul sau antioxidant neutralizeaza efectul nociv al speciilor de oxigen si azot reactive, care sunt implicate in etiologia bolilor inflamatorii cronice.

Naturalis Vitamina C 180 mg este un supliment alimentar care contine vitamina C, un micronutrient esential pentru sanatatea organismului. Vitamina C (acidul ascorbic) contribuie la formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a sistemului osos, a vaselor de sange, a ligamentelor, a gingiilor, a pielii si a dintilor.

Excesul de vitamina C este excretat in urina, ceea ce inseamna ca riscul supradozarii este minim. In unele cazuri, in urma supradozarii acute cu vitamina C, pot aparea simptome precum greata, diareea, varsaturile, insa acestea sunt autolimitate si nu prezinta risc de complicatii.

Vitamina C se administreaza in prima parte a zilei, de obicei dupa masa, intr-o singura capsula, insa, pe fondul existentei unei infectii respiratorii, poate fi administrata de mai multe ori pe zi, fara a exista risc de supradozare.

O alta forma a vitaminei, numita vitamina C lipozomala, este considerata mult mai eficienta, intrucat se absoarbe in proportie mult mai mare decat cea clasica si, astfel, creste semnificativ biodisponibilitatea acesteia. Astfel, in cazul unor infectii acute, ar putea avea un efect mult mai rapid si eficient. Cu toate acestea, administrarea profilactica, chiar si in lipsa unei infectii respiratorii, poate ajuta foarte mult la prevenirea acestora.

Surse:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3783921/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/