Vitamina B7 (biotina): Rol ◆ Beneficii ◆ Administrare

Vitamina B7 (biotina): Rol ◆ Beneficii ◆ Administrare Vitamina B7 (biotina): Rol ◆ Beneficii ◆ Administrare

Ultima actualizare: 25 iunie 2022

vitamina-b7

Cunoscuta si sub denumirea de vitamina H sau biotina, vitamina B7 este una dintre vitaminele care fac parte din complexul B. Unul dintre beneficiile vitaminei B7 este acela ca ajuta organismul sa transforme alimentele in energie.

Cuvantul ”biotina” provine din grecescul antic ”biotos”, care inseamna ”viata” sau ”hrana”. Vitaminele B ajuta la mentinerea sanatatii pielii, parului, ficatului, ochilor si sistemului nervos. De asemenea, contine nutrienti esentiali in timpul sarcinii, fiind importanta pentru dezvoltarea embrionului.

Vitamina B7 poate fi obtinuta in cantitati suficiente din alimentele sanatoase. Cu toate acestea, se pare ca, daca este consumata in cantitati mai mari, biotina poate regla glicemia si poate imbunatati sanatatea parului, pielii si unghiilor. De asemenea, femeile insarcinate care iau cat mai multa biotina pot naste copii mai sanatosi. Insa cata trebuie sa consumam, de unde o putem obtine si care sunt beneficiile vitaminei B7?

Nu exista o doza zilnica recomandata, deoarece nu exista suficiente dovezi care sa stabileasca acest lucru.


Ce este vitamina B7 sau biotina?

Vitamina B7 este o vitamina solubila in apa. Unul dintre beneficiile vitaminei B7 este ca ajuta organismul sa metabolizeze carbohidratii, proteinele si grasimile. Vitaminele solubile in apa nu raman in organism. De aceea, acestea trebuie luate zilnic.

Vitamina B7 nu poate fi sintetizata de celulele umane, insa este produsa de bacteriile din organism. In plus, se gaseste in mai multe alimente.

Biotina poate fi de mare ajutor in tratarea anumitor probleme medicale. Unii oameni iau suplimente cu vitamina B7 pentru a-si intari unghiile si parul, cu toate ca nu exista dovezi stiintifice care sa sustina acest lucru.

Ce proprietati are vitamina B7?

Biotina este una dintre vitaminele care pot face minuni pentru par. Deficitul de vitamina B7 poate provoca subtierea parului. De aceea, unii specialisti sustin ca suplimentele - sub forma de tablete sau pilule - sau sampoanele si produsele pentru par imbogatite cu biotina pot ingrosa parul si pot stimula cresterea parului si a unghiilor.

Vitamina B7 este solubila atat in mediu acid, cat si alcalin, dar si in apa si etanol. Printre proprietatile biotinei se numara:

Hidrosolubilitatea

O vitamina hidrosolubila se absoarbe cu usurinta in apa.

“Relatia” vitaminei B7 cu oxigenul, lumina si razele soarelui

Biotina poate fi afectata de mai multi factori, cum ar fi: expunerea prelungita la oxigen, lumina si la mediul alcalin. In aceste situatii, ea isi pierde din calitati. Suplimentele cu vitamina B7 trebuie depozitate intotdeauna in locuri racoroase si uscate, ferite de lumina si de radiatiile ultraviolete.

Vitamina B7 si rolul ei

Dupa cum mentionam, aceasta vitamina este extrem de importanta pentru organism. Printre rolurile pe care le are se numara:

Descompunerea macronutrientilor

Principalul rol al vitaminei B7 este ca ajuta organismul sa transforme alimentele in energie. Mai precis, biotina sustine activitatea mai multor enzime implicate in descompunerea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Vitamina B7 are un rol important in:

Sinteza acizilor grasi

De asemenea, sustine enzimele care activeaza reactii esentiale pentru producerea acizilor grasi.

Gluconeogeneza

Gluconeogeneza inseamna, de fapt, sinteza glucozei din alte surse decat carbohidratii, de exemplu aminoacizii. Enzimele care contin biotina ajuta la initierea acestui proces.

Metabolizarea aminoacizilor

Enzimele care contin aceasta vitamina sunt, de asemenea, o parte importanta in procesul de metabolizare a mai multor aminoacizi esentiali, cum ar fi leucina.

Rol in sanatatea unghiilor

Unghiile fragile se crapa si se rup foarte usor. Una dintre cauzele acestei probleme poate fi deficitul de vitamina B7. Persoanele care au aceasta problema isi pot imbunatati starea unghiilor cu ajutorul suplimentelor cu biotina. In plus, aspectul unghiilor poate fi refacut si prin intermediul alimentatiei si al stilului de viata sanatos.

5 beneficii ale vitaminei B7

Aceasta vitamina este necesara pentru organism pentru ca poate metaboliza carbohidratii, grasimile si proteinele. Mai exact, este o coenzima pentru enzimele carboxilazei. Aceste enzime sunt implicate in:

- gluconeogeneza sau generarea de glucoza

- sintetizarea sau crearea de acizi grasi

- sintetizarea aminoacizilor valina si izoleucina

Mai mult functii ale organismului sunt posibile cu ajutorul vitaminei B7.

Mentinerea unei sarcini sanatoase

Unele femei se confrunta cu un usor deficit de biotina in timpul sarcinii. Situatia este destul de serioasa, pentru ca acest deficit poate duce la dezvoltarea anormala a fatului.

Medicii le recomanda femeilor sa ia suplimente cu acid folic atat cu un an inainte, cat si in timpul sarcinii. De asemenea, este important ca acestea sa ia o multivitamina care contine cel putin 30 mcg de biotina pe zi, pe langa acidul folic, pentru a reduce riscul unei deficiente.

Beneficii pentru unghii, par si piele

Printre beneficiile vitaminei B7 se numara si imbunatatirea rezistentei unghiilor si a sanatatii parului si a pielii. In urma unui studiu publicat in 1989, cercetatorii au descoperit ca din 45 de pacienti care au luat un supliment de 2,5 mg pe zi, 91% au avut ”unghii mai ferme si mai puternice” dupa 5 luni.

De asemenea, alti cercetatori au concluzionat ca persoanele care sufereau de sindromul unghiilor fragile si-au ameliorat simptomele dupa ce au luat suplimente cu vitamina B7 in doze zilnice de 2,5 mg sau o doza zilnica de 10 mg de siliciu.

Potrivit unor studii publicate in 2015, femeile carea aveau parul subtire au pierdut mai putine fire de par dupa ce au luat suplimente cu proteine ​​marine timp de 90 de zile. Cu toate acestea, vitamina B7 a fost doar un ingredient al acestor suplimente, iar studiul a fost sponsorizat de o companie care vinde produse de sanatate si infrumusetare.

Autoritatile in domeniu sustin, insa, ca este nevoie de mai multe dovezi care sa demonstreze ca suplimentele cu vitamina B7 pot intari unghiile si pot imbunatati sanatarea parului.

Beneficiile vitaminei B7 in procesul de reducere a glicemiei

Cercetatorii au testat in cadrul mai multor studii capacitatea vitaminei B7 de a reduce glicemia la persoanele cu diabet de tip 1 si tip 2. Iar studiile au aratat rezultate interesante si promitatoare. Mai mult, in urma unor cercetari realizate pe animale, s-a demonstrat ca aceasta vitamina stimuleaza secretia de insulina din pancreas, lucru care scade, ulterior, glicemia.

Cercetarile publicate in 2016 au indicat ca persoanele cu diabet de tip I care au luat biotina si-au mentinut sub control nivelul glicemiei.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma efectele biotinei asupra zaharului din sange.

Vitamina B7 beneficii pentru pacientii cu neuropatie

De asemenea, printre beneficiile vitaminei B7 se numara si capacitatea de reducere a leziunilor nervoase la persoanele care sufera de diabet sau care au insuficienta renala si fac dializa. Oamenii de stiinta au descoperit in 1990 ca trei pacienti care au luat vitamina B7 in doze mari, timp de 1- 2 ani, si-au imbunatatit vizibil simptomele.

In plus, aceasta vitamina este esentiala pentru activitatea piruvat carboxilazei. Fara ajutorul biotinei, piruvatul si aspartatul pot atinge niveluri periculos de mari, iar acest lucru poate afecta nervii. Este nevoie insa de mai multe cercetari pentru a confirma acest lucru.

Beneficiile vitaminei B7 in tratarea sclerozei multiple

Scleroza multipla (SM) este o boala autoimuna grava care afecteaza sistemul nervos, provocand slabiciune musculara si o serie de alte probleme medicale. Cercetarile au aratat ca persoanele cu scleroza multipla care au luat doze mari de biotina si-au imbunatatit simptomele.

In plus, potrivit unor rezultate publicate in 2016, terapia cu vitamina B7 a fost considerata sigura. Unii participanti la studii si-au redus simptomele dupa ce au luat doze mari de biotina, de trei ori pe zi, timp de 9 luni.

Surse de vitamina B7

Alimente

Daca doriti sa consumati cat mai multa vitamina B7, recomandat este sa incepeti cu alimentele. Biotina din alimente se leaga de obicei de proteine. Alimentele bogate in aceasta vitamina sunt:

- taratele de grau

- carnea din organe

- drojdia de bere (cunoscuta si sub denumirea de drojdia brutarului)

- ouale fierte, intregi

- stridiile

vitamina-b7-alimente

S-a descoperit ca ouale crude contin o proteina, numita avidina, si ca aceasta inhiba absorbtia biotinei. De aceea, persoanele care consuma doua sau mai multe albusuri de ou crude pe zi, timp de cateva luni, s-au confruntat cu deficit de biotina.

Suplimente

Vitamina B7 se gaseste sub mai multe forme de suplimente: ca unica vitamina, in combinatie cu celelalte vitamine din complexul B sau inclusa intr-o multivitamina. Suplimentele cu vitamina B7 pot preveni sau trata:

- diabetul

- pierderea parului

- depresia usoara

- unghiile fragile

- dermatita seboreica, o afectiune a pielii care afecteaza sugarii

Care este doza zilnica recomandata de vitamina B7?

Specialistii in sanatate confirma faptul ca aceasta vitamina poate fi administrata in siguranta. Nici macar pacientii cu scleroza multipla, care au luat doze foarte mari, de pana la 300 mg pe zi, nu au raportat efecte adverse. Cu toate acestea, doza zilnica recomandata pentru adulti este mult mai mica: 30 mcg.

Simptomele carentei de biotina

Deficitul de biotina este extrem de rar la om. Riscurile de carenta sunt foarte mici deoarece vitamina B7 se gaseste in alimente, iar bacteriile ”bune” din intestine sintetizeaza de obicei mai multa biotina decat are nevoie organismul. Cu toate acestea, au aparut cazuri de deficit, iar semnele acestuia sunt:

- depresia

- convulsiile

- o eruptie cutanata, rosie, in jurul ochilor, nasului, gurii si organelor genitale

- caderea parului (sau alopecie)

- letargia

- amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor

- halucinatiile

- incapacitatea de a coordona activitatea musculara in timpul miscarii voluntare, problema cunoscuta sub numele de ataxie

- afectarea functiei imune

- un risc crescut de infectie bacteriana si fungica

Persoanele mai predispuse la deficitul de vitamina B7 sunt:

- femeile insarcinate

- pacientii care sunt hraniti intravenos pentru mai mult timp

- fumatorii

- sugarii care consuma lapte matern cu cantitati mici de biotina

- pacientii ale caror organisme absorb insuficient aceasta vitamina din cauza unei boli inflamatorii intestinale sau a altor tulburari gastrointestinale

Printre persoanele care pot fi afectate se numara si:

- cele care iau medicamente pentru epilepsie, cum ar fi fenobarbital, fenitoina sau carbamazepina

- cele cu unele tipuri de boli hepatice

Deficitul de biotinidaza

O alta cauza a deficitului de biotina este deficitul de biotinidaza. Aceasta este o tulburare metabolica autozomal recesiva foarte rara, in care corpul nu dispune de suficiente enzime de biotinidaza pentru a procesa aceasta vitamina.

Aproximativ 1 din 60.000 de nou-nascuti au deficit de biotinidaza profunda sau partiala. In cazul deficitului profund, activitatea enzimatica normala este mai mica de 10 %. In schimb, in cazul deficitului partial, activitatea enzimatica normala este de 10-30%.

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/287720

https://www.healthline.com/health/the-benefits-of-biotin

https://www.verywellhealth.com/biotin-for-hair-growth-89236

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318724