Vitamina A este esentiala pentru crestere si dezvoltare, imunitate si reproducere. Aceasta vitamina poate reduce riscul unor cancere si poate sprijini sanatatea parului si a pielii. De asemenea, ajuta inima, plamanii, rinichii si alte organe sa functioneze corect.
In plus, vitamina A joaca un rol esential in dezvoltarea osteoblastelor, celulele care formeaza noi oase. Deficitul de vitamina A limiteaza, de asemenea, absorbtia si metabolismul calciului, ceea ce poate duce la o dezvoltare precara a oaselor. In general, nivelurile scazute de vitamina A sunt asociate cu osteoporoza si risc crescut de fracturi.
Pe de alta parte, exista o controversa cu privire la aportul ridicat de vitamina A. Multi specialisti sustin ca acest nutrient, in cantitati ridicate, poate reprezenta mai mult un obstacol pentru sanatatea oaselor. Unele studii sugereaza ca un nivel crescut de vitamina A poate dauna oaselor, dar acest lucru se refera doar la formele active ale vitaminei A sau retinoizii. Juriul inca dezbate daca excesul de vitamina A creste de fapt riscul de osteoporoza si fracturi osoase. Pana la o concluzie clara, specialistii recomanda limitarea aportului de suplimente cu vitamina A – adica vitamina A preformata sau retinoizi – la 5000 UI pe zi. Aceasta este cu mult sub limita superioara tolerabila cunoscuta de vitamina A preformata, care este de aproximativ 10.000 UI pe zi.
Ce este vitamina A?
Vitaminele sunt vitale pentru formarea, repararea si mentinerea tesuturilor si celulelor sanatoase, iar vitamina A este deosebit de importanta pentru vedere, piele si oase. Cunoscuta si sub denumirea de retinol (deoarece produce pigmentii din retina ochiului), vitamina A este un nutrient solubil in grasimi. Acest lucru inseamna ca este absorbita in organism impreuna cu grasimile din alimente si ca este apoi stocata in tesutul corpului pentru a fi utilizata ulterior.
Benesio MaxiTonic contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.
Dozele mari de vitamina A pot fi toxice, insa organismul converteste si absoarbe doar atat cat are nevoie. Vitamina A poate fi obtinuta in mod natural din alimente sau poate fi administrata sub forma de suplimente. Dupa cum mentionam, are mai multe functii in organism. De exemplu, sustine sistemul imunitar al organismului in lupta impotriva bolilor si infectiilor si ajuta la mentinerea sanatatii vederii, dintilor, pielii si a tesuturilor scheletice si moi.
Sursele bune de vitamina A sunt branza, ouale, pestele gras, laptele, iaurtul si ficatul (desi femeile gravide ar trebui sa evite ficatul). De asemenea, vitamina A poate fi obtinuta si din surse vegetale de beta-caroten – care se gaseste in legumele cu frunze si in fructele galbene, cum ar fi mango, papaya si caisele – deoarece organismul il poate transforma in retinol.
Vitamina A apare sub diferite forme, cum ar fi:
-
vitamina A preformata, care se gaseste in carne, peste si produse lactate;
-
provitamina A, care este prezenta in fructe, legume si alte produse vegetale;
-
retinolul este principala forma activa a vitaminei A din sange, pe cand palmitatul de retinil este forma uleioasa a vitaminei A;
-
beta-carotenul este o provitamina sau un precursor al vitaminei A care se gaseste in plante, in special in fructele si legumele de culoare inchisa si in fructele oleaginoase.
Beta-carotenul este, in sine, un antioxidant, dar organismul il poate transforma si in vitamina A, la nevoie.
Vitamina A si beneficiile ei pentru sanatatea oaselor
Vitamina A reprezinta practic o familie de compusi liposolubili care joaca un rol important in mentinerea sanatatii vederii, formarea oaselor, reproducere, diviziunea celulara si diferentierea celulara.
Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care, datorita acidului DHA, a vitaminei B2 si a zincului, contribuie la mentinerea vederii normale.
Vitamina A este importanta pentru sanatatea oaselor. Cu toate acestea, exista studii care arata ca o cantitate prea mare de vitamina A a fost asociata cu pierderea densitatii osoase si cu cresterea riscului de fractura de sold. Oamenii de stiinta cred ca excesul de vitamina A declanseaza o inmultire a numarului de osteoclaste, celulele care descompun osul. De asemenea, acestia banuiesc ca o cantitate prea mare de vitamina A poate interfera cu vitamina D, care joaca un rol important in conservarea oaselor.
Retinolul este forma de vitamina A care provoaca ingrijorari. Pe langa faptul ca obtin retinol din alimente, unii oameni folosesc preparate retinoide sintetice, care sunt similare din punct de vedere chimic cu vitamina A, pentru a trata acneea, psoriazisul si alte afectiuni ale pielii. S-a demonstrat ca aceste preparate au acelasi impact negativ asupra sanatatii oaselor ca si retinolul alimentar. Utilizarea acestor medicamente la copii si adolescenti a fost, de asemenea, legata de intarzieri in procesul de crestere si dezvoltare.
Pe de alta parte, beta-carotenul este considerat in mare masura sigur si nu a fost asociat cu efecte adverse la nivelul oaselor sau al altor parti ale corpului.
Cum se administreaza vitamina A?
Aportul recomandat de vitamina A variaza in functie de varsta. Vitamina A este disponibila in mai multe forme, iar continutul din alimente este adesea masurat ca echivalenti ai activitatii retinolului (RAE). Un RAE este egal cu:
-
1 microgram (mcg) de retinol;
-
12 mcg de beta-caroten din alimente;
-
2 mcg de beta-caroten din suplimente;
-
3,33 unitati internationale de vitamina A.
Dozele zilnice recomandate de vitamina A in functie de varsta sunt urmatoarele:
-
pana la 6 luni: 400 mcg;
-
7-12 luni: 500 mcg;
-
1-3 ani: 300 mcg;
-
4-8 ani: 400 mcg;
-
9-13 ani: 600 mcg;
-
peste 14 ani: 900 mcg pentru barbati si 700 mcg pentru femei.
In timpul sarcinii, necesarul este de 770 mcg pe zi, iar in timpul alaptarii, este de 1.300 mcg pe zi.
Referinte:
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/vitamin-a-and-your-bones
https://www.betterbones.com/bone-nutrition/vitamin-a/
https://storymd.com/journal/bmp884qs6j-vitamin-a/page/d7gzlu55oe-vitamin-a-and-bone-health
https://www.livescience.com/51975-vitamin-a.html
https://www.medicalnewstoday.com/articles/219486