Viata dupa un infarct: reabilitare cardiaca si recuperare

Viata dupa un infarct: reabilitare cardiaca si recuperare Viata dupa un infarct: reabilitare cardiaca si recuperare

Ultima actualizare: 27 martie 2025

infarct

Infarctul miocardic este un eveniment cardiac major care se numara printre cauzele frecvente de mortalitate atat la nivel national, cat si pe plan mondial. Din fericire, nu toate infarcturile sunt fatale iar pacientii pot supravietui multi ani unui astfel de eveniment insa pentru aceasta trebuie sa treaca printr-un program de recuperare si reabilitare si sa faca anumite schimbari in privinta stilului de viata.

Aceste schimbari sunt necesare intrucat stilul de viata modern este in buna masura responsabil pentru cresterea incidentei cazurilor de infarct in ultimele doua decenii, precum si pentru faptul ca astfel de evenimente cardiace se inregistreaza tot mai des si in randul persoanelor tinere.

Chiar si in cazurile mai severe, sansele de supravietuire cresc daca pacientii primesc primul ajutor in cel mai scurt timp dupa producerea infarctului, fiind de preferat ca acest ajutor sa vina inca de la aparitia primelor simptome.

Pentru ca este vorba de o problema serioasa de sanatate tot mai frecventa in ultima vreme si pentru ca a crescut si numarul supravietuitorilor unui astfel de eveniment cardiac, vom vorbi in acest articol despre pasii care trebuie facuti in recuperarea dupa infarct.


Ce este infarctul miocardic

Inainte de toate se cuvine sa explicam in ce consta un infarct, care sunt mecanismele ce il genereaza si de ce un astfel de eveniment constituie urgenta medicala majora. Infarctul miocardic se produce atunci cand o zona din muschiul inimii nu mai primeste suficient sange oxigenat prin intermediul arterelor coronare. In lipsa oxigenului, celulele din zona afectata incep sa moara iar muschiul se necrozeaza. Evidenta ca portiunea respectiva devine nefunctionala, iar acest fapt afecteaza si functionarea inimii. In cazurile severe, inima se poate opri iar daca pacientul nu este resuscitat in cel mai scurt timp, survine decesul. In multe cazuri inima continua sa bata insa apar aritmii severe si insuficienta cardiaca, ceea ce face ca infarctul miocardic sa constituie o urgenta medicala si in astfel de situatii.

Cauza infarctului o constituie blocarea vaselor coronare care iriga muschiul inimii, fie in urma depunerii de colesterol si formarii placilor de aterom, fie ca urmare a formarii unui cheag de sange. De asemenea, blocarea vaselor coronare se poate produce si prin embolie, ceea ce inseamna ca un cheag de sange format in alta zona ajunge in vasele coronare purtat de fluxul sanguin. In acelasi timp, fragmentele de placi de aterom formate in alte vase de sange se pot desprinde ajungand  in acelasi mod in vasele coronare, pe care le blocheaza.

Assista Tensiomentru de brat este un dispozitiv medical cu o garantie de 5 ani, care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priza. Tensiometrul este avizat si de European Society of Hypertension. Acest produs este destinat sa masoare tensiunea arteriala si pulsul adulților la domiciliu sau in cadrul  unui centru medical (nu este potrivit pentru nou-nascuti, femei insarcinate sau persoane diagnosticate cu preeclampsie).

Reabilitarea cardiaca dupa infarct

Pacientii care au supravietuit unui infarct necesita o perioada de spitalizare imediat dupa producerea evenimentului cardiac, timp in care li se administreaza tratament specific pentru prevenirea complicatiilor si sunt monitorizati in permanenta. In unele cazuri este necesara si o interventie chirurgicala ce presupune restabilirea fluxului sanguin la nivelul muschiului cardiac, prin diferite proceduri care in prezent sunt posibile pe cale minim invaziva.

Perioada de spitalizare variaza in functie de particularitatile fiecarui caz in parte, iar externarea se face atunci cand starea pacientului s-a imbunatatit si este stabila.

Este insa doar primul pas in procesul de recuperare, intrucat inima a ramas slabita dupa infarct, avand in vedere ca o parte mai mica sau mai extinsa din tesutul muschiului cardiac s-a necrozat din lipsa de oxigen.

Pacientii trebuie sa urmeze mai departe tratamentul prescris de medici si sa evite activitatile solicitante pentru a-si menaja inima care inca nu s-a recuperat complet. Ca masuri imediate se impun renuntarea la fumat, activitatile fizice de intensitate redusa precum plimbarile scurte sau urcatul si coboratul treptelor, monitorizarea zilnica a tensiunii arteriale, pulsului si, daca este cazul, a glicemiei. Odihna este de asemena foarte importanta pentru ca da posibilitatea inimii sa se refaca, iar un rol crucial il are si regimul alimentar, din care trebuie excluse alimentele nocive pentru sanatatea cardiovasculara, despre care vom vorbi mai pe larg intr-un capitol ulterior.

Tratamentul medicamentos, activitatile fizice de intensitate redusa, odihna si regimul alimentar contribuie la recuperarea imediat dupa infarct. In general, pacientii care au suferit forme usoare isi pot relua activitatile normale la doua saptamani dupa infarct, in timp ce cazurile mai severe pot necesita luni intregi pentru recuperare. Exista si cazuri nefericite in care pacientii pot ramane cu sechele grave pentru tot restul vietii, daca nu au fost resuscitati in primele minute dupa infarct iar oprirea inimii a afectat oxigenarea in anumite zone ale creierului.

Modificari necesare ale stilului de viata dupa infarct

Faptul ca pacientul isi poate relua activitatile normale nu inseamna ca s-a recuperat complet pentru ca un infarct are consecinte mai mult sau mai putin pronuntate asupra inimii pentru tot restul vietii. De aceea, persoanele care au trecut printr-un infarct sunt expuse unui risc mai ridicat de a suferi un nou astfel de eveniment cardiac, astfel ca este important ca dupa un astfel de episod sa se ingrijeasca in mod special de sanatatea inimii.

Aceasta presupune anumite schimbari in stilul de viata pentru excluderea factorilor de risc si pentru a ajuta inima sa functioneze la capacitate optima, imbunatatindu-i totodata potentialul.

Adaptarea dietei

Dieta nesanatoasa este unul din principalii factori de risc in aparitia infarctului pentru ca favorizeaza formarea placilor de aterom si cresterea tensiunii arteriale. Placile de aterom se formeaza din colesterolul provenit din alimentele cu un continut bogat de grasimi saturare si din alimentele prajite, care contin grasimi trans, in timp ce sarea in exces cauzeaza retentie de apa, care duce la cresterea tensiunii arteriale. Asadar, din dieta trebuie exclusa carnea grasa, lactatele nedegresate, mancarurile cu multa grasime, alimentele tip fast-food, prajelile precum si mezelurile, chipsurile si orice alimente care contin cantitati mari de sare. Nu se recomanda nici alimentele cu multe calorii intrucat favorizeaza excesul ponderal, iar acesta este un factor de risc cardiovascular. Dieta trebuie sa se bazeze pe fructe si legume, carne slaba, lactate degresate, peste gras, fructe de mare cereale integrale, nuci si seminte. De asemenea, se impune renuntarea la fumat si evitarea excesului de alcool.

Evitarea sedentarismului

Miscarea este esentiala pentru sanatatea inimii si ajuta la reducerea excesului ponderal, despre care am precizat deja ca se numara printre factorii de risc cardiovascular. Ideal este ca pacientii sa faca cel putin 30 de minute de miscare intensa pe zi, incepand cu activitati usoare precum mersul pe jos si crescand progresiv intensitatea pe masura ce inima se adapteaza la efort.

Odihna suficienta

Este important ca pacientii care au trecut printr-un infarct sa-si formeze o rutina si  in ceea ce priveste programul de odihna, care trebuie sa includa cel putin 7 ore de somn pe noapte, pe cat posibil cu ore fixe de culcare si trezire, care trebuie respectate zilnic.

Monitorizarea starii de sanatate

Pacientii care au suferit un infarct trebuie sa isi masoare zilnic tensiunea arteriala si sa isi faca analize periodice pentru determinarea niveului de colesterol si a altor parametri in legatura cu sanatatea cardiovasculara. In acelasi timp, se recomanda controale medicale efectuate cu regularitate si respectarea tratamentului prescris, atunci cand este cazul.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista Tensiometru de brat Catena

    Assista Tensiometru de brat Catena

    Assista Tensiomentru de brat este un dispozitiv medical cu o garantie de 5 ani, care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priza. Tensiometrul este avizat si de European Society…