Vergeturi albe - cauze, tratament si preventie

Vergeturi albe - cauze, tratament si preventie Vergeturi albe - cauze, tratament si preventie

Ultima actualizare: 12 septembrie 2024

Vergeturi-albe

Vergeturile albe, cunoscute in termeni medicali ca „striae alba”, sunt cicatrici cutanate liniare, asociate cu intinderea excesiva, pe o perioada lunga de timp, a dermului. In functie de aspectul caracteristic, exista mai multe tipuri de vergeturi. La baza aparitiei de vergeturi albe sta ruperea fibrelor elastice si denaturarea colagenului de la nivelul dermului. Aceste vergeturi albe nu doar ca sunt deosebit de greu de tratat, uneori chiar imposibil, ci sunt considerate si o forma cronica de vergeturi, care apar duce de vergeturile anterioare, rosii-purpurii, denumite si „striae rubra”, au ajuns la maturizare si s-au decolorat. Vergeturile nu ridica eventuale riscuri pentru sanatate.


Vergeturi albe - cauze si factori de risc

Exista mai multe cauze, multe dintre ele strict fiziologice, care duc la vergeturi albe. Vergeturile albe sunt, in esenta, rezultatul unui proces care implica mai multe etape. In stadii initiale, pielea se intinde rapid, brusc sau progresiv, ceea ce provoaca ruperea fibrelor de colagen si de elastina din derm. Astfel, se poate ajunge la o inflamatie localizata si modificari in structura si in functia pielii:

  • Faza inflamatorie (striae rubra): in aceasta faza, vergeturile sunt de obicei roz, purpurii sau rosii, datorita dilatarii capilarelor din piele. Se observa o crestere a activitatii fibroblastelor, celulele care produc colagen. Totusi, colagenul nou format este de calitate inferioara si, prin urmare, nu reuseste sa repare complet structura dermului;
  • Faza de maturare (striae alba): pe masura ce inflamatia se diminueaza si pielea se vindeca, vergeturile trec in faza de maturare, devenind vergeturi albe. In aceasta etapa, capilarele se contracta, iar activitatea fibroblastelor scade, ceea ce duce la reducerea sintezei de colagen. Pielea din zona afectata devine subtire, incepe sa se atrofieze, capata un aspect incretit. Din acest motiv, aceste vergeturi albe sunt, in esenta, vergeturi mature care sunt extrem de greu de tratat - uneori chiar imposibil -, spre deosebire de cele „proaspete” (striae rubra).

Asa cum s-a mentionat deja, majoritatea cauzelor care duc la vergeturi albe sunt fiziologice. In aceasta privinta, vorbim despre striae distensae, adica vergeturi care apar ca urmare a distensiei excesive a pielii. Cauzele care duc la vergeturi albe prin distensia excesiva a pielii sunt:

Sarcina

Este una dintre cele mai frecvente cauze care duc la vergeturi albe (in stadiu final). Pe masura ce abdomenul se extinde pentru a gazdui fatul in crestere, pielea se intinde considerabil. Totusi, intinderea rapida depaseste capacitatea pielii de a se adapta, deoarece fibrele de elastina si cele de colagen se rup. De asemenea, modificarile hormonale din timpul sarcinii, in special cresterea nivelului de cortizol (nivelul de cortizol in sarcina poate fi de pana la 4 ori mai mare) contribuie la slabirea structurii dermului, favorizand formarea de vergeturi albe.

Cresterea sau pierderea rapida in greutate

Schimbarile rapide in greutatea corporala, fie ca este vorba despre crestere sau pierdere, par sa duca la aparitia de vergeturi albe. Cand pielea este intinsa rapid, fibrele de colagen si fibrele de elastina din derm se pot rupe. Persoanele care se confrunta cu obezitate sau cele ca urmeaza un plan alimentar restrictiv sunt mult mai predispuse spre a dezvolta vergeturi albe.

Pubertatea

In timpul pubertatii, organismul trece prin modificari rapide de crestere, atat in inaltime, cat si in greutate. Aceasta perioada de crestere accelerata poate favoriza aparitia de vergeturi rosii la adolescenti si, ulterior, vergeturi albe, mai ales in zone precum coapsele, fesele si sanii.

Predispozitia genetica

Este mult mai probabil ca persoanele care au membri ai familiei cu vergeturi albe sa dezvolte, in timp, acelasi timp de cicatrici cutanate. Anumite tipuri de piele, care au un continut mai mic de elastina sau colagen, reactioneaza mult mai agresiv la distensia si intinderea excesiva.

Anumite afectiuni si medicamente

Tratamentul cu corticosteroizi (topici sau sistemici) poate reduce grosimea dermului, afectand si sinteza colagenului, ceea ce creste riscul de vergeturi albe. Acelasi fenomen ar putea sa apara si in cadrul tratamentelor chimioterapice, terapiei prelungite cu antibiotice, contraceptive si cu neuroleptice. Afectiuni precum sindromul Marfan, anorexia nervoasa si bolile hepatice cronice cresc riscul ca o persoana sa dezvolte vergeturi albe.

Crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta, cu Aminoacizi esentiali, Complex de vitamine si Ulei din tarate de orez.
Rilastil Stretch Marks este o linie completa care previne si reduce semnele atrofice (vergeturi) cauzate de pierderile de colagen si elastina in adolescenta, sarcina si/sau cauzate de schimbarile bruste de greutate.

Tratament vergeturi albe

Tratamentul pentru vergeturi albe nu este unul standardizat, deoarece, in foarte multe cazuri, s-a observat ca este practic imposibila indepartarea lor. Totusi, unele optiuni terapeutice pot ajuta la imbunatatirea aspectului. Tratamentul pentru vergeturi rosii la copii si adulti este considerat a fi de dorit, intrucat rezultatul terapeutic este mai bun. Vergeturile albe, in schimb, rareori vor fi indepartate in totalitate.

Tratamente topice

  • Retinoizii, derivati ai vitaminei a (cum ar fi tretinoina) se aplica pe piele pentru stimularea productiei de colagen si imbunatatirea texturii pielii. Folosirea regulata a retinoizelor poate reduce aspectul unei vergeturi albe, desi eficienta este mai mare in stadiile incipiente (striae rubra);
  • Creme pentru vergeturi albe cu acid hialuronic: nu neaparat ca trateaza vergeturile, insa pot ajuta la reducerea aspectului si prevenirea agravarii. Au eficienta mai mica decat retinoizii;
  • Creme pentru vergeturi albe si rosii cu Centella asiatica: Centella asiatica este o planta cu potential medicinal, utilizata in tratamentul topic pentru a stimula productia de colagen. S-a constatat ca, intr-adevar, reduce vizibilitatea vergeturilor.

Procedee cosmetice dermatologice

  • Microneedling: tratamentul vergeturilor albe poate fi efectuat si prin diferite proceduri, cum ar fi microneedling-ul, care presupune utilizarea unor microace pentru a penetra pielea. Nu este un procedeu neaparat placut, dar aceasta microtrauma stimuleaza productia de colagen si elastina, ceea ce imbunatateste aspectul unei vergeturi albe si textura pielii;
  • Terapia laser: lasere fractionale, cum ar fi laserul cu dioxid de carbon sau laserul cu erbium, pot fi eficiente in tratamentul vergeturilor albe;
  • Peeling chimic: peeling-urile cu acizi alfa-hidroxilati (AHA) si cu acid tricloracetic (TCA) exfoliaza stratul superior al pielii, fiind eficiente pentru tratamentul vergeturilor rosii sau a celor albe (cu eficienta mai redusa).

Totusi, asa cum s-a mentionat, tratamentul nu este unul curativ, ci doar are rolul de a imbunatati partial aspectul vergeturilor, facandu-le mai putin vizibile.

Sfaturi pentru preventie

De cele mai multe ori, este imposibil de prevenit aparitia de vergeturi albe. Totusi, pentru a se reduce riscul aparitiei acestora, pot fi adoptate anumite masuri:

  • Evitarea fluctuatiilor rapide de greutate, fie in sensul, fie in scaderii acesteia, prin adoptarea unei diete cat mai echilibrate;
  • Practicarea regulata de exercitii fizice;
  • Hidratarea constanta a pielii, folosind creme hidratante;
  • Asigurarea unui aport adecvat de vitamina A, C, E, zinc si siliciu organic, nutrienti esentiali pentru sinteza colagenului si mentinerea elasticitatii pielii. In perioada sarcinii, o eventuala suplimentare ar trebui facuta doar la recomandarile medicului specialist.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436005/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9777947/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5782435/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6615396/

 

Farmacistul Catena va recomanda: