
Ficatul este propriul sistem natural si personal de filtrare al organismului. Ficatul filtreaza sangele si transforma toxinele in reziduuri pe care organismul le elimina mai usor. Desi oamenii au tendinta de a crede ca inima, plamanii si creierul sunt “organele vitale”, nu trebuie trecut cu vederea ficatul! Functionarea sa optima este cheia catre o sanatate generala optima.
Daca doriti sa va ingrijiti acest organ esential, trebuie sa incepeti cu cateva schimbari simple ale stilului de viata. Mai exact, este recomandat sa adoptati o alimentatie sanatoasa si echilibrata, sa faceti exercitii fizice in mod regulat si sa luati suplimente.
Suplimentele pentru ficat reprezinta o componenta importanta a unui stil de viata sanatos pentru ficat. Cu toate acestea, discutati mai intai cu un medic daca intentionati sa includeti suplimentele pentru ficat in rutina zilnica, deoarece unele suplimente pot interactiona cu alte medicamente pe care le luati in mod obisnuit sau pot fi contraindicate din alte motive.
Rolul ficatului in organism
Ficatul elimina reziduurile din sange si stocheaza energia necesara pentru functionarea organismului. Aceste lucruri sunt vitale pentru alte procese, cum ar fi producerea de colesterol, reglarea aminoacizilor (componentele de baza ale proteinelor) si stocarea glucozei in organism.
Ficatul are si alte functii importante. De exemplu:
-
stocheaza vitaminele A, D, C si B12
-
produce bila pentru a facilita digestia si pentru a absorbi grasimile
-
descompune hemoglobina (o proteina care furnizeaza oxigen in corp)
Infectiile virale, cum ar fi hepatita B si C, pot perturba sanatatea ficatului. Pot provoca semne si simptome vizibile cum ar fi icterul, in care ochii si pielea capata o nuanta galbuie din cauza supraproductiei de bilirubina. Alte cauze comune ale disfunctiei hepatice sunt boala hepatica alcoolica, genetica si ficatul gras nonalcoolic.
Cele mai bune suplimente pentru ficat
Desi sunt necesare mai multe cercetari, studiile sugereaza ca anumite suplimente pot sprijini sanatatea ficatului.
Suplimente cu armurariu
Armurariul (Silybum marianum) se afla cu siguranta in topul celor mai bune suplimente pentru ficat. Armurariul este o planta cu flori originara din Europa, cu proprietati de protectie a ficatului.

Silimarina (un flavonoid din semintele de armurariu) ajuta la prevenirea inflamatiei care poate provoca tulburari hepatice. Silimarina combate, de asemenea, radicalii liberi care afecteaza celulele, previne fibrozarea (cicatrizarea) ficatului si creste nivelul enzimelor care ajuta la detoxificarea ficatului.
Cateva studii asupra persoanelor cu steatoza hepatica, hepatita virala si ciroza sustin aceste constatari. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma daca armurariul influenteaza suficient sanatatea ficatului pentru a produce rezultate pe termen lung.
Suplimente cu anghinare
Anghinarea (Cynara scolymus), o planta comestibila din regiunea mediteraneana, este un ingredient al celor mai bune suplimente pentru ficat. Frunzele de anghinare sunt bogate in antioxidanti care ajuta la prevenirea afectiunilor hepatice.
Antioxidantii precum cinarina si acizii clorogenici reduc nivelurile crescute de aspartat aminotransferaza (AST) si alanin aminotransferaza (ALT), enzime care pot provoca probleme hepatice atunci cand nivelurile lor sunt ridicate. Sunt necesare studii mai ample si cercetari suplimentare pentru a confirma aceste constatari.
Suplimente cu radacina de papadie
Papadia (Taraxacum officinale) este o planta medicinala cu mai multi compusi benefici care pot imbunatati functia hepatica. Radacinile si frunzele de papadie contin compusi activi, cum ar fi acizii fenolici, flavonoidele si polizaharidele, care actioneaza ca agenti antiinflamatori si antioxidanti. Papadia poate proteja organismul de radicalii liberi care pot deteriora celulele sanatoase.

Oligofructanii din papadie pot ajuta la reducerea nivelului de lipide (grasimi) si a inflamatiei din ficat. Multe dintre aceste descoperiri sunt legate de studiile pe animale. Sunt necesare mai multe studii umane pentru a sti ce cantitate de extract de papadie trebuie sa contina suplimentele pentru ficat pentru a aduce beneficii.
Suplimente cu jujuba
Jujuba (Ziziphus jujuba), cunoscuta si sub numele de curmal chinezesc, este un fruct mic, de forma ovala. Semintele sale sunt bogate in antioxidanti care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi. Studiile asupra siropului de jujuba au descoperit ca poate ajuta la prevenirea toxicitatii hepatice la persoanele care primesc tratament pentru tuberculoza. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari privind administrarea suplimentelor care contin curmal chinezesc.
Suplimente cu seleniu
Deficitul de seleniu poate creste riscul de afectiuni hepatice cronice, cum ar fi hepatita, ciroza hepatica si cancerul hepatic.
Seleniul este implicat in mai multe procese din organism. De exemplu, ajuta la functionarea tiroidei si la protejarea organismului de infectii. Seleniul este o componenta a glutation-reductazei, o enzima antioxidanta care ajuta la protejarea celulelor hepatice de deteriorare prin reducerea moleculelor instabile de oxigen.
Suplimente pe baza de colina
Colina este un nutrient esential care transporta grasimile din ficat. Un nivel scazut de colina poate determina depozitarea unei cantitati mari de grasime in ficat. Prea multa grasime in ficat poate provoca steatoza hepatica nonalcoolica. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a verifica efectul colinei asupra reducerii riscului de ficat gras nonalcoolic.

Suplimente pe baza de Chanca Piedra
Chanca piedra (Phyllanthus niruri) este o planta folosita in mod obisnuit in medicina traditionala, cum ar fi Ayurveda, pentru a trata bolile hepatice. Contine substante antioxidante si antiinflamatoare care pot imbunatati sanatatea ficatului.
Cercetatorii au examinat efectele acestei plante asupra persoanelor cu hepatita alcoolica. Participantii au fost impartiti in doua grupuri, unde unii au primit un placebo, in timp ce altii au primit chanca piedra timp de patru saptamani.
Chanca piedra a imbunatatit usor nivelurile de aspartat aminotransferaza (AST) si alanin aminotransferaza (ALT). Cu toate acestea, participantii la studiu care au luat planta au avut o crestere semnificativa a nivelului total de antioxidanti in comparatie cu cei care au luat placebo.
Suplimente cu sfecla rosie
Sfecla rosie este o sursa de betaina si antioxidanti, substante bioactive care ajuta la prevenirea acumularii grasimilor in ficat.
Suplimente pe baza de curcuma
Turmericul (Curcuma longa) este o planta tropicala din care se obtine pudra de curry. Ingredientul activ din radacina de turmeric, curcumina, are proprietati antiinflamatorii si poate imbunatati sanatatea ficatului.
Curcumina poate sprijini regenerarea ficatului si poate ajuta la reducerea grasimilor din ficat. Cu toate acestea, studiile care raporteaza aceste beneficii au concluzionat ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a stabili eficacitatea si siguranta administrarii lor.
Suplimente cu vitamina C
Vitamina C este un alt nutrient esential si un antioxidant puternic. Activitatea sa antioxidanta poate proteja sanatatea ficatului.
Un studiu a comparat efectul suplimentelor cu vitamina C cu cel al unui placebo la persoanele cu hepatita C. La sfarsitul studiului care a durat o luna, participantii care au folosit vitamina C au avut un nivel semnificativ mai mare de enzime hepatice in comparatie cu cei care au luat placebo.

Suplimente cu vitamina E
Vitamina E este o vitamina solubila in grasimi si un antioxidant care poate ajuta la tratarea si gestionarea steatohepatitei asociate disfunctiei metabolice, o afectiune cunoscuta anterior ca steatohepatita nonalcoolica.
Studiile pe oameni au constatat ca administrarea de suplimente cu vitamina E a imbunatatit nivelul enzimelor hepatice si a ameliorat fibroza la adulti si copii cu steatoza hepatica asociata disfunctiei metabolice.
Suplimente cu zinc
Multe persoane cu boli hepatice au carenta de zinc. Desi sunt necesare mai multe cercetari, suplimentele cu zinc pot ajuta la ameliorarea simptomelor de ciroza si encefalopatie hepatica (o acumulare de toxine in creier cauzata de leziunile hepatice).
Cercetatorii au analizat utilizarea pe termen lung a suplimentelor cu zinc ca o posibila modalitate de a preveni carcinomul hepatocelular (HCC), un cancer hepatic comun.
Suplimente cu usturoi
Usturoiul (Allium sativum L.) contine mai multe substante bioactive, inclusiv compusi care contin sulf, care ofera beneficii antioxidante si antiinflamatorii.
Un studiu publicat in 2020 a constatat ca aceste ingrediente active amelioreaza boala ficatului gras. Suplimentele cu usturoi au redus, de asemenea, nivelurile colesterolului total, LDL si trigliceridelor (comparativ cu participantii la studiu care nu au luat suplimente cu usturoi).
Referinte:
https://britishlivertrust.org.uk/information-and-support/living-with-a-liver-condition/supplements-and-vitamins/
https://www.verywellhealth.com/supplements-for-liver-health-8737554
https://www.health.com/supplements-for-liver-health-8695675