
Ranula este un chist care se formeaza sub limba, mai exact sub planseul cavitatii bucale. De cele mai multe ori, ranula (cunoscuta si sub denumirea de ranula sublinguala) este plina cu saliva si apare in urma blocarii unei glande salivare.
Glandele salivare perfect functionale si sanatoase elibereaza saliva direct in gura. In schimb, o glanda salivara blocata sau deteriorata poate elimina saliva in tesuturile aflate in jur. Drept rezultat, saliva continua sa se acumuleze in aceste tesuturi, pana cand se dezvolta un chist.
Exista doua tipuri de ranule: simple si cervicale. Ranula simpla provoaca umflaturi care se limiteaza la planseul cavitatii bucale. Ranula cervicala apare atunci cand chistul se rupe si lichidul salivar avanseaza spre zona gatului.
-
Ranula este o problema medicala serioasa?
Ranula nu este periculoasa si nici nu este o formatiune canceroasa, iar unele pot chiar sa dispara de la sine. Cu toate acestea, unele ranule cresc atat de mari incat afecteaza respiratia sau deglutitia. In aceste cazuri, tratamentul este necesar.
-
Cat de frecvente sunt ranulele?
Cu toate ca se numara printre cele mai frecvente tulburari ale glandelor salivare, ranulele sublinguale nu sunt atat de intalnite in general.
Ce este ranula?
Ranula este un chist care apare sub limba atunci cand o glanda salivara secreta saliva in tesutul din jur.
Aceste chisturi sunt de obicei clare sau de culoare albastruie si sunt pline cu saliva. Aceasta conditie apare din cauza deteriorarii glandelor salivare. Uneori, ranulele se vindeca de la sine, insa alteori necesita tratament, care implica drenarea chistului. Ranulele nu trebuie sa fie niciodata drenate acasa.
Semne si simptome
Ranula are urmatoarele manifestari:
-
O umflatura clara sau albastruie pe planseul cavitatii bucale. Acesta este cel mai frecvent semn al ranulei aparute sub limba.
-
Un chist care se umfla si apoi coboara. De obicei, ranulele sublinguale au in jur de 5-7 cm in diametru. Uneori, ranula se goleste, dar apoi se umple din nou – si poate creste in timp.
Daca o ranula continua sa creasca in dimensiune, aceasta poate duce la:
-
dificultati la inghitire;
-
dificultati de respiratie din cauza presiunii pe care ranula sublinguala o exercita asupra traheei.

Ranula sublinguala nu este, de obicei, dureroasa. Cu toate acestea, daca in interiorul chistului se acumuleaza suficient lichid, unii oameni pot experimenta disconfort din cauza presiunii.
Cauze
Uneori, cauza unei ranule este necunoscuta, iar chistul apare spontan. In alte cazuri, ranulele apar dupa un traumatism produs la nivelul planseului cavitatii bucale, cum se poate intampla de exemplu dupa o interventie chirurgicala la nivelul gurii.
O leziune poate deteriora canalele care transporta saliva din glanda salivara in gura, provocand un blocaj. Daca nu se poate scurge asa cum ar trebui, saliva se acumuleaza in glanda si formeaza un chist in forma de cupola. Traumatismul poate fi cauzat de muscarea buzei inferioare sau a obrazului sau de o lovitura primita in fata.
Ranulele pot afecta pe oricine, dar sunt mai frecvente in randul persoanelor din insulele Pacificului si la poporul maori din Noua Zeelanda. Aceste chisturi apar, de asemenea, mai frecvent intre 20 si 30 de ani.
Diagnostic
Ranulele mici care nu provoaca semne si simptome nu necesita de regula o vizita la medic. Situatia se schimba, insa, in cazul ranulelor mari, deoarece exista riscul ca leziunea sa se rupa. O ranula este considerata mare atunci cand afecteaza mestecarea si inghitirea mancarii, vorbirea sau respiratia.
Unii medici pot pune un diagnostic in functie de aspectul si localizarea chistului. Medicul poate recomanda teste de imagistica, pentru a examina amploarea umflaturii sau pentru a confirma ca simptomele sunt cauzate de o ranula sublinguala.
Testele imagistice pentru a diagnostica o ranula sunt:
-
scanarea CT (tomografia computerizata), care foloseste o combinatie de raze X pentru a realiza fotografii detaliate ale interiorului corpului;
-
rezonanta magnetica nucleara (RMN), care foloseste magneti puternici si unde radio pentru a produce imagini ale corpului;
-
ecografia la nivelul gatului, care utilizeaza unde sonore pentru a crea imagini in interiorul corpului.

Aceste teste pot, de asemenea, sa faca distinctia intre ranula sublinguala si alte afectiuni cu simptome si caracteristici similare, cum ar fi abcesul, chistul dermoid sau chistul de arc brahial.
Metode de tratament
Medicii trateaza ranula in doua moduri: dreneaza chistul si, de asemenea, impiedica scurgerea salivei pentru a preveni reaparitia chistului.
Daca medicul face doar o incizie pentru a drena chistul, ranula va aparea din nou in doua treimi dintre cazuri, deoarece glanda inca produce saliva. Medicul primar va poate trimite la un specialist in otorinolaringologie (ORL) sau un chirurg specializat in sanatatea orala, pentru tratarea unei ranule.
Optiunile de tratament pentru ranula sublinguala sunt:
In timpul acestei proceduri, chirurgul efectueaza o incizie in chist si cauterizeaza (arde zona pentru a preveni sangerarea) marginile inciziei, permitand scurgerea continua a lichidului. Drept urmare, glanda continua sa secrete saliva, insa aceasta se scurge in gura, fara sa formeze un chist.
In timpul acestei interventii chirurgicale, specialistul indeparteaza atat chistul, cat si glanda deteriorata. Celelalte glande salivare din gura pot continua sa produca suficienta saliva, incat sa nu observati modificari din cauza glandei lipsa.
Acest tratament nu implica o interventie chirurgicala deschisa, dar se efectueaza totusi sub anestezie. Furnizorii de asistenta medicala plaseaza un ac in ranula sublinguala pentru a drena chistul. Apoi injecteaza alcool in glanda deteriorata, astfel incat aceasta sa nu mai produca saliva.
Un ac este folosit pentru a extrage lichidul din ranula.

-
Ablatia glandelor salivare
Ablatia este o procedura care poate vindeca o ranula in 85% dintre cazuri.
Specialistul foloseste un ac pentru a aspira fluidul din ranula sublinguala, apoi injecteaza etanol si reaspira dupa 10 minute.
Posibile complicatii
Complicatiile asociate cu o ranula marita sunt ruperea chistului, precum si dificultati de inghitire si vorbire. Recidiva este posibila dupa drenarea unei ranule sublinguale.
Exista, de asemenea, complicatii asociate cu interventia chirurgicala. Acestea sunt amorteala temporara a limbii dupa interventie chirurgicala, hematom postoperator si infectie. Semnele de infectie sunt febra, frisoanele si durerea. Consultati un medic daca aveti semne de infectie.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23451-ranula
https://www.healthline.com/health/ranula
https://www.verywellhealth.com/ranula-8709806