Vaginita reprezinta o afectiune cauzata de o infectie sau o inflamatie a vaginului. De asemenea, exista un termen umbrela similar vulvovaginita, care descrie inflamatia atat a vaginului, cat si a vulvei, partea externa a organelor genitale feminine.
Infectiile vaginale pot avea o multime de cauze diferite si sunt destul de frecvente. De fapt, specialistii in obstetrica si ginecologie sustin ca pana la o treime dintre femei vor dezvolta vaginita la un moment dat in timpul vietii.
Aceste infectii pot aparea oricand, insa cel mai frecvent apar in timpul anilor de reproducere sau de la sfarsitul adolescentei pana in jurul varstei de 40 de ani.
Infectiile vaginale se pot dezvolta si fara ca o femeie sa intretina relatii sexuale cu penetrare sau orice alt tip de act sexual. Cu alte cuvinte, vaginita nu este o infectie cu transmitere sexuala (ITS), cu toate ca anumite tipuri de activitati sexuale pot favoriza aparitia vaginitei.
Vaginita – generalitati
Vaginita este o inflamatie a vaginului care, in mod normal, este cauzata de o infectie. Vaginita provoaca de obicei o scurgere vaginala, mancarime, arsura si, posibil, durere.
Vaginita este o afectiune frecventa. Majoritatea femeilor dezvolta aceasta problema medicala cel putin o data in viata.
Vaginul este canalul muscular care face legatura intre colul uterin si exteriorul corpului, fiind captusit de o membrana mucoasa. Are o lungime medie de aproximativ 7-10 cm.
Singura parte a vaginului care este in mod normal vizibila din exterior este deschiderea vaginala.
Tipuri de vaginita
Exista mai multe tipuri de vaginita, in functie de cauza.
Cele mai frecvente sunt:
Vaginita atrofica
Nivelurile reduse de estrogen dupa menopauza sau indepartarea chirurgicala a ovarelor pot cauza subtirea mucoasei vaginale, ducand uneori la iritatii, arsuri si uscaciune la nivelul vaginului.
La tratarea vaginitei atrofice poate contribui si CERVIRON 10 ovule Perfect Care, un produs sub forma de ovule, cu actiune terapeutica locala, indicat in terapia vaginitelor atrofice, aerobe si traumatice, precum si in tratarea leziunilor de col uterin. Cerviron® contine substante cu efecte benefice pentru o actiune tintita in tratamentul vulvovaginitelor acute si cronice de etiologie aeroba, atrofica sau mecanica, cauzate de modificari ale pH-ului vaginal sau de modificari ale microbiotei vaginale.
Vaginoza bacteriana
Acest tip de vaginita rezulta in urma unei cresteri excesive a nivelului bacteriilor care formeaza flora vaginala. Pacientii au de obicei niveluri scazute ale unor bacterii vaginale normale numite lactobacili.
Tricomoniaza
Aceasta infectie este cauzata de un parazit protozoar unicelular cu transmitere sexuala, Trichomonas vaginalis. Acesta poate infecta alte parti ale tractului urogenital, cum ar fi uretra, tubul prin care urina este eliminata din organism.
Candidoza
Acestea apar atunci cand exista o crestere excesiva a unui organism fungic - de obicei Candida albicans - in vagin. Candida albicans provoaca, de asemenea, infectii in alte zone umede ale corpului, cum ar fi in cavitatea bucala (afte), pliurile pielii si unghii. Ciuperca poate provoca, de asemenea, eruptie cutanata de scutec.
Vaginita – cauze si factori de risc
Infectia, cum ar fi candidoza, vaginoza bacteriana si tricomoniaza, este cea mai frecventa cauza a vaginitei. Dupa pubertate, 90% dintre cazurile de vaginita sunt infectioase. Mai rar, vaginita poate fi cauzata si de gonoree, Chlamydia, micoplasma, herpes, Campylobacter, unii paraziti, dar si de o igiena deficitara.
Vaginita poate aparea inainte de pubertate, insa este cauzata de alte tipuri de bacterii. Inainte de pubertate, Streptococcus spp provoaca cele mai multe cazuri, de multe ori din cauza practicilor necorespunzatoare de igiena care raspandesc bacteriile din zona anala catre organele genitale.
Distanta scurta dintre vagin si anus, lipsa de estrogen si lipsa parului pubian pot creste riscul de vulvovaginita inainte de pubertate. Vulvovaginita este o inflamatie a vaginului si a vulvei si poate afecta femeile de toate varstele.
Dupa pubertate, infectia este provocata in cele mai multe cazuri de Gardnerella, un tip de bacterie din interiorul vaginului.
Exista situatii in care vaginita poate avea la baza o reactie alergica, de exemplu, la prezervative, spermicide, anumite sapunuri si parfumuri, dusuri vaginale, medicamente topice, lubrifianti si chiar sperma.
De asemenea, unele femei se pot alege cu vaginita in urma iritatiilor provocate de tampoane.
Factorii care cresc riscul de vaginita sunt:
-
sarcina
-
dusurile vaginale si utilizarea produselor vaginale, cum ar fi spray-uri, spermicide si dispozitive contraceptive
-
antibiotice
-
purtarea pantalonilor stramti sau a lenjeriei intime umede
-
nivelurile scazute de estrogen in timpul menopauzei
Femeile cu diabet zaharat sunt deosebit de predispuse la vaginita.
Transmitere
Actul sexual este cel mai frecvent mijloc de transmitere a vaginitei, insa nu este singura metoda. Unii experti sustin ca persoanele care au mai multi parteneri sexuali pot avea un risc mai mare de a dezvolta vaginoza bacteriana, care este un anumit tip de vaginita. Persoanele care au un partener sexual de sex feminin ar putea avea, de asemenea, un risc cu 60% mai mare de a dezvolta vaginoza bacteriana.
Specialistii in sanatate sustin uneori ca infectiile cu drojdie si infectiile bacteriene reprezinta infectii asociate contactului sexual.
Persoanele active sexual au tendinta sa contracteze mai des aceste infectii. Cu toate acestea, infectiile nu se transmit neaparat de la un partener la altul in timpul actului sexual.
Sanatatea sistemului genital poate fi mentinuta cu ajutorul Carpicon supozitoare, un produs bazat pe o reteta veche romaneasca realizata de doctor biolog Viorica Vintila. Carpicon supozitoare contin ceara de albine si extract uleios de conifere. Aceste supozitoare au proprietati cicatrizante, regeneratoare si antiiflamatorii.
Diagnosticul de vaginita
Pentru a diagnostica vaginita, medicul ar putea sa:
Examineze istoricul medical
Aceasta lucru presupune examinarea istoricului medical de infectii vaginale sau boli cu transmitere sexuala.
Efectueze o examinare pelviana
In timpul examenului pelvian, medicul ar putea folosi un instrument (speculum) pentru a verifica eventualele inflamatii si secretii din interiorul vaginului.
Recolteze o proba de lichid vaginal pentru a fi testata in laborator
Medicul ar putea colecta o proba de secretii cervicale sau vaginale pentru a fi testata in laborator cu scopul de a confirma tipul de vaginita.
Efectueze un test de pH
Specialistul ar putea opta pentru testarea pH-ului vaginal aplicand un test de pH pe peretele vaginului. Un pH crescut poate indica fie vaginoza bacteriana, fie tricomoniaza. Cu toate acestea, testarea pH-ului in sine nu este un test de diagnostic fiabil.
Tratament vaginita
Tratamentul este prescris in functie de cauza vaginitei. De exemplu, poate fi sub forma de steroizi topici cu potenta scazuta, aplicati pe piele, antibiotice topice sau orale, medicamente antifungice sau creme antibacteriene.
Vaginita bacteriana este de obicei tratata cu antibiotice, cum ar fi metronidazol sau clindamicina. De asemenea, vaginita bacteriana poate fi remediata si cu ajutorul unui produs eficient, cum este Canesbalance gel, un gel dovedit clinic in tratarea simpla si eficienta a simptomelor vaginitei bacteriene prin restabilirea echilibrului pH-ului si florei vaginale.
Infectiile fungice sunt abordate de obicei cu medicamente precum butoconazol si clotrimazol.
Alte variante de tratament pentru vaginita sunt:
-
Crema cu cortizon pentru tratarea iritatiilor severe.
-
Antihistaminice, daca inflamatia pare sa fie provocata de o reactie alergica.
-
Crema cu estrogen, daca vaginita are la baza un nivel scazut de estrogen.
Daca o femeie este insarcinata, ar trebui sa se asigure ca medicul ei stie acest lucru, deoarece vaginita poate afecta fatul si pentru ca unele optiuni de tratament ar putea sa nu fie potrivite.
Complicatiile vaginitei
Femeile care au tricomoniaza sau vaginoza bacteriana prezinta un risc mai mare de a se confrunta cu infectii cu transmitere sexuala din cauza inflamatiei cauzate de aceste tulburari.
Preventie
Pentru a preveni vaginita este important sa:
-
pastrati o igiena generala buna
-
folositi sapunuri blande, fara iritanti sau parfumuri
-
purtati lenjerie intima din bumbac
-
evitati dusurile vaginale si agentii iritanti, cum ar fi cei prezenti in spray-urile de igiena intima, sapunuri si alte produse feminine
-
va curatati din fata catre spate pentru a evita raspandirea bacteriilor din anus in vagin
-
purtati haine largi
-
practicati relatii sexuale cu prezervativ
-
folositi antibiotice numai atunci cand este necesar
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginitis/symptoms-causes/syc-20354707
https://www.medicalnewstoday.com/articles/175101
https://www.healthline.com/health/vaginal-infection