HPV, Human Papiloma Virus, este un virus responsabil de apariția cancerelor anogenitale, afecțiuni care debutează lent și de cele mai multe ori fără simptome. HPV are numeroase rădăcini, peste 100 de genotipuri fiind descoperite până în prezent, însă dintre acestea cel mai mare potențial oncogen îl au tulpinile 16 și 18. HPV poate afecta atât femeile, cât și bărbații.
Cuprins:
Ce este vaccinul antiHPV
Cum acționează vaccinul împotriva HPV
Când se face vaccinul antiHPV
Cât durează eficiența vaccinului antiHPV
Vaccinul antiHPV și eficiența după infectare
Unde se face vaccinul antiHPV
Vaccinul antiHPV și sarcina
Importanța vaccinului contra HPV
Care sunt simptomele infecției cu HPV
Ce analize se fac pentru a depista infecția cu HPV
Ce este vaccinul antiHPV
Vaccinul antiHPV este singura metodă de prevenție a infecției cu Human Papiloma Virus, acesta făcând parte din schema de vaccinare opțională propusă de Ministerul Sănătății. Vaccinul împotriva HPV se administrează atât femeilor, cât și bărbaților, în două sau trei doze, în funcție de vârstă.
Cum acționează vaccinul împotriva HPV
Vaccinul antiHPV acționează, asemenea oricărui vaccin, prin imunizarea organismului în fața unei posibile infecții cu HPV. Papilomavirusurile conțin un înveliș format din proteine L1 care cauzează verucozități și creșteri anormale ale țesuturilor. Vaccinul antiHPV conține particule asemănătoare virusului, care nu pot cauza infecții sau boala, dar care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva proteinelor L1 și astfel, la întâlnirea cu virusul HPV, acesta îl va recunoaște imediat și va crea o barieră de protecție.
Când se face vaccinul antiHPV
Vaccinul antiHPV bivalent, tetravalent și nonavalent se administrează intramuscular, în 2 sau 3 doze, tinerelor cu vârsta între 9 și 26 de ani, însă se poate face și mai târziu, la recomandarea medicului. Este important ca toate dozele să fie administrate în interval de un an, cu o pauză de cel puțin o lună între prima și a doua doză și de cel puțin trei luni între a doua și a treia doză.
Cât durează eficiența vaccinului antiHPV
Odată ce schema de vaccinare împotriva virusului HPV a fost urmată, studiile au arătat o protecție de 100 %, până la 5 ani după vaccinare, cercetări privind eficiența ulterioară fiind încă în desfășurare. Vaccinul antiHPV protejează împotriva tulpinilor 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58, considerate cele mai periculoase.
Vaccinul antiHPV și eficiența după infectare
Vaccinul antiHPV nu mai este eficient după infectarea cu papilomavirus, motiv pentru care este recomandată vaccinarea preventivă. Persoanele care și-au început deja viața sexuală prezintă risc crescut de infectare, motiv pentru care se recomandă testarea HPV. De asemenea, femeile care s-au vaccinat contra HPV trebuie să urmeze în continuare schema de screening anual și să efectueze consultul ginecologic și testul Babeș Papanicolau.
Unde se face vaccinul antiHPV
Vaccinul împotriva HPV se administrează ca injecție intramusculară, de preferință în umăr sau în coapsă. Vaccinul antiHPV se poate procura de la farmacie, se face în cabinetul medicului de familie și se eliberează doar pe bază de prescripție medicală.
Vaccinul antiHPV și sarcina
Vaccinul antiHPV nu se administrează femeilor însărcinate. Vaccinul contra HPV nu este asociat cu infertilitatea sau sterilitatea.
Importanța vaccinului contra HPV
Pentru a înțelege importanța vaccinului antiHPV trebuie să cunoaștem ce este, cum se transmite virusul și care sunt riscurile contactării.
Ce este HPV
HPV este un virus extrem de contagios care se întâlnește într-o proporție foarte mare la persoanele active sexual. Conform statisticilor, aproximativ 80% din persoanele care au activitate sexuală l-au dezvoltat cel puțin o dată în decursul vieții. Infecția cu HPV stă la baza apariției leziunilor premaligne (excrescențelor), verucilor genitale și cancerului care afectează colul uterin, vulva, vaginul și anusul. Chiar dacă doar femeile pot dezvolta cancer de col uterin, verucile și excrescențele genitale afectează și bărbații. În plus, aceștia pot fi purtători de HPV asimptomatici și-l pot transmite mai departe.
Cum se transmite virusul HPV
Virusul HPV se găsește în piele sau în mucoase și se transmite pe cale sexuală, indiferent de tipul actului sexual, iar prezervativul nu este o metodă de prevenție sigură, deoarece se poate intra în contact cu porțiuni de piele care nu sunt acoperite. În cazuri mai rare, HPV se poate transmite și prin mâini infectate, lenjerie, prosoape, transmitere de la mamă la făt în momentul nașterii, purtarea hainelor persoanelor infectate sau chiar din piscină. Conform studiilor, HPV se poate transmite inclusiv prin sărut, dat fiind că este vorba de un contact al mucoaselor.
Care sunt simptomele infecției cu HPV
Din păcate, infecția cu HPV poate fi asimptomatică, aproximativ 60% dintre cazuri ne prezentând simptome. Dacă apar, acestea sunt localizate în zona genitală și pot consta în:
-
negi/veruci genitale
-
umflături
-
pete colorate intens ori nepigmentate
-
leziuni localizate în zona anusului, a scrotului, a cervixului, a coapsei sau chiar pe penis.
În cazul persoanelor cu un sistem imunitar puternic, virusul HPV poate fi anihilat de organism în decurs de câteva luni de la infectare, însă acest aspect nu scade riscul reinfectării.
Ce analize se fac pentru a depista infecția cu HPV
Singurele analize care pot depista prezența papilomavirusului în organism sunt testul HPV și testul Babeș Papanicolau, acesta din urmă fiind eficient prin evidențierea modificărilor citologice cervicale date de HPV și este recomandat a fi făcut cu o frecvență anuală. De asemenea, colposcopia și biopsia cervicală pot oferi informații suplimentare despre existența HPV în organism.
Sursă: insp.gov.ro, ms.ro, OMS