Vaccin hepatita A – administrare, beneficii, contraindicatii

Vaccin hepatita A – administrare, beneficii, contraindicatii Vaccin hepatita A – administrare, beneficii, contraindicatii

Ultima actualizare: 17 iulie 2024

Vaccin-hepatita-A

Hepatita A este o afectiune inflamatorie a ficatului, cauzata de virusul hepatic A, cu grad ridicat de contagiozitate. In general, hepatita A se transmite pe cale fecal-orala (prin contact cu diferite obiecte contaminate, consum de alimente contaminate) sau prin contact fizic apropiat (raporturi sexuale, ingrijirea bolnavilor de hepatita A).

Deoarece este o afectiune cu risc foarte mare de a fi transmisa de la o persoana la alta, administrarea de vaccin hepatita A se recomanda in special pentru imunizarea propriei, dar si pentru prevenirea riscului de a transmite virusul persoanelor sanatoase. De asemenea, exista categorii populationale care prezinta risc mai mare de infectie.

Dincolo de faptul ca administrarea unui vaccin anti-hepatita A se recomanda ca parte a imunizarii, se mai poate administra si in cazul in care exista suspiciunea expunerii in trecut la virusul hepatitei A. In acest caz, vaccinul antihepatita A are eficacitate maxima daca este administrat persoanei la cel mult doua saptamani dupa eventuala expunere.

Hepatita A este o afectiune cu simptome care pot varia de la usoare la deosebit de severe. In cazuri grave, daca exista comorbiditati, se poate ajunge chiar la deces. Simptomele tind sa debuteze la aproximativ patru saptamani dupa expunere si pot dura chiar si peste sase luni. Vaccinarea este sigura si deosebit de eficienta.


Vaccin hepatita A – cum functioneaza?

Administrarea unui vaccin antihepatita A provoaca o reactie imuna din partea organismului. Celulele implicate in imunitate, limfocitele B si T, sunt activate si se diferentiaza in celule specializate, cu activitate specifica impotriva antigenului hepatitei A (virusul). Se formeaza limfocitele B cu rol in producere de anticorpi, limfocite B cu memorie, celule T-helper si celule citotoxice. Dupa ce agentul etiologic a fost neutralizat, limfocitele B cu memorie sunt cele care, in viitor, atunci cand va avea loc o eventuala infectie cu virusul hepatitei A, vor determina raspunsul imun sa fie mult mai rapid si eficient. Administrarea vaccinului antihepatita A confera, in majoritate cazurilor, imunizare pe viata.

Vaccin hepatita A – cand si cum se administreaza?

Un vaccin antihepatita A contine virusul inactivat, fara potential patogen, fiind autorizat pentru a se administra intramuscular (in muschiul deltoid). De obicei, se recomanda doua doze de vaccin hepatita A, a doua doza de vaccin avand rolul de a conferi protectie pe termen lung. Imunizarea dupa vaccin ar putea dura intreaga viata, dar s-a estimat ca in randul adultilor dureaza in jur de 25 de ani, iar in randul copiilor, intre 14 si 20 de ani. Vaccinul pentru hepatita A se administreaza dupa cum urmeaza:

Vaccin hepatita A la copii

  • Prima doza de vaccin antihepatita A se administreaza in jurul varstei de 12-13 luni.
  • A doua doza de vaccin hepatita A se administreaza, de obicei, la distanta de 6-18 luni. Dar, pentru protectie maxima, se recomanda ca a doua doza de vaccin hepatita A sa se faca dupa cel mult 6 luni de la prima.

Vaccin hepatita A la adulti

  • Pentru adulti, exista un vaccin combinat, care contine atat vaccinul impotriva hepatitei A, cat si impotriva hepatitei B.
  • Se administreaza doar persoanelor cu varsta de peste 18 ani.
  • Se administreaza in 3 doze, pe parcursul a 6 luni (urmatoarele 2 doze se vor face la 1 luna, respectiv la 6 luni dupa prima doza). Tipul acesta de vaccin antihepatita A si antihepatita B nu ridica riscuri si confera imunizare pe termen lung impotriva ambelor tulpini virale.

In cazul copiilor mai mari si adolescentilor cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani, se recomanda tot doua doze de vaccin hepatita A, la distanta de 6 luni intre ele. Vaccinul combinat se recomanda oricarui adult, indiferent de varsta, atat timp cat nu exista contraindicatii asociate.

Vaccin-pentru-hepatita-A

Vaccin hepatita A – indicatii si contraindicatii

In general, administrarea de vaccin antihepatita A este recomandata in cazurile urmatoare:

  • la toti copiii cu varsta de peste 1 an;
  • la toti adultii cu varsta de peste 18 ani, care nu s-au vaccinat in trecut, se recomanda forma de vaccin combinat;
  • in cazul barbatilor care intretin raporturi sexuale cu alti barbati;
  • in timpul focarelor de hepatita A;
  • in cazul persoanelor care calatoresc in tari unde infectia este endemica;
  • in cazul celor care consuma substante ilicite, indiferent de forma de administrare;
  • la persoanele care se confrunta cu tulburari de coagulare a sangelui;
  • persoanelor care prezinta risc profesional de infectie (personal medical, ingrijitori);
  • pacientilor cu boala hepatica cronica (inclusiv hepatita B sau C);
  • celor care doresc sa isi asigure imunizare impotriva hepatitei A.

In ceea ce priveste contraindicatiile administrarii unui vaccin pentru hepatita A, dincolo de o eventuala reactie alergica severa la o doza anterioara de vaccin, nu exista si alte contraindicatii.

Prima doza de vaccin impotriva hepatitei A poate fi administrata in acelasi timp cu alte vaccinuri utilizate in mod obisnuit in programele de vaccinare nationala. Nu sunt necesare precautii speciale cand se vaccineaza persoane imunodeprimate (in caz de HIV sau tratament cu corticosteroizi). Nu exista prea multe date privitoare la siguranta administrarii unui vaccin pentru hepatita A in timpul sarcinii; teoretic, riscul pentru fatul in curs de dezvoltare este de asteptat sa fie unul deosebit de mic.

Mamele care alapteaza si care s-au vaccinat impotriva hepatitei A pot continua sa alapteze fara absolut nicio problema. Alaptarea nu este o contraindicatie a vaccinarii. De altfel, insasi sugarii alaptati ar trebui vaccinati conform indicatiilor. Chiar daca deseori se considera ca daca exista un episod acut de boala infectioasa (stari febrile) nu ar trebui administrat vaccinul antihepatita A, inca se poate administra fara niciun risc.

Copiii nascuti prematur ar trebui, de asemenea, sa faca acest vaccin. Antecedentele de alergie la penicilina, alte alergii care nu au legatura cu eventuali compusi ai vaccinului si tratamentul activ cu antibiotice nu sunt contraindicatii ale vaccinarii.

Vaccin hepatita A – beneficiile administrarii

In mod evident, vaccinul antihepatita A este foarte eficient in a reduce riscul infectiei cu acest virus si, implicit, riscul de hepatita A. Vaccinul ofera imunizare de lunga durata, si uneori chiar pentru intreaga viata. Vaccinarea contribuie, in egala masura, si la reducerea riscului de a transmite virusul si altor persoane.

Hepatita A este o boala contagioasa, care poate fi transmisa de la o persoana la alta, in special pe cale fecal-orala (de unde si denumirea de „boala mainilor murdare”). Vaccinarea este cea mai sigura metoda de a preveni infectia ulterioara. Nu ridica riscuri majore de complicatii, ci doar eventuale efecte secundare usor de gestionat.

Vaccin hepatita A – posibile efecte secundare

Dupa cum s-a mentionat, exista doua tipuri de vaccin antihepatita A disponibile: vaccinul care ofera imunizare doar impotriva virusului hepatitei A si vaccinul combinat, care ofera imunizare pentru doua tulpini virale, A si B.

Administrarea vaccinului impotriva virusului de hepatita A este foarte sigura, iar acest lucru este sustinut de experienta globala cumulata in urma utilizarii a sute de milioane de doze, administrare copiilor si adultilor din intreaga lume. Indiferent de programul prin care s-a initiat vaccinarea sau de producatorul vaccinului, profilurile de siguranta asociate vaccinarii au fost intotdeauna excelente. In ceea ce priveste eventualele efecte secundare, acestea pot fi:

  • reactii locale: durere sau sensibilitate la locul injectarii (la putin peste 50% dintre adulti), iar la copii ratele corespunzatoare au fost de 15-17%;
  • alte reactii adverse raportate in urma administrarii vaccinului pentru hepatita A: eruptiile cutanate usoare la locul injectarii, febra, dureri de cap.

Exista cazuri foarte rare de reactii adverse severe, cum ar fi cresterea nivelului enzimelor hepatice, purpura trombocitopenica idiopatica, sindromul Guillain-Barre.

Nu au existat probleme de tolerabilitate in urma administrarii unui vaccin pentru hepatita A la persoanele cu boala hepatica cronica usoara pana la moderata, la cei cu transplant hepatic sau renal sau la persoanele care fac dializa. Chiar daca literatura de specialitate este limitata in ceea ce priveste siguranta administrarii vaccinului pentru hepatita A in timpul sarcinii, riscul vaccinarii (cu antigen care a fost ulterior inactivat) asupra fatului in curs de dezvoltare este foarte probabil sa fie neglijabil. Siguranta in timpul alaptarii este certificata prin faptul ca, in esenta, bebelusilor li se recomanda oricum vaccinul antihepatita A in jurul varstei de 12-13 luni (cand inca ar trebui alaptati la san).

 

Surse:

  1. https://www.immunize.org/wp-content/uploads/catg.d/p4204.pdf
  2. https://www.travelvax.com.au/holiday-traveller/vaccinations/hepatitis-a
  3. https://travelhealthpro.org.uk/factsheet/21/hepatitis-a
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-long-does-hepatitis-a-vaccine-last
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554604/
  6. https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/hepatitis-a-vaccine