Spre deosebire de alte tipuri de vaccinuri, administrarea unui vaccin antirabic este recomandata, in mod uzual, daca se suspecteaza faptul ca persoana respectiva a fost infectata cu rabie. Acest vaccin nu este introdus in schema nationala de vaccinare. Rabia provoaca encefalita virala care, anual, duce la aproximativ 70000 de decese la nivel mondial. Istoric, rabia este una dintre cele mai bine cunoscute si vechi boli, cu documentari ale bolii care dateaza de peste 4000 de ani. In trecut, muscatura provenita de la un animal turbat, bolnav de rabie, era intotdeauna considerata fatala. In 1885, Pasteur a introdus primul vaccin antirabic, ceea ce a promovat profilaxia bolii.
Virusul rabiei, parte din familia Rhabdoviridae, se transmite prin muscatura (saliva) provenita de la un animal anterior infectat. Animalul este de obicei un mamifer, in mod uzual cainele sau pisica, animale de companie obisnuite. Tocmai ca urmare a riscului de a lua rabie din cauza muscaturii animalului de companie, se recomanda administrarea de vaccin antirabic mai ales acestora. De obicei, animalele tinute in casa prezinta un risc scazut de a se infecta cu acest virus, insa este foarte important ca acestea sa fie imunizate. Dozele de vaccin antirabic trebuie administrate doar in cazul in care, pe baza simptomelor, se suspecteaza infectia virala activa.
Vaccin antirabic – mecanism de actiune
Rabia este o infectie zoonotica, pana la 99% dintre decesele care survin in urma rabiei fiind de fapt cauzate de muscatura cainilor infectati. Drept urmare, cea mai eficienta strategie prin care se pot preveni majoritatea cazurilor de rabie este administrarea de vaccin antirabic la caini. Ca si in cazul oamenilor, vaccinarea functioneaza la fel in randul animalelor: imunizarea impotriva agentului patogen al rabiei, astfel incat infectia sa nu mai apara. Implicit, in urma administrarii de vaccin antirabic, scade semnificativ si riscul ca agentul viral sa fie transmis la om, printr-o muscatura de la animalul bolnav. In randul oamenilor, vaccinarea potenteaza raspunsul imun.
Vaccin antirabic – roluri
Administrarea dozelor de vaccin antirabic are rolul de a potenta raspunsul imun al organismului uman, intrucat, in lipsa unui tratament rapid, rabia este deseori fatala. Infectia duce la encefalita virala, care are un prognostic foarte slab in lipsa tratamentului adecvat. In general, tratamentul se bazeaza pe administrarea de vaccin antirabic in serie, in mai multe doze, si pe administrarea de imunoglobulina antirabica (de obicei de cal). Orice mamifer poate transmite rabie, desi mult mai des este obisnuit ca muscatura de caine (in special maidanez) sa provoace aceasta infectie. Totusi, poate fi provocata si muscatura de pisici, vulpi, lilieci si chiar sobolani ce sunt infectati.
Administrarea de vaccin antirabic este recomandata, in prima instanta, pentru a se asigura mai ales imunizarea animalelor de companie. In cazul oamenilor, dozele de vaccin antirabic se vor recomanda doar atunci cand exista suspiciune clinica de rabie si se confirma diagnosticul. Spre exemplu, daca o persoana a fost muscata de animalul de companie si suspecteaza in prima faza ca aceasta ar putea avea rabie (in special pe baza comportamentului), ar trebui ca de urgenta sa se prezinte la medic. Daca se intervine rapid cu vaccin antirabic si imunoglobuline, riscul ca o astfel de boala sa duca la deces este semnificativ redus, precum si riscul de complicatii asociate.
Vaccin antirabic – protocol de administrare
Administrarea dozelor de vaccin antirabic ajuta la prevenirea rabiei, in prima instanta, mai ales la persoanele cu risc (cei care lucreaza cu adaposturi de animale, ingrijitori de animale, medici veterinari). Insa, in mod obisnuit, dozele de vaccin rabic se recomanda cand exista semne si simptome asociate infectiei virale anterioare. Este foarte important sa se intervina precoce si cat mai rapid dupa muscatura animalului, deoarece rabia este o afectiune potential letala. Chiar daca cea mai eficienta metoda de a preveni rabia este vaccinarea animalelor de companie, daca exista suspiciunea de rabie la o persoana, dozele de vaccin antirabic se vor administra astfel:
-
patru doze de vaccin antirabic, una administrata in momentul in care diagnosticul de rabie este clar, a doua doza de vaccin antirabic la 3 zile, a treia doza de vaccin antirabic la 7 zile, iar a patra doza de vaccin antirabic la 14 zile postexpunere;
-
o a cincea doza de vaccin antirabic se administreaza la 28 de zile postexpunere, la persoane cu statut imunitar deficitar (tratament cronic cu corticosteroizi, diabet, HIV);
-
daca in anumite conditii a avut loc vaccinarea anterioara, un tratament tipic pentru rabie ar putea presupune administrarea unei doze de vaccin antirabic in ziua prezentarii la medic si o a doua doza de vaccin antirabic in a treia zi;
-
doza de vaccin ar trebui administrata intr-un loc indepartat, de unde se administreaza a doua parte a tratamentului, si anume imunoglobulinele antirabice.
Dozele de vaccin antirabic se administreaza intramuscular (la nivelul muschiului deltoid) sau, in unele cazuri, subcutanat. Vaccinarea este sigura si in cazul copiilor, urmand acelasi protocol de administrare. In functie de varsta, vaccinul va fi facut in brat sau la nivelul coapsei. Trebuie mentionat si modul in care animalele de companie ar trebui sa primeasca vaccin antirabic.
-
O doza, in cazul cainilor si pisicilor, la varsta de 12 saptamani.
-
Ulterior, doza de vaccin antirabic trebuie repetata 1 an mai tarziu.
-
Revaccinarea cainilor si pisicilor se face periodic, o data la 3 ani (o singura doza de vaccin antirabic).
-
In anumite cazuri, vaccinarea se recomanda daca animalele sunt suspecte de rabie si nu au fost anterior vaccinate.
-
Protocolul de vaccinare trebuie sa urmareasca sfaturile medicului veterinar.
Animalele de companie care stau in interiorul locuintei si nu umbla pe afara prezinta un risc cu mult mai redus de a se infecta cu virusul rabiei decat cele care stau in aer liber. Cu toate acestea, administrarea de vaccin antirabic este in continuare importanta.
Vaccin antirabic – indicatii si contraindicatii
Nu exista niciun fel de contraindicatii in ceea ce priveste administrarea vaccinului antirabic. In functie de context, acesta poate fi administrat si copiilor, intrucat rabia este o afectiune care are un potential dezastruos. Din pacate, este relativ dificil sa se identifice cu precizie momentul in care a avut loc infectia si, de altfel, simptomele asociate. Acesta este si motivul pentru care este recomandat sa se cunoasca daca mamiferul care a provocat muscatura pare a fi bolnav de rabie sau nu. De asemenea, rabia poate fi transmisa si prin alte moduri, nu doar prin muscatura: poate fi transmisa si prin saliva animalului infectat, care patrunde in ochi, nas, gura sau leziuni ale pielii.
Cu toate acestea, vaccinul antirabic trebuie administrat in primele zile de la eventuala infectie, si trebuie avut in vedere faptul ca rabia se prezinta cu 5 etape tipice de evolutie:
(1) Incubatie
Defineste intervalul dintre momentul inocularii (cand a avut loc muscatura) si pana cand apar primele simptome de boala. Poate varia de la cateva zile pana la cativa ani.
(2) Faza de prodrom
Se prezinta cu simptome foarte nespecifice, asemanatoare gripei (febra, frisoane, letargie, lipsa poftei de mancare), cu simptome gastrointestinale (diaree, varsaturi) si dureri musculare.
(3) Faza neurologica acuta
In aceasta etapa, apar simptome neurologice, clasificate in una dintre cele 3 categorii:
-
forma encefalitica: cea mai frecventa, apare in aproximativ 85% din cazuri. Persoanele se pot prezenta cu hidrofobie sau aerofobie, ca urmare a spasmelor care insotesc spre exemplu inghitirea lichidelor (hidrofobie). Agitatia, anxietatea, tahicardia, tahipneea, starile febrile sunt alte simptome ale bolii, care evolueaza rapid spre hiperactivitate.
-
forma paralitica: este mai putin frecventa, aparand in 20% din cazuri. Simptomele seamana foarte bine cu cele ale sindromului Guillain-Barre, cu slabiciune, stare psihica alterata, stari febrile care persista, disfunctie a vezicii urinare.
-
forma non-clasica: rara, asociata cu convulsii, simptome motorii si senzoriale profunde.
(4) Coma si (5) moartea
Stadiul 4, coma, apare de obicei la 10 zile dupa stadiul 3. Dupa debutul stadiului 4, fara ingrijiri de sustinere (insuficienta cardiopulmonara frecventa), majoritatea persoanelor vor deceda in 2-3 zile. Chiar si cu terapie de sustinere, practic prognosticul asociat este deosebit de nefavorabil, mai ales daca nu se intervine de la inceput cu vaccin antirabic si imunoglobuline. Drept urmare, este foarte important sa se vaccineze, cu vaccin antirabic, animalele de companie. Daca s-a diagnosticat rabia la oameni, se urmeaza schema terapeutica prezentata mai sus.
Surse:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448076/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10147034/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6631309/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8310204/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7390552/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7012082/
7. https://www.merck-animal-health-usa.com/nobivac/nobivac-3-rabies-vaccine
https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/from-insects-animals/Pages/Rabies.aspx