Gatul este o componenta importanta a sistemului digestiv si sistemului respirator, reprezentand totodata si o poarta de intrare in organism. Mai exact, alimentele consumate ajung in sistemul digestiv trecand prin faringe si esofag, in timp ce aerul inspirat ajunge in plamani prin intermediul faringelui si traheei – toate cele patru structuri anatomice mentionate fiind situate la nivelul gatului.
Usturimea in gat este o senzatie neplacuta, care apare de multe ori din senin si provoca disconfort la inghitire. Uneori, senzatia de usturime in gat este permanenta, iar daca aceasta persista mai multe zile trebuie sa va adresati unui medic pentru a va recomanda tratamentul pentru usturimea in gat, in concordanta cu diagnosticul stabilit.
Pentru a va ajuta sa calmati gatul iritat, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Septocalmin Forte. Acesta este un supliment alimentar care nu contine zahar si care constituie un remediu excelent in caz de durere in gat, avand in compozitie 8 substante bioactive pe baza de vitamina C, extracte naturale si uleiuri esentiale. In afara de mentinerea confortului cailor respiratorii, acest produs sprijina si buna functionare a sistemului imunitar.
Odata cu alimentele si aerul respirat, in gat ajunge si o serie de bacterii si virusuri care provoaca infectii si alte probleme de sanatate. Aceasta este si principala explicatie pentru usturime in gat, care, de cele mai multe ori, are la baza o astfel de infectie.
Cele mai multe afectiuni care genereaza usturime in gat nu sunt grave, insa daca nu sunt tratate la timp pot duce la complicatii, nemaivorbind de disconfortul permanent pe care il provoaca.
In continuare, va vom prezenta principalele afectiuni care provoaca usturime in gat, precum si metodele eficiente de tratament.
Infectiile respiratorii
Cand vorbim de infectii respiratorii, raceala si gripa sunt cele mai frecvente afectiuni din aceasta gama, printre simptomele carora se numara si usturimea in gat. Sunt boli sezoniere, care apar odata cu racirea vremii, pe masura ce se intensifica circulatia virusurilor care le provoaca.
Se transmit pe cale aeriana prin intermediul particulelor de secretii provenite de la persoanele infectate, particule care contin o cantitate mare de virusuri.
Pentru a va proteja impotriva racelii, farmacistii va Catena recomanda sa folositi GripVis spray pentru gat. Acest produs formeaza o pelicula de protectie hidratanta la nivelul mucoasei bucale si faringiene, sustinand mecanismele de aparare ale organismului. De asemenea, sustine organismul in caz de infectii la nivelul tractului respirator superior, fiind benefic in caz de raguseala si de tuse.
Tratamentul infectiilor respiratorii
Contrar convingerii multora, tratamentul usturimii in gat provocate de infectiile respiratorii nu se bazeaza pe antibiotice, ci pe medicamente antivirale. Antibioticele sunt eficiente impotriva bacteriilor, insa in cazul de fata este vorba de infectii provocate de virusuri care impun o medicatie adecvata.
De asemenea, ceaiurile fierbinti calmeaza senzatia de usturime in gat, in timp ce consumul de fructe proaspete, bogate in vitamina C, stimuleaza sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte mai eficient impotriva virusurilor.
Amigdalita
Amigdalita este alta afectiune specifica indeosebi sezonului rece, caracterizata de inflamarea amigdalelor. In cele mai multe cazuri, amigdalita apare ca urmare a unei infectii respiratorii de natura virala, insa poate fi cauzata si de anumite bacterii.
Printre simptome se numara si usturimea in gat, insotita de febra, dureri de cap, frisoane, oboseala si o stare generala alterata.
Tratamentul amigdalitei
Pentru reducerea disconfortului creat de usturimea in gat si celelalte simptome enumerate, pacientilor cu amigdalita li se prescriu tratamente cu medicamente antalgice si antitermice, in timp ce pentru eliminarea cauzei se folosesc medicamente adecvate impotriva agentilor patogeni care au produs infectia.
In cazul in care inflamatia reapare la scurt timp dupa tratament, iar problema se repeta de mai multe ori pe an, problema se rezolva chirurgical, prin scoaterea amigdalelor.
Infectiile cu streptococ
Streptococii sunt o specie de bacterii care pot provoca infectii, in special in randul copiilor de varsta scolara si prescolara, care au un sistem imunitar insuficient dezvoltat si isi petrec mult timp in colectivitate.
Au fost identificate trei grupe de streptococi, dar cei care ne intereseaza in contextul temei pe care o abordam sunt streptococii din grupa A.
Printre altele, acestia provoaca si infectii la nivel faringian, iar ca urmare apare si de aceasta data usturime in gat. Alte simptome specifice sunt febra, senzatia de greata insotita uneori de varsaturi, eruptiile cutanate inflamarea amigdalelor si a nodulilor limfatici.
Pentru decongestionarea eficienta a cailor respiratorii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi DACIA PLANT Calmotusin Drops. Acest produs contine o formula naturala pe baza de 7 plante medicinale, 5 uleiuri esentiale, miere de salcam, nectar si flori de cocos, care ajuta la mentinerea sanatatii tractului respirator. Este un produs cu efect antiinflamator si expectorant, cu efect placut la nivelul faringelui si al corzilor vocale.
Tratamentul infectiilor cu streptococ
De aceasta data, tratamentul cu antibiotice este singurul eficient impotriva streptococilor, fiind vorba de o infectie bacteriana. Antibioticele se administreaza insa doar la recomandarea medicului si conform indicatiilor sale, iar acestea pot fi insotite de medicamente pentru ameliorarea simptomelor.
Si in acest caz, durerea si usturimea in gat pot fi calmate cu ajutorul analgezicelor, in timp ce pentru febra se administreaza antitermice, impreuna cu alte medicamente recomandate, in functie de simptome si intensitatea acestora.
Usturime in gat – sfaturi pentru preventie
Dupa cum probabil v-ati dat seama, usturimea in gat nu este o afectiune in sine, ci un simptom caracteristic altor probleme de sanatate, generate in special de virusuri si bacterii.
Asadar, principala cale de a va proteja de usturimea in gat consta in prevenirea infectiilor respiratorii. Am precizat mai devreme ca agentii patogeni care provoaca aceste infectii se transmit preponderent pe cale aeriana.
Prin urmare, in perioada sezonului rece, este recomandat sa evitati zonele aglomerate, la ore de varf, mai ales daca este vorba de spatii inchise. Daca totusi trebuie sa circulati prin astfel de zone, protejeazati-va nasul si gura cu o esarfa, un fular sau o masca chirurgicala. De asemenea, nu stati foarte aproape de persoanele care prezinta simptome evidente de raceala, pentru ca va puteti contamina usor doar purtand o simpla conversatie.
Obiectele folosite frecvent de mai multe persoane – cum ar fi clantele de la usi, manerele sertarelor, butoanele de la lift sau barele din mijloacele de transport – sunt contaminate cu o serie de bacterii si alti agenti patogeni, printre care si cei care pot provoca usturime in gat. Prin urmare, evitati sa duceti mana la gura sau la nas dupa ce ati luat contact cu astfel de obiecte, pana la momentul in care reusiti sa va spalati pe maini. Daca nu aveti la dispozitie apa si sapun, folositi un dezinfectant pentru maini sau un servetel umed care contine alcool.
De asemenea, nu uitati sa va spalati pe maini de fiecare data cand ajungeti acasa, precum si inainte de a va aseza la masa.
Nu in ultimul rand, consumul de fructe si legume proaspete va ajuta sa va protejati mai eficient in fata agentilor patogeni, intrucat aceste alimente au un continut bogat de vitamine si minerale care intaresc sistemul imunitar.