Pentru femeile insarcinate care sunt obisnuite sa se delecteze dimineata cu o bautura calda, optarea pentru o alternativa naturala si mai sanatoasa, cum ar fi ceaiul de menta, ar putea fi o optiune extraordinara. Mai mult, deoarece cofeina ar putea avea efecte negative asupra dezvoltarii bebelusului, un consum cat mai mic de bauturi care contin cofeina in timpul sarcinii poate fi si mai benefic. In plus, ceaiul de menta este o bautura din plante care ar putea oferi beneficii medicinale semnificative viitoarelor mamici.
Pentru mamele insarcinate, cele mai multe ceaiuri din plante pot inlocui cu succes bauturile pe baza de cofeina. Intrucat cofeina poate creste riscul ca bebelusul sa aiba o greutate mica la nastere sau chiar de avort spontan, consumul acesteia trebuie sa respecte limitele recomandate de medic in timpul sarcinii.
Menta contine o cantitate mare de mentol. Menta poate ajuta la calmarea muschilor stomacului. Femeile insarcinate se confrunta de obicei cu indigestie sau sindromul intestinului iritabil. Ceaiul de menta este un remediu natural destul de eficient, folosit in ameliorarea unor astfel de tulburari de stomac. In plus, viitoarele mame iubesc aroma puternica a ceaiului de menta.
Ceaiul de menta este o bautura obtinuta din infuzarea mentei, o planta originara din Europa si Asia.
Menta este o planta aromatica folosita ca agent de aromatizare pentru multe produse, de la bomboane si pasta de dinti pana la alimente.
Frunzele plantei pot fi folosite si pentru a crea uleiuri esentiale care contin mentol, limonen si mentona. Uleiul de menta emana una dintre cele mai recognoscibile arome.
Ceaiul de menta se face prin infuzarea frunzelor proaspete sau uscate ale plantei. Ceaiul de menta nu contine cofeina.
Poate fi consumat ceaiul de menta in sarcina?
Este important de retinut ca cercetarile privind ceaiurile din plante si efectele secundare ale acestora asupra sarcinii nu sunt solide. In mare parte, motivul este ca cercetatorii nu doresc sa puna femeile insarcinate (sau pe bebelusii lor) in pericol de dragul efectuarii unui studiu.
Cu toate acestea, ceaiul de menta se numara printre preferatele femeilor insarcinate si, pana in prezent, foarte putine efecte adverse au fost inregistrate cand aceasta bautura a fost consumata in cantitati normale (una pana la doua cani pe zi).
In general, ceaiul de menta este considerat sigur, insa exista informatii contradictorii in ceea ce priveste consumul de ceai de menta in toate cele trei trimestre de sarcina.
De aceea, daca aveti ingrijorari privind efectele secundare ale acestuia, cel mai bine este sa evitati ceaiul de menta pana in trimestrul doi de sarcina. Dar retineti ca nu exista dovezi documentate conform carora menta a provocat vreodata avort spontan.
Ceaiul de menta este considerat mai sigur fata de ceaiul negru, ceaiul oolong si ceaiul verde, care contin cofeina. Cu toate acestea, ar trebui sa evitati sa beti ceai de menta in cantitati mari in perioada sarcinii.
Cu toate ca ceaiurile din plante, precum cel de menta, nu contin cofeina, ele pot deranja stomacul sau pot avea alte efecte secundare daca sunt consumate in cantitati mari.
Conform unei analize din 2017 care a verificat efectele produselor pe baza de plante la femeile insarcinate din tarile asiatice, consumul de menta in sarcina este considerat in general sigur in cantitati mai mici.
Ceaiul de menta si alaptarea
Cercetarile privind siguranta consumului de ceai de menta in timpul alaptarii sunt, de asemenea, in mare parte anecdotice.
Un studiu mai vechi la care au participat 18 femei a aratat ca mentolul poate ajunge in laptele matern, insa nu a demonstrat niciun efect advers asupra alaptarii sau a bebelusilor. De asemenea, trebuie mentionat ca studiul a analizat administrarea de capsule care contin o varietate de compusi, si nu ceaiul pur de menta.
Posibile beneficii ale ceaiului de menta in sarcina
Ceaiul de menta este adesea prezentat ca o solutie excelenta pentru ameliorarea mai multor probleme frecvente care pot aparea in sarcina. Mai exact, este cunoscut ca un remediu natural pentru:
-
probleme digestive;
-
greata si varsaturi;
-
arsuri la stomac;
-
probleme respiratorii;
-
stres;
-
dureri de cap.
Cu toate acestea, cercetarile asupra acestor beneficii sunt putine si nu sunt facute direct pe femeile insarcinate - sau folosind ceai. De exemplu, un studiu din 2013 privind efectele pozitive ale mentei asupra starii de greata si varsaturilor a fost efectuat pe pacientii care utilizau ulei de menta in timpul chimioterapiei.
Precautii privind consumul de ceai de menta in sarcina
Dupa cum mentionam, ceaiul de menta poate fi consumat in siguranta, insa este nevoie de precautie in ceea ce priveste cantitatea si sursa de provenienta.
Expertii sustin ca ceaiurile de menta din magazine pot fi consumate in siguranta. In schimb, ceaiurile de casa care nu mentioneaza cantitatea totala de ierburi folosite in ele pot fi periculoase, deoarece pot contine cantitati prea mari de menta sau alte ierburi care nu sunt considerate sigure in timpul sarcinii.
Este recomandat sa beti nu mai mult de una pana la doua cani de ceai de menta pe zi in timpul sarcinii. Ca si in cazul multor preparate din plante, daca il beti in cantitati mai mari, s-ar putea sa intampinati reactii adverse nedorite, cum ar fi tulburarile de stomac.
De asemenea, este recomandat sa discutati cu furnizorul de asistenta medicala despre produsele naturiste pe care le ingerati, chiar daca acestea sunt, in general, considerate sigure in sarcina.
Referinte:
https://www.momjunction.com/articles/peppermint-tea-during-pregnancy_00358491/
https://www.healthline.com/health/pregnancy/peppermint-tea-pregnancy